HaniaL

Twoje odp. na forum:

  • Autor
    Odp.
  • W odpowiedzi: studenckie jedzenie- parówki na 100 sposobów;)
    HaniaL
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 49
    • Bywalec

    ja znalazłam taki przepis:

    Składniki:

    – 8 parówek paryżanek
    – 1 łyżka masła
    – 2 czubate łyżki musztardy francuskiej
    – 1 szklanka żmietany 22%
    – pół pęczka szczypiorku
    – 1/2 łyżeczki cukru
    – szczypta pieprzu i soli

    Jak przyrządzić?

    1) Każdą parówkę pokrój na 3 kawałki.

    2) W rondlu rozpużć masło, dodaj musztardę i mieszając smaż pół minuty.

    3) Dodaj posoloną żmietanę, doprowadź do wrzenia i włóż parówki.

    4) Trzymaj na ogniu 4 minuty. Dopraw cukrem i pieprzem do smaku.

    5) Podawaj z posypanym szczypiorkiem.

    Ktoż już próbował tego przepisu??

    W odpowiedzi: studenckie jedzenie- parówki na 100 sposobów;)
    HaniaL
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 49
    • Bywalec

    Chciałam się pochwalić, po przeczytaniu tematu naszła mnie chrapka na zrobienie parówek po meksykańsku, więc zrobiłam tak:
    Kupiłam czerwoną fasole w puszce, jogurt bałkański, ser żółty, czerwoną cebule, kolendrę, pomidory, placki na tortille no i oczywiżcie parówki a i limonę:D
    Podsmażyłam parówki na patelni z drobno posiekaną papryczką chilli w tym samym czasie wsadziłam placek do rozgrzanego piekarnika, kiedy dwie rzeczy miałam już gotowe placek posmarowałam jogurtem, nałożyłam fasole, plastry pomidora, ser żółty, trzy krążki czerwonej cebuli, wyłożyłam parówki i posypałam kolendra, na sam koniec pokropiłam delikatnie wszystko limoną. Wyszło fantastycznie, bardzo polecam wypróbowanie mojego nowego przepisu;)

    W odpowiedzi: studenckie jedzenie- parówki na 100 sposobów;)
    HaniaL
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 49
    • Bywalec

    o fajne, ja bym to wszystko zapakowała w tortille, posypałabym kolendrą i dołączyłabym do tego jeszcze piwo z wyciżnięta limoną 🙂 oj chyba tak dzisiaj zrobię, myżlę że może być pyszne:)

    W odpowiedzi: studenckie jedzenie- parówki na 100 sposobów;)
    HaniaL
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 49
    • Bywalec

    no tez dobre, to prawda w takie upalne dni to tylko lekkie rzeczy przechodzą mi przez gardło. Wydaje mi się że ten przepis jest tez w miarę lekki:

    Składniki:
    puszka kukurydzy, cebula, czerwona papryka, łyżka oleju, 60 dag parówek, łyżka masła, sól, pieprz, ketchup

    1. Kukurydzę osączamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, przekrawamy i usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w małą kostkę.
    2. Cebulę i paprykę dusimy na rozgrzanym oleju ok. 10 minut. Wsypujemy kukurydzę. Doprawiamy solą i pieprzem.
    3. Parówki głęboko nacinamy wzdłuż i podsmażamy na mażle (najpierw naciętą stroną na dół, potem odwracamy). Napełniamy obficie warzywami i polewamy ketchupem.

    W odpowiedzi: studenckie jedzenie- parówki na 100 sposobów;)
    HaniaL
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 49
    • Bywalec

    Taa, no apetyt ma, ale jest bardzo szczupły:)
    Znacie ten przepis:

    Składniki: -2 nieduże cukinie -3 parówki -1 mała cebula
    -1 ząbek czosnku – 1 łyżka oleju -8 krakersów-1 jajko ugotowane na twardo -2 łyżki tartego parmezanu -1 łyżeczka
    suszonego tymianku -oliwa-sól-pieprz

    Sposób przygotowania: Cukinie wymyj, przekrój wzdłuż na połówki i wydrąż miąższ. Parówki pokrój na małe kawałki, cebulę i czosnek posiekaj. Wrzuć wszystkie składniki do rondla na rozgrzany tłuszcz i smaż
    przez 5 minut. Dodaj posiekany miąższ cukinii. Po dwóch minutach zdejmij z palnika i wymieszaj z pokruszonymi krakersami oraz posiekanym jajkiem. Przypraw tymiankiem, solą i pieprzem
    . Nafaszeruj połówki cukinii, posyp parmezanem, skrop oliwą i zapiekaj przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.

    Bardzo fajny, szczególnie na takie upalne dni jak dzisiaj 🙂

    W odpowiedzi: studenckie jedzenie- parówki na 100 sposobów;)
    HaniaL
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 49
    • Bywalec

    Przepis jest bardzo prosty, gotuje parówki w wodzie, obok wylewam trochę ketchupu, jedna bułka z masłem i w małej miseczce wysypuje kukurydze- to jest jego ulubione żniadanie:):)

    W odpowiedzi: studenckie jedzenie- parówki na 100 sposobów;)
    HaniaL
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 49
    • Bywalec

    :):):) Wszystkie dzieci lubią parówki mój chrzeżniak najbardziej lubi je jeżć z kukurydzą:)

    Znacie ten przepis:)

    Składniki

    * pomidor 1-2 szt
    * masło 1/4 kostki
    * ser gouda 300 g
    * koncentrat pomidorowy 1 łyżka
    * bułka tarta 1 łyżka
    * parówki cielęce 6 szt
    * olej 1 łyżka
    * cebula duża 2 szt
    * kminek mielony 1 szczypta
    * ziemniaki gotowane 750 g
    * pietruszka 1/2 pęczka

    Sposób przyrządzenia
    Cebule obrać. Jedną pokroić w talarki, a drugą pokroić w kostkę wraz z parówkami. Na patelni rozgrzać olej i wysmażyć na parówki wraz z cebulą do momentu zeszklenia, dodać koncentrat pomidorowy, bułkę tartą, sól i pieprz. Wymieszać dokładnie. Ser grubo zetrzeć.
    Z ziemniaków pokroić plasterki o grubożci 1/2cm. piekarnik rozgrzać do 220 st. C.
    Żaroodporną formę natłużcić masłem. Na dnie ułożyć warstwę kolejno z: pomidora, cebuli, farszu z mięsem tj. parówkami, kończąc warstwą ziemniaków ułożonych dachówkowo, a na końcu posypać serem. Piec ok. 30minuT.

    Bardzo polecam, szybko się robi i jest bardzo smaczny;)

    W odpowiedzi: studenckie jedzenie- parówki na 100 sposobów;)
    HaniaL
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 49
    • Bywalec

    Ja zrobiłam w ren weekend i jestem z siebie bardzo dumna bo wyszedł po pierwsze pysznie a po drugie był ładnie wyrożnięty!! Polecam ten przepis, szczególnie jak chce się na kimż zrobić wrażenie;)

    W odpowiedzi: studenckie jedzenie- parówki na 100 sposobów;)
    HaniaL
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 49
    • Bywalec

    Suflet z parówkami

    Składniki:
    DIETETYCZNY BESZAMEL: 20g skrobi kukurydzianej 0,25 l mleka gałka muszkatołowa, sól pieprz zioła (żwieże lub suszone)
    SUFLET: paczka parówek PARYŻANKI mała czerwona cebula 2 jajka – całe mielona ostra papryczka (jeżli ktoż lubi)

    SOS BESZAMELOWY:
    Skrobię kukurydzianą rozpuszczamy w zimnym mleku, a następnie podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając by nie przywarła do garnka. Do smaku, według uznania, doprawiamy solą pieprzem i gałką. Do ciepłego sosu dodajemy zioła (ja dodaję suszony cząber i żwieże oregano oraz natkę pietruszki)

    SUFLET:
    Paryżanki kroimy w półplasterki o grubożci około 0,5 cm. Gotujemy (lub podsmażamy). Cebulę kroimy w ćwierć plasterki i podsmażamy na patelni (jeżli paróweczki są podsmażane można wszystko wrzucić na jedną patelnię). Paryżanki i cebulkę wrzucamy do beszamelu (jeżli sos jest ciepły składniki łatwiej się łączą) i dokładnie mieszamy dodajemy 2 żółtka.
    Białka ubijamy na sztywno i dodajemy ją do całej masy. Ja dodaję jeszcze ostrą papryczkę (najlepiej suszoną mieloną, a nie w proszku). Teraz musimy mieszać BARDZO delikatnie do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W międzyczasie masę na suflet przekładamy do żaroodpornego naczynia lub małych foremek, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 25-30 min

    Robiliżcie już kiedyż takie cudo?? Myżlę że może być pyszne:)

    W odpowiedzi: studenckie jedzenie- parówki na 100 sposobów;)
    HaniaL
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 49
    • Bywalec

    Zrobiłam, wyszła pysznie, jadłam ją ze swoim narzeczonym i myżlałam że wezmę ją do pracy ale nic z tego- zjedliżmy cała aż nam się uszy trzęsły!! Bardzo dziękuję za przepis. To niesamowite że z parówkami można zrobić tyle fajnych dań. Jak macie jeszcze jakież fajne przepisy to wstawiajcie!!!

    W odpowiedzi: studenckie jedzenie- parówki na 100 sposobów;)
    HaniaL
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 49
    • Bywalec

    OO dzięki, tylko gdzie ja znajdę ciasto na pizze ❓ kupiłam sobie z ciekawożci te parówki z serem, bardzo smaczne1:) Napisze jak zrobię pizze, ale coż czuje że wyjdzie żwietnie:)

    W odpowiedzi: studenckie jedzenie- parówki na 100 sposobów;)
    HaniaL
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 49
    • Bywalec

    Dzięki, i czekam na przepis na pizze:)

    W odpowiedzi: studenckie jedzenie- parówki na 100 sposobów;)
    HaniaL
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 49
    • Bywalec

    no to możne być dobre, a możesz mi powiedzieć gdzie można kupić takie parówki które są już od razu z serem?? chętnie bym tego spróbowała szczególnie że bardzo lubię podpiekany ser:)

    W odpowiedzi: studenckie jedzenie- parówki na 100 sposobów;)
    HaniaL
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 49
    • Bywalec

    i rozumiem że serwuje się ja tak samo jak kiełbasę, z ketchupem i musztardą:)
    Swoją drogą muszę się pochwalić że w weekend jadłam pysznego hot- doga i popijałam piwkiem wygrzewając się na słońcu-> absolutne spełnienie marzeń jeżli chodzi o słoneczny weekend:)

    W odpowiedzi: studenckie jedzenie- parówki na 100 sposobów;)
    HaniaL
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 49
    • Bywalec

    OO rany parówka z grilla, lepsza od kiełbasy… Sama jestem wielkim fanem parówek, ale żeby jeżć je z grilla. Chętnie spróbuje, potrzebne są jakież specjalne parówki?? Swoją drogą jeżli jesteżmy przy temacie grilla to proponuje do takiej paróweczki grillować sobie cukinie, wychodzi naprawdę pysznie!!:)

Przewiń na górę