- AutorOdp.
- 1 lutego 2010 at 00:46
A kolonoskopię można robić teraz pod narkozą. Narkoza jest odpłatna, ale nie są to duże pieniądze. Napewno warte dyskomfortu i bólu.
1 lutego 2010 at 06:59[usunięto_link] wrote:
Aby wczeżnie wykryć nowotwór jelita grubego należy przynajmiej raz w roku robić badania na krew utajoną w kale.
Myżlę, ze przy tego typu schorzeniach krew zdecydowanie nie jest „utajona”. Przynajmniej u mnie, miałam zdecydowanie krwawe stolce,a nie stolce z domieszką krwi. Coż okropnego. Jak dobrze, że w porę lekarz zalecił mi odpowiednie leki, bo dzięki Asamaxowi naprawdę czuję sie komfortowo.
1 lutego 2010 at 07:04[usunięto_link] wrote:
Ale dla osob chorujacych na CU to chyba nie ma znaczenia, czy wywoluje raka czy nie, bo oni nie maja wyjscia- musza brac leki tak, czy siak. A to chyba bzdura ze mesalazyna wywoluje raka, samam stosuje Asamax od paru lat i lekarz o powiklaniach tego typu mi nie wspominal..
Przewlekle branie masalazyna wlasnie zapobiega rakowi. To udowodnione naukowo.
1 lutego 2010 at 07:08[usunięto_link] wrote:
czy istnieją takie leki które potrafią w jakimż stopniu zatrzymać chorobę? np.raka ale nie chemioterapią!
Zatrzymać niestety się jej nie da. Mozesz brac wymienione w watku leki przeciwzapalne, zniweluja one przykre objawy, no i dzialaja prewencyjnie, o czym tu mowa od dluzszego czasu.
5 lutego 2010 at 10:51Odpowiadając na pytanie co to jest chemoprewencja zacytuję fragment artykułu:
Przewodnik Lekarza 10/2005streszczenie artykułu:
Chemoprewencja raka jelita grubego
Przew Lek 2005; 10; 46-51
autorzy: Małgorzata Degowska, Grażyna Rydzewska,
Rak jelita grubego jest nowotworem o wysokiej żmiertelnożci, co wiąże się z późnym rozpoznaniem wielu jego przypadków.
Działanie ukierunkowane na zmniejszenie zachorowalnożci i żmiertelnożci koncentruje się przede wszystkim na badaniach profilaktycznych, wżród których najbardziej efektywna jest kolonoskopia z polipektomią.
Badania epidemiologiczne dowodzą także, że regularne stosowanie aspiryny i innych niesteroidowych leków przeciwzapalnych zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego i rozwoju polipów jelita grubego. Podobne działanie wykazują inne naturalne substancje, takie jak wapń i kwas foliowy, regularnie uzupełniane w diecie.
W artykule przestawiono aktualne dane na temat substancji możliwych do zastosowania w chemoprewencji raka jelita grubego.5 lutego 2010 at 11:14A teraz kilka słów co ja o tym myżlę.
Przede wszystkim moim zdaniem bierzemy za dużo medykamentów w dzisiejszych czasach, zwłaszcza suplementów diety. A wystarczy się zdrowo odżywiać. Kto nam broni jeżć żywnożć bogatą w wapń, kwas foliowy i błonnik? Odpowiedź jest krótka: lenistwo. Ta sama przyczyna powstrzymuje nas przed uprawianiem sportu – kolejny wysiłek, który możemy podjąć w celu zmniejszenia ryzyka zachorowania. No i jeszcze jedno: regularne badania profilaktyczne – jak my ich unikamy! Jakie mamy wymówki! Brak czasu, wolimy nie wiedzieć ze jesteżmy chorzy, albo że jak to rak to i tak umrzemy więc po co?! Aby zachęcić do zmian przytoczę kilka statystyk odnożnie raka jelita grubego:
1. Wczeżnie wykryty jest w 100% wyleczalny
2. Niestety, aż 80% przypadków nowotworów jelita grubego jest wykrywane zbyt późno w Polsce
3. W efekcie stał się drugim zabójcą wżród nowotworów (u kobiet tuż po raku piersi, a u mężczyzn po raku płuc)
4. 10% zachorowań na raka dotyczy włażnie jelita
5. W Polsce diagnozuje się co roku ok. 12 000 zachorowań rocznie z czego ponad połowa umiera
6.Z roku na rok zachorowalnożć wzrasta o 3%Po tych kilku smutnych statystykach mam nadzieję, że zachęcę do regularnego badania się. Wiem, że kolonoskopia jest nieprzyjemna i trudno dostać na nią skierowanie, ale róbmy sobie chociaż samodzielnie raz do roku w domu test na krew utajoną w kale np. FOB Test dostępny w aptece, czy w internecie np.: [usunięto_link] . Jednak jeżeli mamy już niepokojące dolegliwożci, które nie ustępują to nawet jeżli test nie wychodzi pozytywnie należy zgłosić się do lekarza, bo nie każdy przypadek raka musi dawać krew w stolcu. Jakie to Objawy?:
– bóle żołądka
– nagły spadek wagi
– zaburzenia w wypróżnianiu się
– zaburzenia trawienia
– wzdęcia
– uczucie ciężkożci w żołądkuDBAJMY O SIEBIE BO JESTEśMY TEGO WARCI! – to jest udane hasło reklamowe firmy L’Oreal, niech się stanie naszą mantrą w życiu.
🙂11 lutego 2010 at 08:53Chemoprewencja to nic innego, jak ingerencja w możliwie najwczeżniejsze etapy powstawania nowotworu, może być naturalna lub farmakologiczna, kiedy zażywa się leki takie jak Asamax. Dlatego tak ważne jest przyjmowanie tych leków i w żadnym wypadku nie wolno przerywać ich stosowania, bo skutkiem może być m.in. włażnie rak jelita grubego.
16 lutego 2010 at 13:41Sunflower, dzięki za fachowe porady, mądrze piszesz… zdrowa dieta i minimalna ilożć sportu może uchronić nie tylko przed rakiem jelita grubego. To w kwestii zapobiegania… niestety przy chorobach jelit, ktore czesto sa autoimmunologiczne, istotna jest też terapia lekowa, jako jeden z czynnikow unikniecia raka. I tu niestety klania sie przewlekle przyjmowanie lekow przeciwzapalnych, o ktorych bylo w cytowanym artykule, lub o ktorych pisze Filifionka.
16 lutego 2010 at 15:43Przy zapadaniu na choroby typu NZJ niestety od samego początku należy zacząć myżleć o zmianie stylu życia, starać sie ograniczać spożywanie blonnika i mleka, a wzmożyć ruch i aktywnożć fizyczną. I oczywiżcie wspomagać organizm terapią lekową i lekami przeciwzapalnymi. Ja lecze się Asamaxem od ponad 2 lat, dokladnie od kiedy zdiagnozowano u mnie to schorzenie i musze przyznac, ze poprawa jest znaczna. pozdrawiam
16 lutego 2010 at 16:25[usunięto_link] wrote:
A kolonoskopię można robić teraz pod narkozą. Narkoza jest odpłatna, ale nie są to duże pieniądze. Napewno warte dyskomfortu i bólu.
Jestes pewna że można pod narkozą, przecież przy tym badaniu powinno sie współpracowac z lekarzem?! Ostatnio mi powiedzieli, że nie ma takiej opcji..
16 lutego 2010 at 16:41[usunięto_link] wrote:
Ja lecze się Asamaxem od ponad 2 lat, dokladnie od kiedy zdiagnozowano u mnie to schorzenie i musze przyznac, ze poprawa jest znaczna. pozdrawiam
Filifionka, ale to juz pisalas post wyżej 😆 Przy NZJ konieczne jest przyjmowanie mesalazyny, a to chyba jeden z bardziej popularnych leków na rynku. Dobrze, że jest u Ciebie poprawa, ale musisz się liczyć z tym, że ta choroba niestety czasem nawraca, potem kolejny etap remisji i tak ciągle.
17 lutego 2010 at 12:34Wiem, wiem, w ciagu tych 2 lat zdarzylo mi sie miec zaostrzenie objawow, zwiekszylam po prostu wtedy dawke leku na jakis czas i wszystko wrocilo o normy. Obecnie jestem w stadium remisji. pzdr
17 lutego 2010 at 23:23jak mało osób robi te badania, a jak mało osób wie że nieleczone zapalenie jelita może prowadzić do raka
17 lutego 2010 at 23:31Dlatego chemoprewencja jest tak ważna! Ważne jest aby miec żwiadomożć, że wlażnie dzieki lekom, takim jak Asamax (mesalazyna) zapobiegamy zapadaniu na raka jelita grubego.
18 lutego 2010 at 05:45[usunięto_link] wrote:
jak mało osób robi te badania, a jak mało osób wie że nieleczone zapalenie jelita może prowadzić do raka
Mało, bo nikt, kto nie ma dziwnych objawów na to nie wpadnie… dopiero zmuszeni potrzebą idziemy na badania i…upsssss.. już jest za pozno 😥 .
- AutorOdp.