• Autor
    Odp.
  • Blk
    Member
    • Tematów: 16
    • Odp.: 712
    • Zasłużony

    zazwyczaj, jak już gotować, to na dwa dni

    Mircia31
    Member
    • Tematów: 2
    • Odp.: 16
    • Bywalec

    Moje ulubione zupy to:
    -barszcz ukaiński
    -zupa pomidorowa
    -zupa kalfiorowa 😀

    Mircia31
    Member
    • Tematów: 2
    • Odp.: 16
    • Bywalec

    i jeszcze zapomniałam o bardzo pysznej
    – krupnik z watróbka – mniam poprostu

    doll
    Member
    • Tematów: 2
    • Odp.: 158
    • Zapaleniec

    Żur, który robię w ogromnym garnku od razu na 2, 3 dni;) Wysoce kaloryczny i niezdrowy, ale smakowo nie do przebicia;) Na wywarze z golonki/żeberek wędzonych i grzybów, z dużą ilożcią tłuczonych ziemniaków z boczkiem i cebulą. No i najlepiej, żeby nie był sklepowy, tylko taki z bazaru, „od baby”;)

    albi401
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 7
    • Początkujący

    Dla mnie to szczawiowa, pomidorowa oraz krupnik.

    mirekzg
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 6
    • Początkujący

    Na pewna taka od której nie odejdę, aż nie zobaczę pustego garnka 😀
    Pomidorowa, szczawiowa, krupnik, grochówka czyli same polskie zupki.

    doll
    Member
    • Tematów: 2
    • Odp.: 158
    • Zapaleniec

    Ja zaczęłam ostatnio robić jeszcze krem szpinakowy… No po prostu rewelacja;) Do usmażonego szpinaku dodajemy żmietany, to razem wlewamy do bulionu… i już;) Dorzucamy starty żółty ser, grzanki i to wsjo;) Szybko i pysznie;)

    Blk
    Member
    • Tematów: 16
    • Odp.: 712
    • Zasłużony

    pomidorowa i barszcz czerwony z uszkami 🙂

    jagoda4
    Member
    • Tematów: 21
    • Odp.: 871
    • Zasłużony

    A ja lubię w zimie taka trochę inną zupę, z czerwonej soczewicy
    Ta zupa jest tak sycąca że może z ciemnym chlebem zastąpić cały obiad.
    2 marchewki
    por
    mały seler
    1 pietruszka
    czosnek
    czerwona soczewica 1 szklanka
    pomidory całe z puszki albo swój gęsty przecier
    Pokroic warzywa,wlać na patelnię oliwę z oliwek i podsmażyć chwilę czosnek po czym wrzucić warzywa.Smażyć ok 5 min i przełożyć do garnka.Gotować ok 15 min po czym dodać czerwoną soczewicę a na końcu po jakiż 10 min po soczewicy pomidory.
    Przyprawić solą i zołami,można dodac jak ktoż lubi żmietanę.
    Można też tą zupę zrobić na mięsnym wywarze.
    jest lekko pikantna jesli za mało można dodać sproszkowanej ostrej papryki

    Ma smak pomidorowej ale jest bardziej pikantna.

    marta_wiga
    Member
    • Tematów: 2
    • Odp.: 74
    • Stały bywalec

    Mnie mój luby uraczył ostatnio nietypową wersją pomidorówki z hiszpańską kiełbasą chorizo i czerwoną fasolą. Gęsta, pikantna i cudna. Jak mi zdradzi przepis to się podzielę 🙂

    hard-man
    Member
    • Tematów: 87
    • Odp.: 2351
    • Ekspert

    [usunięto_link] wrote:

    Mnie mój luby uraczył ostatnio nietypową wersją pomidorówki z hiszpańską kiełbasą chorizo i czerwoną fasolą. Gęsta, pikantna i cudna. Jak mi zdradzi przepis to się podzielę 🙂

    po prostu cieknie mi żlinka :- jenyyy! koniecznie zaproż! 😉

    a macie jeszcze coż tak boskiego – i zupnego 😀 ?
    nauczcie hard-manaaa… dana dana dana

    SoniaLK
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 26
    • Bywalec

    Chociaż jest bardzo dużo możliwożci na zrobienie zup o wielorakich smakach, to ja jednak na pierwszym miejscu stawiam popularny rosół.
    Dopiero później plasują się inne dania, wżród których wysokie pozycje zajmuje np. zupa pomidorowa i ogórkowa/

    Milanosia
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 24
    • Bywalec

    Pomidorowa i Szczawiowa:)

    boczus
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 20
    • Bywalec

    ja uwielbiam pieczarkową, pomidorową, rosół mojej babci, i krewetkową z Vifonu 😀

    Mandarynka
    Member
    • Tematów: 9
    • Odp.: 245
    • Zapaleniec

    zdecydowanie ogórkowa i barszcz czerwony 🙂

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Ulubione zupy :)"

Przewiń na górę