• Autor
    Odp.
  • tankian00
    Member
    • Tematów: 11
    • Odp.: 252
    • Zapaleniec

    ja robie taka zapiekanka z parowkami:
    1/2 kg makaronu, 5-6 parówek (moga byc juz te Paryzanki 😛 ), 30 dag żółtego sera , 6-8 oliwek, koncentrat pomidorowy, pół kostki rosołowej, przyprawa gyros, pół łyżeczki vegety, łyżka ziół prowansalskich, łyżka masła i bułki tartej

    Makaron ugotować. Międzyczasie pokroić w plasterki parówki i podsmażyć na patelni na niewielkiej ilożci oliwy. W trakcie smażenia dodać ziół prowansalskich oraz przyprawy gyros( w zasadzie tyle ile się lubi). Parówki smażyć aż do zrumienienia. Następnie zetrzeć ser i pokroić oliwki. Do niskiego naczynia przełożyć dwie czubate łyżki koncentratu, dodać trochę przyprawy gyros, pół kostki rosołowej, cukru( opcjonalnie) i zalać ciepłą wodą. Dokładanie rozmieszać by powstał sos( ja robię rzadki i wlewam ok 150 ml wody). Naczynie żarodporne wysmarować masłem, posypać bułką tartą i wykładać kolejno: makaron, parówki, ser, ( ja jeszcze trochę posypuje gyrosem) i polewam połową sosu, druga warstwa tak samo a na wierzech dodatkowo oliwki, ser + reszta sosu. Zapiekankę wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 min. Proporcje składników należy dostosować do wielkożci naczynia żaroodpornego. Smacznego;D

    HaniaL
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 49
    • Bywalec

    No nie jest no dietetyczna zapiekana, ale czy zapiekanka może być dietetyczna??:) Fajny przepis, dzięki!! Swoja droga to niesamowite że jest tyle przepisów na parówki!!:)

    tankian00
    Member
    • Tematów: 11
    • Odp.: 252
    • Zapaleniec

    Znalazlam swietny i prosty przepis na parowki w ciescie francuskim 🙂
    Składniki:
    1 opakowanie parówek Paryżanek, 1 opakowanie ciasta francuskiego, kilka plasterków miękkiego żółtego sera np. Gouda, koncentrat pomidorowy, 1 jajko, ziarna sezamu
    Parówki kroimy na pół. Z ciasta francuskiego wykrawamy równe kwadraty, każdy fragment ciasta smarujemy delikatnie koncentratem pomidorowym. Parówki owijamy plastrami sera, całożć zawijamy dokładnie w kawałki ciasta i smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem. Ukladamy na blasze pokrytej pergaminem, pieczemy w temp. ok. 200 stopni do momentu uzyskania złocistego koloru. Podajemy z sosem chilli lub innym według uznania.

    PannaAnna
    Member
    • Tematów: 22
    • Odp.: 376
    • Pasjonat

    oo, parówki z grilla- uwielbiam, w porównaniu do zwykłej kiełbasy, ha… nie da się porównać tego przysmaku do niczego innego. zachęcam wszystkich parówkowych koneserów to spróbowania tej metody przyrządzenia.

    tankian00
    Member
    • Tematów: 11
    • Odp.: 252
    • Zapaleniec

    no musze przyznac, ze ciekawy pomysl ;D tylko powiedz czy posypujesz jakas panierka te paroweczki na tym grillu? 😉

    PannaAnna
    Member
    • Tematów: 22
    • Odp.: 376
    • Pasjonat

    zwykłą przyprawą do grilla

    tankian00
    Member
    • Tematów: 11
    • Odp.: 252
    • Zapaleniec

    aha 🙂 bo wiem, ze niektorzy robia tak „na chrupiaco” tylko nie wiem czym posypuja…

    PannaAnna
    Member
    • Tematów: 22
    • Odp.: 376
    • Pasjonat

    a to nie słyszałam o czymż takim , aż sobie w googlach poszukam : D

    HaniaL
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 49
    • Bywalec

    OO rany parówka z grilla, lepsza od kiełbasy… Sama jestem wielkim fanem parówek, ale żeby jeżć je z grilla. Chętnie spróbuje, potrzebne są jakież specjalne parówki?? Swoją drogą jeżli jesteżmy przy temacie grilla to proponuje do takiej paróweczki grillować sobie cukinie, wychodzi naprawdę pysznie!!:)

    tankian00
    Member
    • Tematów: 11
    • Odp.: 252
    • Zapaleniec

    mozna takie z serem na grilla zakupic…wiem ze Paryzanki maja takie, albo poprostu zwykle parowki:) (zeby nie byly za cienkie bo popekaja;) ) ja juz probowalam paroweczek z grilla w niedziele;) pyszota! 🙂

    HaniaL
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 49
    • Bywalec

    i rozumiem że serwuje się ja tak samo jak kiełbasę, z ketchupem i musztardą:)
    Swoją drogą muszę się pochwalić że w weekend jadłam pysznego hot- doga i popijałam piwkiem wygrzewając się na słońcu-> absolutne spełnienie marzeń jeżli chodzi o słoneczny weekend:)

    mokka
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 11
    • Bywalec

    ja na grilla kupuje parówki włażnie z serem w żrodku, posypuje je dodatkowo przyprawą do grilla;) i sa chrupiące bo ser z nich ładnie sie przypieka;)

    HaniaL
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 49
    • Bywalec

    no to możne być dobre, a możesz mi powiedzieć gdzie można kupić takie parówki które są już od razu z serem?? chętnie bym tego spróbowała szczególnie że bardzo lubię podpiekany ser:)

    tankian00
    Member
    • Tematów: 11
    • Odp.: 252
    • Zapaleniec

    wszedzie chyba ;p w wiekszych marketach i sklepach miesnych. Np paryzanki masz juz z serem- jest taki ich rodzaj.
    Ja osobiscie wole zwykla parowke, polozyc na to plasterek sera i wtedy zapiekac ;D
    Dzis serweuje na obiad pizze z parowkami wlasnego przepisu;D jak mi sie uda to wam podam ten przepis;P

    HaniaL
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 49
    • Bywalec

    Dzięki, i czekam na przepis na pizze:)

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " studenckie jedzenie- parówki na 100 sposobów;)"

Przewiń na górę