HaniaL
Twoje odp. na forum:
- AutorOdp.
- 20 lipca 2010 at 11:04 W odpowiedzi: studenckie jedzenie- parówki na 100 sposobów;)
ja znalazłam taki przepis:
Składniki:
– 8 parówek paryżanek
– 1 łyżka masła
– 2 czubate łyżki musztardy francuskiej
– 1 szklanka żmietany 22%
– pół pęczka szczypiorku
– 1/2 łyżeczki cukru
– szczypta pieprzu i soliJak przyrządzić?
1) Każdą parówkę pokrój na 3 kawałki.
2) W rondlu rozpużć masło, dodaj musztardę i mieszając smaż pół minuty.
3) Dodaj posoloną żmietanę, doprowadź do wrzenia i włóż parówki.
4) Trzymaj na ogniu 4 minuty. Dopraw cukrem i pieprzem do smaku.
5) Podawaj z posypanym szczypiorkiem.
Ktoż już próbował tego przepisu??
19 lipca 2010 at 10:49 W odpowiedzi: studenckie jedzenie- parówki na 100 sposobów;)Chciałam się pochwalić, po przeczytaniu tematu naszła mnie chrapka na zrobienie parówek po meksykańsku, więc zrobiłam tak:
Kupiłam czerwoną fasole w puszce, jogurt bałkański, ser żółty, czerwoną cebule, kolendrę, pomidory, placki na tortille no i oczywiżcie parówki a i limonę:D
Podsmażyłam parówki na patelni z drobno posiekaną papryczką chilli w tym samym czasie wsadziłam placek do rozgrzanego piekarnika, kiedy dwie rzeczy miałam już gotowe placek posmarowałam jogurtem, nałożyłam fasole, plastry pomidora, ser żółty, trzy krążki czerwonej cebuli, wyłożyłam parówki i posypałam kolendra, na sam koniec pokropiłam delikatnie wszystko limoną. Wyszło fantastycznie, bardzo polecam wypróbowanie mojego nowego przepisu;)13 lipca 2010 at 09:23 W odpowiedzi: studenckie jedzenie- parówki na 100 sposobów;)o fajne, ja bym to wszystko zapakowała w tortille, posypałabym kolendrą i dołączyłabym do tego jeszcze piwo z wyciżnięta limoną 🙂 oj chyba tak dzisiaj zrobię, myżlę że może być pyszne:)
12 lipca 2010 at 10:25 W odpowiedzi: studenckie jedzenie- parówki na 100 sposobów;)no tez dobre, to prawda w takie upalne dni to tylko lekkie rzeczy przechodzą mi przez gardło. Wydaje mi się że ten przepis jest tez w miarę lekki:
Składniki:
puszka kukurydzy, cebula, czerwona papryka, łyżka oleju, 60 dag parówek, łyżka masła, sól, pieprz, ketchup1. Kukurydzę osączamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, przekrawamy i usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w małą kostkę.
2. Cebulę i paprykę dusimy na rozgrzanym oleju ok. 10 minut. Wsypujemy kukurydzę. Doprawiamy solą i pieprzem.
3. Parówki głęboko nacinamy wzdłuż i podsmażamy na mażle (najpierw naciętą stroną na dół, potem odwracamy). Napełniamy obficie warzywami i polewamy ketchupem.9 lipca 2010 at 11:44 W odpowiedzi: studenckie jedzenie- parówki na 100 sposobów;)Taa, no apetyt ma, ale jest bardzo szczupły:)
Znacie ten przepis:Składniki: -2 nieduże cukinie -3 parówki -1 mała cebula
-1 ząbek czosnku – 1 łyżka oleju -8 krakersów-1 jajko ugotowane na twardo -2 łyżki tartego parmezanu -1 łyżeczka
suszonego tymianku -oliwa-sól-pieprzSposób przygotowania: Cukinie wymyj, przekrój wzdłuż na połówki i wydrąż miąższ. Parówki pokrój na małe kawałki, cebulę i czosnek posiekaj. Wrzuć wszystkie składniki do rondla na rozgrzany tłuszcz i smaż
przez 5 minut. Dodaj posiekany miąższ cukinii. Po dwóch minutach zdejmij z palnika i wymieszaj z pokruszonymi krakersami oraz posiekanym jajkiem. Przypraw tymiankiem, solą i pieprzem
. Nafaszeruj połówki cukinii, posyp parmezanem, skrop oliwą i zapiekaj przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.Bardzo fajny, szczególnie na takie upalne dni jak dzisiaj 🙂
8 lipca 2010 at 11:19 W odpowiedzi: studenckie jedzenie- parówki na 100 sposobów;)Przepis jest bardzo prosty, gotuje parówki w wodzie, obok wylewam trochę ketchupu, jedna bułka z masłem i w małej miseczce wysypuje kukurydze- to jest jego ulubione żniadanie:):)
6 lipca 2010 at 08:27 W odpowiedzi: studenckie jedzenie- parówki na 100 sposobów;):):):) Wszystkie dzieci lubią parówki mój chrzeżniak najbardziej lubi je jeżć z kukurydzą:)
Znacie ten przepis:)
Składniki
* pomidor 1-2 szt
* masło 1/4 kostki
* ser gouda 300 g
* koncentrat pomidorowy 1 łyżka
* bułka tarta 1 łyżka
* parówki cielęce 6 szt
* olej 1 łyżka
* cebula duża 2 szt
* kminek mielony 1 szczypta
* ziemniaki gotowane 750 g
* pietruszka 1/2 pęczkaSposób przyrządzenia
Cebule obrać. Jedną pokroić w talarki, a drugą pokroić w kostkę wraz z parówkami. Na patelni rozgrzać olej i wysmażyć na parówki wraz z cebulą do momentu zeszklenia, dodać koncentrat pomidorowy, bułkę tartą, sól i pieprz. Wymieszać dokładnie. Ser grubo zetrzeć.
Z ziemniaków pokroić plasterki o grubożci 1/2cm. piekarnik rozgrzać do 220 st. C.
Żaroodporną formę natłużcić masłem. Na dnie ułożyć warstwę kolejno z: pomidora, cebuli, farszu z mięsem tj. parówkami, kończąc warstwą ziemniaków ułożonych dachówkowo, a na końcu posypać serem. Piec ok. 30minuT.Bardzo polecam, szybko się robi i jest bardzo smaczny;)
5 lipca 2010 at 10:25 W odpowiedzi: studenckie jedzenie- parówki na 100 sposobów;)Ja zrobiłam w ren weekend i jestem z siebie bardzo dumna bo wyszedł po pierwsze pysznie a po drugie był ładnie wyrożnięty!! Polecam ten przepis, szczególnie jak chce się na kimż zrobić wrażenie;)
2 lipca 2010 at 10:48 W odpowiedzi: studenckie jedzenie- parówki na 100 sposobów;)Suflet z parówkami
Składniki:
DIETETYCZNY BESZAMEL: 20g skrobi kukurydzianej 0,25 l mleka gałka muszkatołowa, sól pieprz zioła (żwieże lub suszone)
SUFLET: paczka parówek PARYŻANKI mała czerwona cebula 2 jajka – całe mielona ostra papryczka (jeżli ktoż lubi)SOS BESZAMELOWY:
Skrobię kukurydzianą rozpuszczamy w zimnym mleku, a następnie podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając by nie przywarła do garnka. Do smaku, według uznania, doprawiamy solą pieprzem i gałką. Do ciepłego sosu dodajemy zioła (ja dodaję suszony cząber i żwieże oregano oraz natkę pietruszki)SUFLET:
Paryżanki kroimy w półplasterki o grubożci około 0,5 cm. Gotujemy (lub podsmażamy). Cebulę kroimy w ćwierć plasterki i podsmażamy na patelni (jeżli paróweczki są podsmażane można wszystko wrzucić na jedną patelnię). Paryżanki i cebulkę wrzucamy do beszamelu (jeżli sos jest ciepły składniki łatwiej się łączą) i dokładnie mieszamy dodajemy 2 żółtka.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy ją do całej masy. Ja dodaję jeszcze ostrą papryczkę (najlepiej suszoną mieloną, a nie w proszku). Teraz musimy mieszać BARDZO delikatnie do uzyskania jednolitej konsystencji.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W międzyczasie masę na suflet przekładamy do żaroodpornego naczynia lub małych foremek, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 25-30 minRobiliżcie już kiedyż takie cudo?? Myżlę że może być pyszne:)
24 czerwca 2010 at 10:12 W odpowiedzi: studenckie jedzenie- parówki na 100 sposobów;)Zrobiłam, wyszła pysznie, jadłam ją ze swoim narzeczonym i myżlałam że wezmę ją do pracy ale nic z tego- zjedliżmy cała aż nam się uszy trzęsły!! Bardzo dziękuję za przepis. To niesamowite że z parówkami można zrobić tyle fajnych dań. Jak macie jeszcze jakież fajne przepisy to wstawiajcie!!!
23 czerwca 2010 at 10:50 W odpowiedzi: studenckie jedzenie- parówki na 100 sposobów;)OO dzięki, tylko gdzie ja znajdę ciasto na pizze ❓ kupiłam sobie z ciekawożci te parówki z serem, bardzo smaczne1:) Napisze jak zrobię pizze, ale coż czuje że wyjdzie żwietnie:)
17 czerwca 2010 at 10:37 W odpowiedzi: studenckie jedzenie- parówki na 100 sposobów;)Dzięki, i czekam na przepis na pizze:)
9 czerwca 2010 at 12:17 W odpowiedzi: studenckie jedzenie- parówki na 100 sposobów;)no to możne być dobre, a możesz mi powiedzieć gdzie można kupić takie parówki które są już od razu z serem?? chętnie bym tego spróbowała szczególnie że bardzo lubię podpiekany ser:)
7 czerwca 2010 at 13:33 W odpowiedzi: studenckie jedzenie- parówki na 100 sposobów;)i rozumiem że serwuje się ja tak samo jak kiełbasę, z ketchupem i musztardą:)
Swoją drogą muszę się pochwalić że w weekend jadłam pysznego hot- doga i popijałam piwkiem wygrzewając się na słońcu-> absolutne spełnienie marzeń jeżli chodzi o słoneczny weekend:)7 czerwca 2010 at 11:39 W odpowiedzi: studenckie jedzenie- parówki na 100 sposobów;)OO rany parówka z grilla, lepsza od kiełbasy… Sama jestem wielkim fanem parówek, ale żeby jeżć je z grilla. Chętnie spróbuje, potrzebne są jakież specjalne parówki?? Swoją drogą jeżli jesteżmy przy temacie grilla to proponuje do takiej paróweczki grillować sobie cukinie, wychodzi naprawdę pysznie!!:)
- AutorOdp.