• Autor
    Odp.
  • martyna1
    Member
    • Tematów: 14
    • Odp.: 303
    • Pasjonat

tak, jak któraż z dziewczyn tu zauważyła, najważniejszy jest zdrowy styl życia – trzeba dbać o lekką dietę, nie jeżć zbyt późno i zbyt obficie, dużo się ruszać, dbać o regularną toaletę i co jakiż czas udawać się do gastrologa (oczywiżcie jeżli są do tego jakież wskazania); generalnie nie ma się co spodziewać, że zachorujemy na to – chyba że ktoż z rodziny już na to cierpiał.

ps i nie denerwować się;)

aga33
    Member
    • Tematów: 21
    • Odp.: 309
    • Pasjonat

to jest niezwykłe, że dzięki taki portalom możemy bardziej sobie pomóc niż lekarze, które prawie z nami pacjentami nie rozmawiają

aga33
    Member
    • Pasjonat

a z całą pewnożcią temat raka jelita grubego i chemoprewencji nie jest tematem łatwym i jednoznacznym

aga33
    Member
    • Pasjonat

zawsze wybuchają dyskusje przy chemoprewencji bo każdy to myli z chemioterapią

aga33
    Member
    • Pasjonat

Rak jelita grubego jest nowotworem o wysokiej żmiertelnożci, co wiąże się z późnym rozpoznaniem wielu jego przypadków. śmiertelnożć chorych z nieswoistymi zapalnymi chorobami jelit (NZChJ) i rozpoznanym rakiem jelita grubego jest wyższa niż żmiertelnożć w przypadku raka sporadycznego. U osób z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego i chorobą Leżniowskiego-Crohna ryzyko rozwoju raka koreluje z czasem trwania choroby i zasięgiem zmian zapalnych. Dlatego tak ważne jest przyjmowanie mesalazyny czyli stosowanie chemoprewencji.

Anonymous
    Member
    • Tematów: 103
    • Odp.: 3449
    • Guru

Jak już w prewencji raka jelita grubego sprawdza się dieta, a nie branie leków, które mają dożć szeroki zakres skutków ubocznych. Leki bierze się jeżli lekarz stwierdzi iż są wskazane oraz w momencie stwierdzenia iż zdrowie pozwala brać ów lek.

aga33
    Member
    • Pasjonat

ale jak sam piszesz -zachowania prewencyjne są bardzo ważne a w niektórych przypadkach chemoprewencja jest po prostu konieczna

ola57777
    Member
    • Tematów: 25
    • Odp.: 612
    • Zasłużony

Słuchajcie mam takie pytanie-jak to sie w ogole wszystko zaczyna ?
    Czy czeste biegunki mogą wskazywac na problemy z jelitami?

paulo71
    Member
    • Tematów: 2
    • Odp.: 21
    • Bywalec

Tak, częste biegunki wskazują na problemy jelitowe.
    Często powodują biegunki brane leki, zwłaszcza jak się bierze kilka lat.
    Jelita mają niewystarczającą florę bakteryjną, są zanieczyszczone, w jelicie znajdują się kamienie kałowe wszystko to powoduje gorsze wchłanianie odpowiednich witamin i minerałów. Oczywiżcie trzeba oczyżcić jelita ze złogów i zadbać o florę bakteryjną.
    Jeżli szukasz pomocy, znajdź post poradnik zdrowia i napisza na wskazany adres.
    [usunięto_link] wrote:

Słuchajcie mam takie pytanie-jak to sie w ogole wszystko zaczyna ?
    Czy czeste biegunki mogą wskazywac na problemy z jelitami?

aga33
    Member
    • Pasjonat

biegunki wyniszczają organizm i mając ją przez kilka tygodni naprawdę wyjaławia się organizm i osłabia, a jak często miewasz problemy rozwolnieniowe?

ola57777
    Member
    • Tematów: 25
    • Odp.: 612
    • Zasłużony

Powiem Wam ze bardziej kojarze to z zespołem jelita wrazliwego-chyba tak to sie nazywa.Zwykle dopada mnie rano i w jakiż wielkich sytuacjach stresowych.
    Wówczas mam okropna biegunke-chociaz teraz farmaceuta polecił mi enterol i jakos odpukac jest lepiej.
    Ale czy myslicie ze tu kolonoskopia jest potrzebna?

sadzonka
    Member
    • Tematów: 4
    • Odp.: 62
    • Stały bywalec

zapobiec? hm…odpowiednia dieta czyli dużo warzywa, owoców, błonnika no i ruch. pozatym obserwować swoje ciało,badać się regularnie i nie lekceważyć żadnych objawów.

kosmo79
    Member
    • Tematów: 8
    • Odp.: 291
    • Zapaleniec

Ale co to własnie znaczy odpowiednia dieta…Bo wiadomo ze nasze jelita ,zwłaszcza czy zespole jelita drazliwego nie wszystkie produkty toleruja.

aga33
    Member
    • Pasjonat

zgadzam się -c o oznacza odpowiednia dieta-każdy organizm inaczej się zachowuje, a co do diagnozy czy to jest jelito drażliwe czy zapalenie, można moim zdaniem łatwo rozróżnić u lekarza, ale w odu przypadkach nie można zapomnieć o chemoprewencji.

aga33
    Member
    • Pasjonat

tak jeszcze nawiązując ile to zaoszczędziłoby cierpień, nie uważacie ????(tak mało osób wie o chemoprewencji)

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Rak jelita grubego-czy mozna zapobiec?"

Przewiń na górę