-
AutorOdp.
-
12 lipca 2010 at 10:25
no tez dobre, to prawda w takie upalne dni to tylko lekkie rzeczy przechodzą mi przez gardło. Wydaje mi się że ten przepis jest tez w miarę lekki:
Składniki:
puszka kukurydzy, cebula, czerwona papryka, łyżka oleju, 60 dag parówek, łyżka masła, sól, pieprz, ketchup1. Kukurydzę osączamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, przekrawamy i usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w małą kostkę.
2. Cebulę i paprykę dusimy na rozgrzanym oleju ok. 10 minut. Wsypujemy kukurydzę. Doprawiamy solą i pieprzem.
3. Parówki głęboko nacinamy wzdłuż i podsmażamy na mażle (najpierw naciętą stroną na dół, potem odwracamy). Napełniamy obficie warzywami i polewamy ketchupem.12 lipca 2010 at 20:35a to danie chyba mozna podac tez „na ostro” ;D
moja siostra wlasnie tak robi meksykanskie danie 😛 Tylko ze ona daje paryzanki jako paroweczki i do kukurydzy dodaje czerwona fasole 🙂
Do tego przyprawy i danie meksykanskie nam wychodzi;D13 lipca 2010 at 09:23o fajne, ja bym to wszystko zapakowała w tortille, posypałabym kolendrą i dołączyłabym do tego jeszcze piwo z wyciżnięta limoną 🙂 oj chyba tak dzisiaj zrobię, myżlę że może być pyszne:)
17 lipca 2010 at 10:57ja akurat mam dzis grilla wiec zabieram ze soba parowki z serem i boczek. Na parowki owine boczek i bede tak piec 🙂
Mysle, ze do piwa bedzie w sam raz ;D19 lipca 2010 at 10:49Chciałam się pochwalić, po przeczytaniu tematu naszła mnie chrapka na zrobienie parówek po meksykańsku, więc zrobiłam tak:
Kupiłam czerwoną fasole w puszce, jogurt bałkański, ser żółty, czerwoną cebule, kolendrę, pomidory, placki na tortille no i oczywiżcie parówki a i limonę:D
Podsmażyłam parówki na patelni z drobno posiekaną papryczką chilli w tym samym czasie wsadziłam placek do rozgrzanego piekarnika, kiedy dwie rzeczy miałam już gotowe placek posmarowałam jogurtem, nałożyłam fasole, plastry pomidora, ser żółty, trzy krążki czerwonej cebuli, wyłożyłam parówki i posypałam kolendra, na sam koniec pokropiłam delikatnie wszystko limoną. Wyszło fantastycznie, bardzo polecam wypróbowanie mojego nowego przepisu;)19 lipca 2010 at 17:35no to koniecznie musze tego sprobowac 🙂 uwielbiam meksykanska kuchnie 😀
ja dzis wynalazlam cos takiego 😛
LETNIA SAŁATKA Z GRZANKAMI I PARÓWKAMISkładniki:
2 parówki sojowe papryka zielona 2 pomidory kilka plastrków żółtego sera ogórek zielony oliwki kostka warzywna knorr – do kruszenia 4 kromki dowolnego chleba 2 jajka
parówki, paprykę, pomidora, ogórka i żółty ser kroimy w kostki, dodajemy oliwki i 1 ugotowane jajko-również pokrojone-wszystko mieszamy-można dodać odrobinę oliwy-ale niekoniecznie – posypujemy skruszoną kostką Knorra – można użyć kostki rosołowej,albo z samymi przyprawami.
Do tego przygotowujemy grzanki – 1 jajko rozbijamy, mieszmy z odrobiną mleka i rozkruszoną kostką Knorr – maczamy w tym chleb i smażymy na oleju.
Danie bardzo sycące, a zarazem proste i niedrogie – dla niewegetarian-parówki sojowe można zastąpić „normalnym” – a np.zamiast grzanek można dodać gotowe grzanki z fixów Knorr-wychodzi danie mniej kaloryczne a równie smaczne.20 lipca 2010 at 11:04ja znalazłam taki przepis:
Składniki:
– 8 parówek paryżanek
– 1 łyżka masła
– 2 czubate łyżki musztardy francuskiej
– 1 szklanka żmietany 22%
– pół pęczka szczypiorku
– 1/2 łyżeczki cukru
– szczypta pieprzu i soliJak przyrządzić?
1) Każdą parówkę pokrój na 3 kawałki.
2) W rondlu rozpużć masło, dodaj musztardę i mieszając smaż pół minuty.
3) Dodaj posoloną żmietanę, doprowadź do wrzenia i włóż parówki.
4) Trzymaj na ogniu 4 minuty. Dopraw cukrem i pieprzem do smaku.
5) Podawaj z posypanym szczypiorkiem.
Ktoż już próbował tego przepisu??
20 lipca 2010 at 21:01ja jeszcze nie 🙂 ale kto wie czy w tygodniu nie najdzie mnie ochota na eksperymentowanie w kuchni:)
A teraz z innej beczki;D
jakie podajecie parowki swoim pociechom ?21 lipca 2010 at 11:48Mój chrzeżniak najbardziej lubi jeżć parówki z wody, do tego bułeczka, ketchup i kukurydza;) jego ulubiony zestaw na każde żniadanie:):):)
25 lipca 2010 at 12:37moj chrzesniak ma niecale 2 latka i uwielbia tez parowki na goraco z wody (je jak narazie tylko Paryzanki bo sa sprawdzone, a on bidulka ma delikatny zoladek i niektore rzeczy poprostu odchorowuje) do tego buleczka lub wiejski chlebek 🙂
ostatnio zjadl troszke ogorka slodkiego i odchorowal to, takze jak mu cos podaje to musze ostroznie i tylko sprawdzone potrawy…
26 lipca 2010 at 12:06Makaron z brokułami i parówkami
Składniki:
1 duży brokuł podzielony na koszyczki, paczka parówek , 1 cebula pokrojona w talarki, 2 łyżki masła, ½ łyżeczki curry, 2 łyżki mąki, 1 ½ szklanki mleka, 2 łyżki majonezu, 30 g startego parmezanu lub corregio, sól, pieprz białyPrzygotowanie:
1. brokuły obgotować w osolonej wodzie 3 – 5 min, odcedzić;
2. cebulę smażyć 3 min na mażle, dodać curry i mąkę i mieszając smażyć jeszcze 1 min , wlać mleko i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia, dusić jeszcze 2 min na małym ogniu;
3. dodać kolejno: majonez, brokuły, pokrojone w talarki parówki- dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem;
5. przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać serem i wstawić do nagrzanego piekarnika (200 st.C) na 20 min (serek powinien się zarumienić)To jest dobre danko dla małych dzieci;)
26 lipca 2010 at 18:43o napewno zdrowsze dzieki brokulom, ale wez tu dziecku wcisnij brokuly 😛 malo ktore lubi, a to przeciez takie zdrowe jest…
ja tez mam cos dla dzieci :
Składniki:
* 40 dag mąka tortowa, * 20 dag ser, * 11 sztuk parówki, * 4 duże ząbki czosnek, * 3 łyżki koncentrat pomidorowy, * 5 łyżek ketchup, * sól do smaku, * 3 łyżki olej, * 250 ml woda, * 1 sztuka jajo, * 1/2 łyżeczki cukier, * 1/4 szklanki mleko ciepłe, * 4 dag drożdże żwieże, * 30 dag brokuły
Z drożdży, mleka i cukru wyrobić zaczyn, odstawić do wyrożnięcia. Do mąki dodać sól, jajo, wyrożnięty zaczyn, olej, wodę. Wyrobić ciasto. Nie może ono być zbyć luźne ani zbyć gęste. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać czosnek z ketchupem i przecierem pomidorowym. Brokuły ugotować przez 3 min aby były półtwarde. Ser pokroić w plasterki. Parówki obrać z folii. Ciasto podzielić n 2 czężci. Jedną czężć rozwałkować na cienki placek. Pokroić w kostkę na długożć parówki zostawiając po bokach ok. 4 cm aby można było ciasto zawinąć. Na ciasto nałożyć przygotowany sos, ser, parówkę i brokuły. Zawijać , uważając aby ciasto dobrze się skleiło. Układać na blasze wysmarowanej olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 15-20 min. Wierzch polać ketchupem i posypać szczypiorem.27 lipca 2010 at 11:36U mnie w rodzinie chwała bogu nie ma tego problemu, za to jest duży problem z brukselką….:)
Sałatka z parówkami
Składniki:
1 opakowanie parówek 1/2 opakowania makaronu kolanka 1 majonez 1 puszka fasola czerwona 1 puszka kukurydza konserwowa słodka pieprz czarny do smaku.Makaron kolanka gotujemy ,odcedzamy i studzimy .Dodajemy odcedzoną fasolę i kukurydzę .Paróweczki kroimy na plasterki dodajemy do sałatki.
Wszystko mieszamy z majonezem i doprawiamy pieprzem .27 lipca 2010 at 20:30Pizza 😀
Składniki:
40 dag mąki,5 łyżek oleju,20 dag parowek Paryzanek pokrojonych w krazki,mała puszka koncentratu pomidorowego,papryka czerwona pokrojona w paski,sol,3/4 szkl letniej wody,10 dag tartej mozarelli,cząber, tymianek,ostra papryka, oregano,tłuszcz do smarowania blachy
Wyrobic make z drożdżami, woda,olejem i sola,odstawić na pół godziny do wyrożnięcia. Wyrożnięte ciasto wyłożyć na dużej blasze wysmarowanej tłuszczem, posmarować je grubą warstwą koncentratu pomidorowego,polozyc parowki,papryke następnie posypać ziołami, startym serem. Piec w piekarniku 25 min w rozgrzanym do 200 st.C z termoobiegiem lub 22 st C bez termoobiegu.28 lipca 2010 at 11:51trochę jak pizza:)
Quiche z parówkami
Składniki:
3 jajka,200 g majonezu,1 szklanka maki,1,5-2 łyżeczki proszku do pieczenia , 05-1 łyżeczki soli, pieprz żwieżo zmielony do smaku ,zioła prowansalskie, 300 g parówek ,100 g sera żółtego twardego.Ser zetrzeć na tarce, parówki pokroić w krążki. W misce rozbić jajka, wlać majonez, wsypać zioła, proszek do pieczenia i make. Jeżeli sypiemy ser na wierzch ciasta to wystarczy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia jeżli sypiemy do żrodka ciasta to 2 łyżeczki proszku bierzemy. Posolić i popieprzyć. Wszystko zmiksować mikserem. Później wmieszać ser i parówki. Wysmarować formę masłem i wlać ciasto. Umieżcić w podgrzanym piekarniku i piec 30-40 minut w 180 st.C. Sprawdzić ciasto wykałaczką czy się opiekło. Podawać na ciepło jeżli to możliwe.
-
AutorOdp.