-
AutorOdp.
-
30 lipca 2009 at 11:35
zazwyczaj, jak już gotować, to na dwa dni
21 października 2009 at 09:54Moje ulubione zupy to:
-barszcz ukaiński
-zupa pomidorowa
-zupa kalfiorowa 😀21 października 2009 at 10:08i jeszcze zapomniałam o bardzo pysznej
– krupnik z watróbka – mniam poprostu23 października 2009 at 14:50Żur, który robię w ogromnym garnku od razu na 2, 3 dni;) Wysoce kaloryczny i niezdrowy, ale smakowo nie do przebicia;) Na wywarze z golonki/żeberek wędzonych i grzybów, z dużą ilożcią tłuczonych ziemniaków z boczkiem i cebulą. No i najlepiej, żeby nie był sklepowy, tylko taki z bazaru, „od baby”;)
29 października 2009 at 18:57Dla mnie to szczawiowa, pomidorowa oraz krupnik.
29 października 2009 at 19:30Na pewna taka od której nie odejdę, aż nie zobaczę pustego garnka 😀
Pomidorowa, szczawiowa, krupnik, grochówka czyli same polskie zupki.20 listopada 2009 at 11:16Ja zaczęłam ostatnio robić jeszcze krem szpinakowy… No po prostu rewelacja;) Do usmażonego szpinaku dodajemy żmietany, to razem wlewamy do bulionu… i już;) Dorzucamy starty żółty ser, grzanki i to wsjo;) Szybko i pysznie;)
20 grudnia 2009 at 20:20pomidorowa i barszcz czerwony z uszkami 🙂
22 grudnia 2009 at 16:52A ja lubię w zimie taka trochę inną zupę, z czerwonej soczewicy
Ta zupa jest tak sycąca że może z ciemnym chlebem zastąpić cały obiad.
2 marchewki
por
mały seler
1 pietruszka
czosnek
czerwona soczewica 1 szklanka
pomidory całe z puszki albo swój gęsty przecier
Pokroic warzywa,wlać na patelnię oliwę z oliwek i podsmażyć chwilę czosnek po czym wrzucić warzywa.Smażyć ok 5 min i przełożyć do garnka.Gotować ok 15 min po czym dodać czerwoną soczewicę a na końcu po jakiż 10 min po soczewicy pomidory.
Przyprawić solą i zołami,można dodac jak ktoż lubi żmietanę.
Można też tą zupę zrobić na mięsnym wywarze.
jest lekko pikantna jesli za mało można dodać sproszkowanej ostrej paprykiMa smak pomidorowej ale jest bardziej pikantna.
15 lutego 2010 at 12:32Mnie mój luby uraczył ostatnio nietypową wersją pomidorówki z hiszpańską kiełbasą chorizo i czerwoną fasolą. Gęsta, pikantna i cudna. Jak mi zdradzi przepis to się podzielę 🙂
16 marca 2010 at 01:21[usunięto_link] wrote:
Mnie mój luby uraczył ostatnio nietypową wersją pomidorówki z hiszpańską kiełbasą chorizo i czerwoną fasolą. Gęsta, pikantna i cudna. Jak mi zdradzi przepis to się podzielę 🙂
po prostu cieknie mi żlinka :- jenyyy! koniecznie zaproż! 😉
a macie jeszcze coż tak boskiego – i zupnego 😀 ?
nauczcie hard-manaaa… dana dana dana24 marca 2010 at 17:59Chociaż jest bardzo dużo możliwożci na zrobienie zup o wielorakich smakach, to ja jednak na pierwszym miejscu stawiam popularny rosół.
Dopiero później plasują się inne dania, wżród których wysokie pozycje zajmuje np. zupa pomidorowa i ogórkowa/30 marca 2010 at 14:59Pomidorowa i Szczawiowa:)
28 kwietnia 2010 at 07:34ja uwielbiam pieczarkową, pomidorową, rosół mojej babci, i krewetkową z Vifonu 😀
17 maja 2010 at 09:51zdecydowanie ogórkowa i barszcz czerwony 🙂
-
AutorOdp.