• Autor
    Odp.
  • tankian00
    Member
    • Tematów: 11
    • Odp.: 252
    • Zapaleniec

    Skladniki:
    ciasto na pizzę cieńkie 1
    sos pomidorowy:koncentrat pomidorowy 1 słoiczek, pieprz, zioła prowansalskie, oliwa z oliwek 1-2 łyżeczki
    dodatki po pizzy:żółty ser 250 gram, parówka 2 szt, bazylia, oregano
    Przygotowanie
    Sos pomidorowy:
    Wymieszać bardzo dokładnie wszystkie składniki.

    Ser żółty zetrzeć na tarce.
    Parówkę pokroić w plasterki.

    Posmarować ciasto na pizzę przygotowanym sosem pomidorowym
    Posypać serem i ułożyć na tym plasterki parówki.
    Posypać lekko bazylią i oregano.

    Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

    Pizzę piec ok. 20 minut.

    HaniaL
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 49
    • Bywalec

    OO dzięki, tylko gdzie ja znajdę ciasto na pizze ❓ kupiłam sobie z ciekawożci te parówki z serem, bardzo smaczne1:) Napisze jak zrobię pizze, ale coż czuje że wyjdzie żwietnie:)

    tankian00
    Member
    • Tematów: 11
    • Odp.: 252
    • Zapaleniec

    ciasto mozna kupic w kazdym wiekszym markecie:) no ja osobiscie lubie te parowki wiec mam nadzieje ze i tobie posmakuj:)
    no koniecznie napisz jak ci wyszla ta pizza:)

    HaniaL
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 49
    • Bywalec

    Zrobiłam, wyszła pysznie, jadłam ją ze swoim narzeczonym i myżlałam że wezmę ją do pracy ale nic z tego- zjedliżmy cała aż nam się uszy trzęsły!! Bardzo dziękuję za przepis. To niesamowite że z parówkami można zrobić tyle fajnych dań. Jak macie jeszcze jakież fajne przepisy to wstawiajcie!!!

    tankian00
    Member
    • Tematów: 11
    • Odp.: 252
    • Zapaleniec

    Tanie danie xD

    składniki:
    pół kilograma parówek
    dwie duże cebule
    dwa duże, twarde i kważne jabłka
    szklanka piwa ;D
    pół szklanki bulionu
    dwie łyżki oleju
    łyżeczka majeranku
    odrobina chilli
    pieprz
    Najpierw parówki – obieram je z osłonek, kroję na kawałki o długożci około 2 cm. Podsmażam na rozgrzanym oleju, aż się zrumienią ze wszystkich stron. Parówki zdejmuję z patelni i wrzucam na pozostały tłuszcz cebule pokrojone [oczywiżcie wczeżniej obrane] na ósemki – kawałki cebuli powinny być raczej duże. Cebulę smażę do zeszklenia. Kiedy prawie miękka, dodaję parówki i wrzucam jabłka pokrojone w ósemki i pozbawione gniazd nasiennych – koniecznie ze skórą! Skóra jabłek nada potrawie zdecydowanego charakteru.
    Wszystko smażę około 2 minut często mieszając. Teraz do potrawy wlewam piwo, bulion i dodaję przyprawy. Z solą bardzo uważam – niekiedy nie trzeba jej zupełnie dodawać – parówki bowiem same w sobie są okropnie słone. Całożć przykrywam i duszę na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie sprawdzam potrawę – jeżli jeszcze dużo w niej sosu – odkrywam ją i gotuję kilka chwil na dużym ogniu, by sos odparował – potrawa powinna być raczej gęsta.
    I to wszystko – na talerzu potrawę posypuję żwieżo posiekaną natką pietruszki. Doskonale smakuje z bagietką albo z chlebem razowym – tak z chlebem razowym jest najlepsze – aromat gotowanego piwa doskonale się z nim komponuje. Do popicia oczywiżcie piwo – to samo, które zostało dodane do potrawy.

    HaniaL
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 49
    • Bywalec

    Suflet z parówkami

    Składniki:
    DIETETYCZNY BESZAMEL: 20g skrobi kukurydzianej 0,25 l mleka gałka muszkatołowa, sól pieprz zioła (żwieże lub suszone)
    SUFLET: paczka parówek PARYŻANKI mała czerwona cebula 2 jajka – całe mielona ostra papryczka (jeżli ktoż lubi)

    SOS BESZAMELOWY:
    Skrobię kukurydzianą rozpuszczamy w zimnym mleku, a następnie podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając by nie przywarła do garnka. Do smaku, według uznania, doprawiamy solą pieprzem i gałką. Do ciepłego sosu dodajemy zioła (ja dodaję suszony cząber i żwieże oregano oraz natkę pietruszki)

    SUFLET:
    Paryżanki kroimy w półplasterki o grubożci około 0,5 cm. Gotujemy (lub podsmażamy). Cebulę kroimy w ćwierć plasterki i podsmażamy na patelni (jeżli paróweczki są podsmażane można wszystko wrzucić na jedną patelnię). Paryżanki i cebulkę wrzucamy do beszamelu (jeżli sos jest ciepły składniki łatwiej się łączą) i dokładnie mieszamy dodajemy 2 żółtka.
    Białka ubijamy na sztywno i dodajemy ją do całej masy. Ja dodaję jeszcze ostrą papryczkę (najlepiej suszoną mieloną, a nie w proszku). Teraz musimy mieszać BARDZO delikatnie do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W międzyczasie masę na suflet przekładamy do żaroodpornego naczynia lub małych foremek, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 25-30 min

    Robiliżcie już kiedyż takie cudo?? Myżlę że może być pyszne:)

    tankian00
    Member
    • Tematów: 11
    • Odp.: 252
    • Zapaleniec

    łaaał 🙂 nie wiem czy bym dala sobie rade z uszykowaniem tego 🙂 ale lubie wyzwania ;D

    HaniaL
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 49
    • Bywalec

    Ja zrobiłam w ren weekend i jestem z siebie bardzo dumna bo wyszedł po pierwsze pysznie a po drugie był ładnie wyrożnięty!! Polecam ten przepis, szczególnie jak chce się na kimż zrobić wrażenie;)

    tankian00
    Member
    • Tematów: 11
    • Odp.: 252
    • Zapaleniec

    ja robilam w niedziele i nawet nawet mi wyszedl. Z czasem nabiore wprawy 🙂
    moj chrzesniak codziennie wcina parowki tak mu posmakowaly 🙂 nie nadaze nakupowac a juz ich nie ma 😛

    HaniaL
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 49
    • Bywalec

    :):):) Wszystkie dzieci lubią parówki mój chrzeżniak najbardziej lubi je jeżć z kukurydzą:)

    Znacie ten przepis:)

    Składniki

    * pomidor 1-2 szt
    * masło 1/4 kostki
    * ser gouda 300 g
    * koncentrat pomidorowy 1 łyżka
    * bułka tarta 1 łyżka
    * parówki cielęce 6 szt
    * olej 1 łyżka
    * cebula duża 2 szt
    * kminek mielony 1 szczypta
    * ziemniaki gotowane 750 g
    * pietruszka 1/2 pęczka

    Sposób przyrządzenia
    Cebule obrać. Jedną pokroić w talarki, a drugą pokroić w kostkę wraz z parówkami. Na patelni rozgrzać olej i wysmażyć na parówki wraz z cebulą do momentu zeszklenia, dodać koncentrat pomidorowy, bułkę tartą, sól i pieprz. Wymieszać dokładnie. Ser grubo zetrzeć.
    Z ziemniaków pokroić plasterki o grubożci 1/2cm. piekarnik rozgrzać do 220 st. C.
    Żaroodporną formę natłużcić masłem. Na dnie ułożyć warstwę kolejno z: pomidora, cebuli, farszu z mięsem tj. parówkami, kończąc warstwą ziemniaków ułożonych dachówkowo, a na końcu posypać serem. Piec ok. 30minuT.

    Bardzo polecam, szybko się robi i jest bardzo smaczny;)

    tankian00
    Member
    • Tematów: 11
    • Odp.: 252
    • Zapaleniec

    z kukurydza? tzn? jakis przepis czy cos? ;P

    HaniaL
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 49
    • Bywalec

    Przepis jest bardzo prosty, gotuje parówki w wodzie, obok wylewam trochę ketchupu, jedna bułka z masłem i w małej miseczce wysypuje kukurydze- to jest jego ulubione żniadanie:):)

    tankian00
    Member
    • Tematów: 11
    • Odp.: 252
    • Zapaleniec

    no to pogratulowac mu moge jedynie apetytu 😉
    Moj chrzesniak uwielbia paroweczki na cieplo i tylko takie zje:P ale na brak apetytu nie narzeka;)

    HaniaL
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 49
    • Bywalec

    Taa, no apetyt ma, ale jest bardzo szczupły:)
    Znacie ten przepis:

    Składniki: -2 nieduże cukinie -3 parówki -1 mała cebula
    -1 ząbek czosnku – 1 łyżka oleju -8 krakersów-1 jajko ugotowane na twardo -2 łyżki tartego parmezanu -1 łyżeczka
    suszonego tymianku -oliwa-sól-pieprz

    Sposób przygotowania: Cukinie wymyj, przekrój wzdłuż na połówki i wydrąż miąższ. Parówki pokrój na małe kawałki, cebulę i czosnek posiekaj. Wrzuć wszystkie składniki do rondla na rozgrzany tłuszcz i smaż
    przez 5 minut. Dodaj posiekany miąższ cukinii. Po dwóch minutach zdejmij z palnika i wymieszaj z pokruszonymi krakersami oraz posiekanym jajkiem. Przypraw tymiankiem, solą i pieprzem
    . Nafaszeruj połówki cukinii, posyp parmezanem, skrop oliwą i zapiekaj przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.

    Bardzo fajny, szczególnie na takie upalne dni jak dzisiaj 🙂

    tankian00
    Member
    • Tematów: 11
    • Odp.: 252
    • Zapaleniec

    cos czuje ze przez caly tydzien bede to jesc bo upaly zapowiadaja sie na dlugooo… 😛 moze to i dobrze 😉

    ja dzis znalazlam taki przepis:
    Składniki:
    2 parówki Paryżanki, 2 zielone ogórki, 1 łyżka musztardy, 1/2 łyżki konkentratu pomidorowego, 1 pęczek bazylii, 10 wstążek z pora, 30 g suszonych pomidorów, 10 dag sera żółtego, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka majonezu, 6 kromek chleba tostowego, 1 cytryna, sól, pieprz, oliwa
    1. Ogórka ucinamy na długożć nieco większą od parówki, przecinamy wzdłuż na pół i wydrążamy łyżeczką gniazda nasienne
    2. Parówki tniemy wzdłuż na pół; ser i pomidory suszone kroimy w drobne paseczki
    3. Pomiędzy połówki parówki kładziemy paseczki sera, na połówki ogórka nakładamy ser i suszone pomidory
    4. Składamy parówki, kładziemy na polówkę ogórka
    5. Drugą połówkę nakładamy na wierzch, całożć związujemy paskami sparzonego pora
    6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 minut
    7. Chleb tostowy okrajamy ze skórki i tniemy w trójkąty, polewamy oliwą utartą z solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i bazylią w moździerzu
    8. Wkładamy do piekarnika obok parówek na kilka minut
    9. W misce mieszamy musztardę, majonez i koncentrat pomidorowy; dodajemy resztę oliwy z bazylią i czosnkiem z moździerza, oraz sok z cytryny
    10. Kroimy parówki w ogórku na kawałki, kładziemy na grzankach, polewamy sosem, dekorując żwieżym ziołem

    mysle, ze to tez dobry pomysl na upalne dni:)

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " studenckie jedzenie- parówki na 100 sposobów;)"

Przewiń na górę