R_K

Twoje odp. na forum:

  • Autor
    Odp.
  • W odpowiedzi: Czy dieta może wydłużyć życie?
    R_K
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 1
    • Początkujący

    @Kowal wrote:

    Ten artykuł to plaplanina równie dobrze sugestia rezygnacji z węglowodanów może znaczyć rezygnację z owoców i warzyw.

    Zależy jeszcze których 🙂

    Przy temacie owoców i warzyw warto też pamiętać jak są one w dzisiejszych czasach uprawiane:

    Wżród warzyw i owoców najbardziej narażonych na skażenie pestycydami wymienia się tzw. „brudną dwunastkę”. Listę, która powstała na podstawie badań żywnożci w USA w 2010, opracowała organizacja Environmental Working Group. Na pierwszym miejscu znalazł się seler naciowy. Zaraz po nim brzoskwinie, truskawki, jabłka i nektarynki. Na dalszych pozycjach jest słodka papryka, szpinak, wiżnie, jarmuż i ziemniaki. Listę zamykają winogrona i sałata.

    Kiedy dwa lata temu Unia Europejska przeprowadziła podobne badania okazało się, że u nas wcale nie jest lepiej. Do najbardziej skażonych zaliczono brzoskwinie, truskawki, sałatę, jabłka, winogrona, banany i słodką paprykę. Wyróżniono też pięć najczężciej spotykanych pestycydów, które zaklasyfikowano jako kancerogenne, mutagenne lub o działaniu destrukcyjnym dla równowagi hormonalej
    ……………..
    Warto też pamiętać, że są takie owoce i warzywa, które zwyczajnie zawierają mniej szkodliwych substancji. I wcale nie muszą być hodowane w sposób ekologiczny. Jak to możliwe? Najwięcej pestycydów trafia do czężci podziemnej owoców i warzyw. „Naziemne” w znacznie mniejszym stopniu przesiąkają chemikaliami. Dlatego najbezpieczniejsze są: arbuz, awokado, ananas, brokuły, kukurydza, groszek, papaya, mango, kiwi, szparagi, kapusta, kabaczek, czy cebula.

    Źródło: [usunięto_link]

Przewiń na górę