- AutorOdp.
- 20 czerwca 2010 at 11:27
Skladniki:
ciasto na pizzę cieńkie 1
sos pomidorowy:koncentrat pomidorowy 1 słoiczek, pieprz, zioła prowansalskie, oliwa z oliwek 1-2 łyżeczki
dodatki po pizzy:żółty ser 250 gram, parówka 2 szt, bazylia, oregano
Przygotowanie
Sos pomidorowy:
Wymieszać bardzo dokładnie wszystkie składniki.Ser żółty zetrzeć na tarce.
Parówkę pokroić w plasterki.Posmarować ciasto na pizzę przygotowanym sosem pomidorowym
Posypać serem i ułożyć na tym plasterki parówki.
Posypać lekko bazylią i oregano.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Pizzę piec ok. 20 minut.
23 czerwca 2010 at 10:50OO dzięki, tylko gdzie ja znajdę ciasto na pizze ❓ kupiłam sobie z ciekawożci te parówki z serem, bardzo smaczne1:) Napisze jak zrobię pizze, ale coż czuje że wyjdzie żwietnie:)
23 czerwca 2010 at 18:31ciasto mozna kupic w kazdym wiekszym markecie:) no ja osobiscie lubie te parowki wiec mam nadzieje ze i tobie posmakuj:)
no koniecznie napisz jak ci wyszla ta pizza:)24 czerwca 2010 at 10:12Zrobiłam, wyszła pysznie, jadłam ją ze swoim narzeczonym i myżlałam że wezmę ją do pracy ale nic z tego- zjedliżmy cała aż nam się uszy trzęsły!! Bardzo dziękuję za przepis. To niesamowite że z parówkami można zrobić tyle fajnych dań. Jak macie jeszcze jakież fajne przepisy to wstawiajcie!!!
24 czerwca 2010 at 15:42Tanie danie xD
składniki:
pół kilograma parówek
dwie duże cebule
dwa duże, twarde i kważne jabłka
szklanka piwa ;D
pół szklanki bulionu
dwie łyżki oleju
łyżeczka majeranku
odrobina chilli
pieprz
Najpierw parówki – obieram je z osłonek, kroję na kawałki o długożci około 2 cm. Podsmażam na rozgrzanym oleju, aż się zrumienią ze wszystkich stron. Parówki zdejmuję z patelni i wrzucam na pozostały tłuszcz cebule pokrojone [oczywiżcie wczeżniej obrane] na ósemki – kawałki cebuli powinny być raczej duże. Cebulę smażę do zeszklenia. Kiedy prawie miękka, dodaję parówki i wrzucam jabłka pokrojone w ósemki i pozbawione gniazd nasiennych – koniecznie ze skórą! Skóra jabłek nada potrawie zdecydowanego charakteru.
Wszystko smażę około 2 minut często mieszając. Teraz do potrawy wlewam piwo, bulion i dodaję przyprawy. Z solą bardzo uważam – niekiedy nie trzeba jej zupełnie dodawać – parówki bowiem same w sobie są okropnie słone. Całożć przykrywam i duszę na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie sprawdzam potrawę – jeżli jeszcze dużo w niej sosu – odkrywam ją i gotuję kilka chwil na dużym ogniu, by sos odparował – potrawa powinna być raczej gęsta.
I to wszystko – na talerzu potrawę posypuję żwieżo posiekaną natką pietruszki. Doskonale smakuje z bagietką albo z chlebem razowym – tak z chlebem razowym jest najlepsze – aromat gotowanego piwa doskonale się z nim komponuje. Do popicia oczywiżcie piwo – to samo, które zostało dodane do potrawy.2 lipca 2010 at 10:48Suflet z parówkami
Składniki:
DIETETYCZNY BESZAMEL: 20g skrobi kukurydzianej 0,25 l mleka gałka muszkatołowa, sól pieprz zioła (żwieże lub suszone)
SUFLET: paczka parówek PARYŻANKI mała czerwona cebula 2 jajka – całe mielona ostra papryczka (jeżli ktoż lubi)SOS BESZAMELOWY:
Skrobię kukurydzianą rozpuszczamy w zimnym mleku, a następnie podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając by nie przywarła do garnka. Do smaku, według uznania, doprawiamy solą pieprzem i gałką. Do ciepłego sosu dodajemy zioła (ja dodaję suszony cząber i żwieże oregano oraz natkę pietruszki)SUFLET:
Paryżanki kroimy w półplasterki o grubożci około 0,5 cm. Gotujemy (lub podsmażamy). Cebulę kroimy w ćwierć plasterki i podsmażamy na patelni (jeżli paróweczki są podsmażane można wszystko wrzucić na jedną patelnię). Paryżanki i cebulkę wrzucamy do beszamelu (jeżli sos jest ciepły składniki łatwiej się łączą) i dokładnie mieszamy dodajemy 2 żółtka.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy ją do całej masy. Ja dodaję jeszcze ostrą papryczkę (najlepiej suszoną mieloną, a nie w proszku). Teraz musimy mieszać BARDZO delikatnie do uzyskania jednolitej konsystencji.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W międzyczasie masę na suflet przekładamy do żaroodpornego naczynia lub małych foremek, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 25-30 minRobiliżcie już kiedyż takie cudo?? Myżlę że może być pyszne:)
3 lipca 2010 at 19:11łaaał 🙂 nie wiem czy bym dala sobie rade z uszykowaniem tego 🙂 ale lubie wyzwania ;D
5 lipca 2010 at 10:25Ja zrobiłam w ren weekend i jestem z siebie bardzo dumna bo wyszedł po pierwsze pysznie a po drugie był ładnie wyrożnięty!! Polecam ten przepis, szczególnie jak chce się na kimż zrobić wrażenie;)
5 lipca 2010 at 20:47ja robilam w niedziele i nawet nawet mi wyszedl. Z czasem nabiore wprawy 🙂
moj chrzesniak codziennie wcina parowki tak mu posmakowaly 🙂 nie nadaze nakupowac a juz ich nie ma 😛6 lipca 2010 at 08:27:):):) Wszystkie dzieci lubią parówki mój chrzeżniak najbardziej lubi je jeżć z kukurydzą:)
Znacie ten przepis:)
Składniki
* pomidor 1-2 szt
* masło 1/4 kostki
* ser gouda 300 g
* koncentrat pomidorowy 1 łyżka
* bułka tarta 1 łyżka
* parówki cielęce 6 szt
* olej 1 łyżka
* cebula duża 2 szt
* kminek mielony 1 szczypta
* ziemniaki gotowane 750 g
* pietruszka 1/2 pęczkaSposób przyrządzenia
Cebule obrać. Jedną pokroić w talarki, a drugą pokroić w kostkę wraz z parówkami. Na patelni rozgrzać olej i wysmażyć na parówki wraz z cebulą do momentu zeszklenia, dodać koncentrat pomidorowy, bułkę tartą, sól i pieprz. Wymieszać dokładnie. Ser grubo zetrzeć.
Z ziemniaków pokroić plasterki o grubożci 1/2cm. piekarnik rozgrzać do 220 st. C.
Żaroodporną formę natłużcić masłem. Na dnie ułożyć warstwę kolejno z: pomidora, cebuli, farszu z mięsem tj. parówkami, kończąc warstwą ziemniaków ułożonych dachówkowo, a na końcu posypać serem. Piec ok. 30minuT.Bardzo polecam, szybko się robi i jest bardzo smaczny;)
7 lipca 2010 at 20:48z kukurydza? tzn? jakis przepis czy cos? ;P
8 lipca 2010 at 11:19Przepis jest bardzo prosty, gotuje parówki w wodzie, obok wylewam trochę ketchupu, jedna bułka z masłem i w małej miseczce wysypuje kukurydze- to jest jego ulubione żniadanie:):)
8 lipca 2010 at 21:26no to pogratulowac mu moge jedynie apetytu 😉
Moj chrzesniak uwielbia paroweczki na cieplo i tylko takie zje:P ale na brak apetytu nie narzeka;)9 lipca 2010 at 11:44Taa, no apetyt ma, ale jest bardzo szczupły:)
Znacie ten przepis:Składniki: -2 nieduże cukinie -3 parówki -1 mała cebula
-1 ząbek czosnku – 1 łyżka oleju -8 krakersów-1 jajko ugotowane na twardo -2 łyżki tartego parmezanu -1 łyżeczka
suszonego tymianku -oliwa-sól-pieprzSposób przygotowania: Cukinie wymyj, przekrój wzdłuż na połówki i wydrąż miąższ. Parówki pokrój na małe kawałki, cebulę i czosnek posiekaj. Wrzuć wszystkie składniki do rondla na rozgrzany tłuszcz i smaż
przez 5 minut. Dodaj posiekany miąższ cukinii. Po dwóch minutach zdejmij z palnika i wymieszaj z pokruszonymi krakersami oraz posiekanym jajkiem. Przypraw tymiankiem, solą i pieprzem
. Nafaszeruj połówki cukinii, posyp parmezanem, skrop oliwą i zapiekaj przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.Bardzo fajny, szczególnie na takie upalne dni jak dzisiaj 🙂
10 lipca 2010 at 12:27cos czuje ze przez caly tydzien bede to jesc bo upaly zapowiadaja sie na dlugooo… 😛 moze to i dobrze 😉
ja dzis znalazlam taki przepis:
Składniki:
2 parówki Paryżanki, 2 zielone ogórki, 1 łyżka musztardy, 1/2 łyżki konkentratu pomidorowego, 1 pęczek bazylii, 10 wstążek z pora, 30 g suszonych pomidorów, 10 dag sera żółtego, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka majonezu, 6 kromek chleba tostowego, 1 cytryna, sól, pieprz, oliwa
1. Ogórka ucinamy na długożć nieco większą od parówki, przecinamy wzdłuż na pół i wydrążamy łyżeczką gniazda nasienne
2. Parówki tniemy wzdłuż na pół; ser i pomidory suszone kroimy w drobne paseczki
3. Pomiędzy połówki parówki kładziemy paseczki sera, na połówki ogórka nakładamy ser i suszone pomidory
4. Składamy parówki, kładziemy na polówkę ogórka
5. Drugą połówkę nakładamy na wierzch, całożć związujemy paskami sparzonego pora
6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 minut
7. Chleb tostowy okrajamy ze skórki i tniemy w trójkąty, polewamy oliwą utartą z solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i bazylią w moździerzu
8. Wkładamy do piekarnika obok parówek na kilka minut
9. W misce mieszamy musztardę, majonez i koncentrat pomidorowy; dodajemy resztę oliwy z bazylią i czosnkiem z moździerza, oraz sok z cytryny
10. Kroimy parówki w ogórku na kawałki, kładziemy na grzankach, polewamy sosem, dekorując żwieżym ziołemmysle, ze to tez dobry pomysl na upalne dni:)
- AutorOdp.