• Autor
    Odp.
  • aga33
    Member
    • Tematów: 21
    • Odp.: 309
    • Pasjonat

zastanawia mnie fakt XXI wieku i braku możliwożci przeciwdziałaniu, chemoprewencji przed rakiem?przecież na to potrzeba jest najmniej kasy, nie uważacie, niż potem leczenie, drpgie leczenie

Kowal2
    Member
    • Tematów: 17
    • Odp.: 673
    • Zasłużony

W 30-70% choroby nowotworowe związane są ze złym odżywianiem . W przypadku nowotworu jelita, otyłożć również nie jest wskazana. Należy zadbać o umiarkowaną ilożć ruchu dziennie. W przypadku dzieci zaleca się 60minut na dobę.

majeczka233
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 8
    • Początkujący

wiadomo dieta jest najwazniejsza, ale jesli jest prawdopodobienstwo zachorowania tzn. jesli ktos w rodzinie chorowal ton czasami diete mozna sobie schowac di kieszonki;) przynajmniej tak mowi moj lekarz gdzie w mojej rodzinie byl on wykryty i jest duza sznasa na zachorowanie u mnie dlatego warto stosowac tez taka kuracje suplementowa gdzie wlasnie zapobiega sie takim choroba ja osobiscie stosuje ovosan -biore go z przerwami a jakie efekty to dowiem sie za jakis czas kiedy znow zrobie badania na obecnosc komorek rakowych pozdrawiam

Kowal2
    Member
    • Zasłużony

[usunięto_link] wrote:

wiadomo dieta jest najwazniejsza, ale jesli jest prawdopodobienstwo zachorowania tzn. jesli ktos w rodzinie chorowal ton czasami diete mozna sobie schowac di kieszonki;)
    przynajmniej tak mowi moj lekarz….

Do 70% odpowiada złe odżywanie i nie ma to znaczenia czy ktoż chorował, tym bardziej powinien o nią zadbać. A poprzednia osoba ,która chorowała też pewnie powinna.Skoro lekarz tak mówi to powinien zacząć się od nowa douczać, bo chyba jest 100lat za murzynami.

brunet7000
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 1
    • Początkujący

Czy można wygrać z Rakiem Piersi xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
    Jak go szybko wykryć i skutecznie pokonać opisują dożwiadczeni lekarze.

EDIT:
    jakubek

aga33
    Member
    • Pasjonat

Może czas zmienić lekarza?
    Co do raka tym bardziej dla piersi nie ma chemoprewencji jak dla jelit, jedynie możemy się czężciej badać.

Kowal2
    Member
    • Zasłużony

[usunięto_link] wrote:

Co do raka tym bardziej dla piersi ….dla jelit, jedynie możemy się czężciej badać.

No nie przesadzaj odżywianie w ogromny wpływ jak i sam tryb życia.

aga33
    Member
    • Pasjonat

Zgadzam się ale w tym wypadku myżlałam o chemoprewencji typowo związanej ze stosowaniem leków tak jak u mnie mesalazyny.

aga33
    Member
    • Pasjonat

czy uważacie że chemoprewencja to przyszłożć w leczeniu?

aga33
    Member
    • Pasjonat

a moze ktoż z Was trafił na jakiż artykuł o chemoprewencji? pisze o tym pracę…

aga33
    Member
    • Pasjonat

nie boicie się raka? jaki w ogóle jest Wasz do tego stosunek?

olanta80
    Member
    • Odp.: 1
    • Początkujący

W mojej rodzinie również były problemy z rakiem, wiem jak to jest musiałam patrzeć i przezywać to razem z krewnymi, którzy za wszelka cenę chcieli pomoc dziadkowi, wczeżniej mojej babci mama też się borykała z rakiem, od pokoleń występuje to choróbstwo wstrętne w mojej rodzinie ale najważniejsze to nigdy nie tracić nadziei 🙂 i zawczasu regularnie robić badania, przynajmniej raz w roku … polecam zrobić sobie test dla sprawdzenia oraz poczytać informacje o tym niszczycielu [usunięto_link] Pozdrawiam gorąco i życzę mnóstwo zdrówka 🙂

sultanka
    Member
    • Tematów: 11
    • Odp.: 280
    • Zapaleniec

dzięki dziewczyny za rady 🙂 [usunięto_link]

Tarina
    Member
    • Tematów: 2
    • Odp.: 132
    • Zapaleniec

Rak to straszne paskudztwo 🙁 Ostatnio okazało się, że ojciec mojego przyjaciela ma włażnie raka jelita grubego. Od ponad roku miał problemy z zaparciami i nikt go nie skierował na żadne badania, tylko jakież laki doraźne, a przecież to jest pierwszym objawem (u starszych ludzi), poważnej choroby…służba zdrowia w Polsce oszczędza na czym się da, kosztem zdrowia i życia pacjentów :/

czekoladka23
    Member
    • Odp.: 68
    • Stały bywalec

moja znajoma ma raka jelita grubego, ale jest w krytycznym stanie juz

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Rak jelita grubego-czy mozna zapobiec?"

Przewiń na górę