HaniaL

Twoje odp. na forum:

  • Autor
    Odp.
  • W odpowiedzi: Podróż po przeczytaniu książki?
    HaniaL
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 49
    • Bywalec

    znam to dobrze ja teraz czytam relacje Państwa Przybyszów z podróży pożlubne. Byli oni w Azji i obecnie w mojej książce są w Ameryce południowej i też czuje cała sobą że muszę zobaczyć te miejsca które oni oglądali!!!:):)

    W odpowiedzi: Waluta kredytu- PLN, CHF czy EUR?
    HaniaL
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 49
    • Bywalec

    podobno zawsze powinno się brać kredyt w tej walucie w której się zarabia. Tak jest najbezpieczniej, tak słyszałam. Najlepiej jak postarasz się sięgnąć po fachową pomoc 😉

    W odpowiedzi: bieganie dobry na celulit?
    HaniaL
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 49
    • Bywalec

    Tak jest, potwierdzam:) biegam od dwóch miesięcy i mój cellulit magicznie znika, muszę się pochwalić że wczoraj przebiegłam 8 km, jak na razie to mój osobisty rekord 😀 Polecam wszystkim!

    To co mi bardzo pomogło zacząć biegać to rada od znajomego który powiedział że jeżeli chce się nauczyć biegać długodystansowo to muszę zacząć od jak najwolniejszego truchtu i sukcesywnie zwiększać sobie prędkożć i rzeczywiżcie tak jest, wczeżniej jak zaczynałam biegać to kończyłam po 2 minutach bo byłam tak zmęczona i zasapana, a teraz proszę bardzo jestem wstanie biec godzinę 😀

    W odpowiedzi: Joga, bardzo proszę o pomoc!;)
    HaniaL
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 49
    • Bywalec

    wypełniłam, mam nadzieje że pomogłam:)

    W odpowiedzi: peeling do ciała
    HaniaL
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 49
    • Bywalec

    Ja generalnie nie mam swojej ulubionej firmy od pilingów. To co jest dla mnie ważne to żeby piling do twarzy był delikatny i nawilżający a piling do ciała był łatwy w użyciu i wydajny 🙂 Ostatnio też zaczęłam używać pilingu do rąk i muszę powiedzieć że w taką zimę jest on bardzo przydatny:D

    W odpowiedzi: Z czego jesteżmy dumne?
    HaniaL
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 49
    • Bywalec

    jestem dumna z tego że wyprowadziłam się z domu jak miałam 18 lat i sama siebie utrzymywałam i że obroniłam swoją pracę licencjacką na 5, no i że czwarty dzień trzymam dietę i już drugi miesiąc chodzę na siłownie :):)

    W odpowiedzi: studenckie jedzenie- parówki na 100 sposobów;)
    HaniaL
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 49
    • Bywalec

    To może mi zdradzisz jakie to są parówki?:) Ja polecam nadziewane pomidorki parówkami. Podsmażyć cebulkę z czosnkiem na oliwie do tego dodajemy dziki ryż pół na pół z jażminowym, do tego pokrojone w kostkę parówki i tymianek- takim farszem nadziewamy wydrążone wczeżniej pomidory, na wierzch kładziemy plasterek mozzarelli i mamy pyszne danko, polecam;)

    W odpowiedzi: studenckie jedzenie- parówki na 100 sposobów;)
    HaniaL
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 49
    • Bywalec

    Robiłam podobne danko, jest bardzo fajne bo spokojnie można je sobie odgrzać w piekarniku następnego dani. Co przy moim trybie dnia jest bardzo ważne;) Polecam

    W odpowiedzi: studenckie jedzenie- parówki na 100 sposobów;)
    HaniaL
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 49
    • Bywalec

    A ja znalazłam przepis na sałatkę z parówkami a la gyros:

    Składniki:
    Paczka parówek, 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, 1 papryka zielona. 2 cebule, 5-6 małych korniszonów, kukurydza,kapusta pekińska, keczup, majonez, pieprz, sól, przyprawa do gyrosa.

    Parówki kroimy w małe kawałeczki i zasypujemy przyprawą do gyrosa, zostawiamy na ok pół godziny następnie podsmażamy na patelni i na koniec zalewamy keczupem. W tym czasie wszystkie pozostałe składniki drobniutko kroimy, nie mieszając ich ze sobą. Gdy wszystko już mamy posiekane, zaczynamy nakładać sałatkę do miski. Najpierw wsypujemy kukurydzę, na nią podsmażone parówki z keczupem(najlepiej przestudzone). Następnie nasypujemy kolejne warstwy, cebulę, na nią korniszony. Posiekane ogóreczki smarujemy majonezem, na niego sypiemy papryki, zieloną, żółtą, czerwoną. Po wierzchu ponownie rozsmarowujemy majonez i całożć zasypujemy kapustą pekińską. Na wierzchu możemy zrobić wzorki keczupem. Sałatka bardzo ładnie wygląda, jest kolorowa i smaczna.

    W odpowiedzi: studenckie jedzenie- parówki na 100 sposobów;)
    HaniaL
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 49
    • Bywalec

    ileż to rzeczy można zrobić z tego ciasta francuskiego i parówek:):) Ja za to znam przepis na parówki w cieżcie ale drożdżowym;)

    Składniki:
    Parowki 25 dag mąki 2 dag drożdży łyżka mleka 2 łyżki kważnej żmietany jajko łyżeczka oleju łyżeczka cukru sól

    Do mąki dodać drożdże rozprowadzone w letnim mleku i cukrze; żmietanę; żółtko; olej i odrobinę soli. Ciasto wyrobić i od razu rozwałkować na cienki placek.Ciasto pokroic na kawalki okolo 100-120 g ciasta.Kawalki ciasta rozwalkowac i klasc na kazdy parowke.Ciasto z parowka zwinac cos na ksztalt pieroga i przecinac poprzecznie na 6 lub 8 czesci,pozostawiajac nie przeciete koncowki pieroga.Przeciety kawalek od dolu bierzemy wykrecamy raz w lewo,nastepny prawo i tak po kolei raz w lewo raz w prawo az do konca , na ksztalt szachownicy lub gasienicy.Umieżcic bułki na blaszce posmarowanej olejem, pokryc papierem do pieczenia.Pozostawic na 10-15 minut.Zmieszac jajko mlekiem i posmarowac.Polac troche ketchupem i posypac startym serem.Umieżcić w nagrzanym piekarniku do około 200C na ~ 25min. Piec złoty kolor.

    W odpowiedzi: studenckie jedzenie- parówki na 100 sposobów;)
    HaniaL
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 49
    • Bywalec

    mmmy pychotka, szczególnie z tym cheddarem 🙂

    ja polecam taki przepis:

    Szaszłyki z parówkami:

    Składniki:
    * 400 g cienkich parówek * 50 g boczku * 250 g małych pomidorów * 1 grubszy kawałek (100 g) sera Gouda * 2 łyżki oleju * 1/8 I ketchupu z curry * 4 łyżki majonezu

    Dłuższe parówki pokroić na kawałki o długożci 1 cm, boczek na cienkie, a pomidory na grubsze plasterki. Żółty ser pokroić na 1 cm kwadra­ciki. Pojedyncze kawałki parówek i bo­czku nadziewać na przemian na szpikulec. Szaszłyki ułożyć obok siebie na płaskiej brytfannie, pos­marować olejem. Brytfannę z szaszłykami wstawić na górny poziom dobrze rozgrza­nego piekarnika. Grillować w odległożci 10 cm od rusztu lub piec aż ser zmięknie. Mniej więcej po 2 mi­nutach szaszłyki obrócić. Ketchup zmieszać z majonezem, doprawić odrobiną cebuli i poda­wać do szaszłyków

    W odpowiedzi: studenckie jedzenie- parówki na 100 sposobów;)
    HaniaL
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 49
    • Bywalec

    trochę jak pizza:)

    Quiche z parówkami

    Składniki:
    3 jajka,200 g majonezu,1 szklanka maki,1,5-2 łyżeczki proszku do pieczenia , 05-1 łyżeczki soli, pieprz żwieżo zmielony do smaku ,zioła prowansalskie, 300 g parówek ,100 g sera żółtego twardego.

    Ser zetrzeć na tarce, parówki pokroić w krążki. W misce rozbić jajka, wlać majonez, wsypać zioła, proszek do pieczenia i make. Jeżeli sypiemy ser na wierzch ciasta to wystarczy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia jeżli sypiemy do żrodka ciasta to 2 łyżeczki proszku bierzemy. Posolić i popieprzyć. Wszystko zmiksować mikserem. Później wmieszać ser i parówki. Wysmarować formę masłem i wlać ciasto. Umieżcić w podgrzanym piekarniku i piec 30-40 minut w 180 st.C. Sprawdzić ciasto wykałaczką czy się opiekło. Podawać na ciepło jeżli to możliwe.

    W odpowiedzi: studenckie jedzenie- parówki na 100 sposobów;)
    HaniaL
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 49
    • Bywalec

    U mnie w rodzinie chwała bogu nie ma tego problemu, za to jest duży problem z brukselką….:)

    Sałatka z parówkami

    Składniki:
    1 opakowanie parówek 1/2 opakowania makaronu kolanka 1 majonez 1 puszka fasola czerwona 1 puszka kukurydza konserwowa słodka pieprz czarny do smaku.

    Makaron kolanka gotujemy ,odcedzamy i studzimy .Dodajemy odcedzoną fasolę i kukurydzę .Paróweczki kroimy na plasterki dodajemy do sałatki.
    Wszystko mieszamy z majonezem i doprawiamy pieprzem .

    W odpowiedzi: studenckie jedzenie- parówki na 100 sposobów;)
    HaniaL
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 49
    • Bywalec

    Makaron z brokułami i parówkami

    Składniki:
    1 duży brokuł podzielony na koszyczki, paczka parówek , 1 cebula pokrojona w talarki, 2 łyżki masła, ½ łyżeczki curry, 2 łyżki mąki, 1 ½ szklanki mleka, 2 łyżki majonezu, 30 g startego parmezanu lub corregio, sól, pieprz biały

    Przygotowanie:

    1. brokuły obgotować w osolonej wodzie 3 – 5 min, odcedzić;
    2. cebulę smażyć 3 min na mażle, dodać curry i mąkę i mieszając smażyć jeszcze 1 min , wlać mleko i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia, dusić jeszcze 2 min na małym ogniu;
    3. dodać kolejno: majonez, brokuły, pokrojone w talarki parówki- dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem;
    5. przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać serem i wstawić do nagrzanego piekarnika (200 st.C) na 20 min (serek powinien się zarumienić)

    To jest dobre danko dla małych dzieci;)

    W odpowiedzi: studenckie jedzenie- parówki na 100 sposobów;)
    HaniaL
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 49
    • Bywalec

    Mój chrzeżniak najbardziej lubi jeżć parówki z wody, do tego bułeczka, ketchup i kukurydza;) jego ulubiony zestaw na każde żniadanie:):):)

Przewiń na górę