Wino – jakie polecacie?

Wy艣wietlanie 15 wpis贸w - od 1 do 15 (z 60 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    Mirabelka
    Cz艂onek
    • Temat贸w: 32
    • Odp.: 585
    • Zas艂u偶ony

Czy macie swoje ulubione wino? Pole膰cie!
    Wklejcie zdj臋cie, nazw臋, cen臋 i najlepiej napiszcie do czego najlepiej smakuje 馃檪

Mirabelka
    Cz艂onek
    • Zas艂u偶ony

Bia艂e, czerwone, r贸偶owe???

P贸艂s艂odkie to najcz臋偶ciej do deser贸w prawda?

Mirabelka
    Cz艂onek
    • Zas艂u偶ony

tu jest ca艂y opis -> jakie wino do czego i w jakiej temperaturze nale偶y podawa膰 -> http://www.jpchenet.com/envies-pl.html

Dorota123
    Uczestnik
    • Temat贸w: 28
    • Odp.: 1594
    • Maniak

najbardziej lubi臋 bia艂e i r贸偶owe, p贸艂s艂odkie lub p贸艂wytrawne…
    z bia艂ym robi臋 drinki 馃槈 i to nie jest 偶adna profanacja, jak twierdz膮 niekt贸rzy 馃槢 bia艂e wino z lodem, spritem i cytryn膮 jest pyszne 馃榾
    ostatnio kupi艂am j.p. chenet, podoba艂a mi si臋 butelka i mia艂a 艂adnie wygl膮da膰 na p贸艂ce, ale okaza艂o si臋 bardzo dobrym winem, no i drogie te偶 nie jest 20pare z艂otych

Anonymous
    Cz艂onek
    • Temat贸w: 103
    • Odp.: 3449
    • Guru

Chateau de Jabol ,rocznik bie偶膮cy z papier贸wek

Anonymous
    Cz艂onek
    • Guru

@izaczek wrote:

Kowal, to Ty nawet po francusku umiesz?

Matur臋 ustn膮 zdawa艂em nawet 馃槈

@izaczek wrote:

i winko sam robisz? 馃槈 ulala..

nie mog臋 si臋 wychyla膰 ,bo delikatesy opr贸偶ni膮 i papier贸wki zetn膮 馃槈

Dorota123
    Uczestnik
    • Maniak

albo wino marki „Wino”… md艂o偶ci mam na sam膮 my偶l, wol臋 dorzuci膰 te 15 z艂 i kupi膰 co偶 lepszego 馃槢

Fenris
    Cz艂onek
    • Temat贸w: 9
    • Odp.: 753
    • Zas艂u偶ony

Ja do偶膰 rzadko pij臋 wino, wol臋 piwko 馃槈 Ostatnio dobra 艁om偶a niepasteryzowana si臋 pojawi艂a w sklepach (w ma艂ych buteleczkach). Ale jak ju偶 wino to do posi艂ku. Te j.p. chenet spr贸buj臋 pewnie przy najbli偶szej okazji, ale najlepiej kojarzy mi si臋 „columbus” z Lidla, kt贸ry zawsze zabiera艂o si臋 na rejsy, bo dobre i tanie 馃槢

Dorota123
    Uczestnik
    • Maniak

a propos wina do posi艂ku, zna si臋 kto偶 na tym jakie wino do czego pasuje?
    ale nie tylko o kolory pytam, bo to akurat mniej wi臋cej wiem, ale mo偶e kto偶 wie tak bardziej szczeg贸艂owo?

Dorota123
    Uczestnik
    • Maniak

jako偶 omin臋艂am wzrokiem ten cytat 馃槈
    a co z kieliszkami? jakie do jakiego wina, 偶eby gafy nie strzeli膰? s艂ysza艂am, 偶e do czerwonego maj膮 kr贸tsz膮 n贸偶k臋, ale co poza tym?

Wloczykij
    Cz艂onek
    • Temat贸w: 3
    • Odp.: 224
    • Zapaleniec

Bia艂e, wytrawne, jesli chodzi o mark臋 to nie mam ulubionej, ale nie przepadam, za winami z Francji, wol臋 Nowy 艣wiat i wina australijskie.

raptor
    Cz艂onek
    • Odp.: 187
    • Zapaleniec

Z winami mam problem. Nie lubi臋 ich pi膰, chocia偶 kto偶 o moim statusie spo艂ecznym powinien to robi膰. Znam natomiast ca艂y ten cyrk, o przepraszam: ceremonia艂, kt贸ry towarzyszy piciu takich trunk贸w. Potrafi臋 otworzy膰 butelk臋 (uprzednio przyjrzawszy si臋 etykietce). Nast臋pnie nala膰, nie rozlewaj膮c ani kropli, do kieliszka. Wykona膰 kilka zamiesza艅 – by uwolni膰 aromat. Potem wdech i zamkn膮膰 oczy. W ko艅cu wzi膮膰 艂yk, przytrzyma膰 i fachowo zabe艂ta膰 w ustach. Prze艂kn膮膰. Na sam koniec strzelam b艂yskotliw膮 uwag膮: rocznik dobry, tylko winogrona zbyt p贸藕no zebrane 馃槅

Anonymous
    Cz艂onek
    • Guru

@raptor wrote:

… rocznik dobry, tylko winogrona zbyt p贸藕no zebrane 馃槅

Trzeba b臋dzie zapami臋ta膰 馃槅

lasiczka
    Cz艂onek
    • Odp.: 129
    • Zapaleniec

ja lubie czerwone wytrawne, cabernet sauvignon, najchetniej chilijskie

Dorota123
    Uczestnik
    • Maniak

@raptor wrote:

Z winami mam problem. Nie lubi臋 ich pi膰, chocia偶 kto偶 o moim statusie spo艂ecznym powinien to robi膰. Znam natomiast ca艂y ten cyrk, o przepraszam: ceremonia艂, kt贸ry towarzyszy piciu takich trunk贸w. Potrafi臋 otworzy膰 butelk臋 (uprzednio przyjrzawszy si臋 etykietce). Nast臋pnie nala膰, nie rozlewaj膮c ani kropli, do kieliszka. Wykona膰 kilka zamiesza艅 – by uwolni膰 aromat. Potem wdech i zamkn膮膰 oczy. W ko艅cu wzi膮膰 艂yk, przytrzyma膰 i fachowo zabe艂ta膰 w ustach. Prze艂kn膮膰. Na sam koniec strzelam b艂yskotliw膮 uwag膮: rocznik dobry, tylko winogrona zbyt p贸藕no zebrane 馃槅

zapomnia艂e偶 wspomnie膰 o muzyce, podobno zmienia ona smak wina 馃槈

Wy艣wietlanie 15 wpis贸w - od 1 do 15 (z 60 w sumie)
  • Musisz si臋 zalogowa膰 by odpowiedzie膰 w tym temacie.
Przewi艅 na g贸r臋