Jakie znacie sposoby na brak czasu ???

• Autor
    Odp.
  • Julia23
    Member
    • Temat贸w: 7
    • Odp.: 345
    • Pasjonat

Jakie sobie radzicie, 偶e macie czas na wszystko?? Ja nie mam czasu na nic. 馃檨 Pracuj臋, ucze si臋, mieszkam z tat膮 i bratem. W pracy nei raz siedz臋 po godzinach, w domu nikt nic nie robi, a pracy magisterskiej to w og贸le nie mam kiedy zacz膮膰 pisa膰. Chcia艂abym 偶eby偶cie mi podsun臋li pomys艂y jak sobie ze wszystkim poradzi膰. Nie mam czasu nawet 偶eby odwiedzi膰 moich znajomych. Ci臋偶ko mi. Do tego nie mam si艂 na wszystko. Chyb ajestem zm臋czona wszystkim. Podzielcie si臋 swoimi opiniami na ten temat. Dzi臋kuj臋 za pomoc. 馃榾

Zielonooka
    Member
    • Temat贸w: 30
    • Odp.: 3140
    • Guru

Ja bym sobie wszystko notowa艂a co mam dzi偶 zrobi膰 i generalnie tego si臋 trzyma艂a, a ojca i brata zagna艂a do roboty.

parvati
    Member
    • Temat贸w: 41
    • Odp.: 4056
    • Guru

ja studiuje dwa kierunki, z kolejnego robie uzupelnienia programowe, wiec w rezultacie wychodzi tak, jakbym studiowala trzy.
    wszystko dziennie. w dodatku pracuje i jestem zaangazowana w szereg projektow…

mieszkam z moim facetem: nie ma szans, ze mama za mnie posprzata czy wypierze.

ale…trzymam sie. czuje, ze w pelni kontroluje swoje zycie. niczego sobie nie musze zapisywac. wiem, ile na co potrzebuje czasu.
    po prostu: doroslosc.

dobrze mi z tym, ze zyje szybko.

Niuszka86
    Member
    • Temat贸w: 12
    • Odp.: 262
    • Zapaleniec

[usuni臋to_link] wrote:

Ja bym sobie wszystko notowa艂a co mam dzi偶 zrobi膰 i generalnie tego si臋 trzyma艂a, a ojca i brata zagna艂a do roboty.

Pomys艂 ze spisem zaj臋膰 bardzo dobry.Dobre planowanie i organizacja czasu to podstawa!
    Zapisuj sobie w kalendarzu zaj臋cia wed艂ug wa偶no偶ci i odhaczaj po kolei, nie rozdrabniaj si臋 – robienie kilku rzeczy na raz jest najlepsz膮 drog膮 do nie zrobienia niczego.Je偶eli praca magisterska jest aktualnie twoim najwa偶niejszym zadaniem – ustal okre偶lone godziny w ci膮gu dnia.Godzina wybije- siadasz i piszesz prace- cho膰by偶 mia艂a przyklei膰 pupcie do krzes艂a. 馃槅

mrowka
    Member
    • Temat贸w: 49
    • Odp.: 736
    • Zas艂u偶ony

parvati chcialam sie Ciebie zapytac jak godzisz trzy kierunki, chodzi mi o to ze np na jednym masz zajecia od 8 przypuscmy do 13 a na drugim masz zajecia od 9 do 14 ale na obu kierunkcch< raczej na tych zajeciach> musisz byc bo musisz miec obecnosc jak to godzisz?

parvati
    Member
    • Guru

studiuje na uniwerku, a nie chodze do podstawowki. jeszcze ani razu nie zdarzylo mi sie miec zajec od 8 do 14 bez zadnej przerwy. a studiuje juz piaty rok.

jesli chodzi o „godzenie”…nie robie sobie tylow, nie miewam poprawek…i daje rade.
    jeden z profesorow, ktory zna moja sytuacje, spojrzal w moja karte egzaminacjna (najgorsza ocena to 4,5 sztuk dwie. reszta to piatki) stwierdzil, ze to sila charakteru:)))

Julia23
    Member
    • Pasjonat

Ohh, dzi臋ki dziewczyny za pomoc. Mo偶e macie racj臋 z t膮 list膮, w kalendarzyku b臋d臋 pisa膰 sobie co musz臋 koniecznie zrobi膰 danego dnia. A tobie, parvati bardzo zazdroszcz臋 i podziwiam, 偶e dajesz sobie rad臋 na dw贸ch kierunkach. Ja te偶 chodzi艂am do drugiej szko艂y, a raczje na kurs ale ze wzgl臋du na prace magistersk膮 to zrezygnowa艂am. Widze te偶, 偶e za duzo czasu w weekendy spedzam z ch艂opakiem. Ale to jedyny czas na widzenie si臋. Ci臋偶ko. Ale postaram sobie jako偶 zorganizowa膰 czas. Niuszka86, masz racj臋 偶e : „Dobre planowanie i organizacja czasu to podstawa! „. Zaczn臋 od tego. Dzi臋ki za pomoc. buziaczki 馃檪

parvati
    Member
    • Guru

ja nie wiem, czy zapisywanie cos da: lista to tylko lista. i tak ze wzgledu na okolicznosci czesto sie ja nagina.

u mnie to dziala tak: im mniej mam czasu, tym lepiej jestem zorganizowana. bo po prostu nie mam wyboru.

Hegemonia
    Member
    • Temat贸w: 6
    • Odp.: 562
    • Zas艂u偶ony

Apropo studiowania na kilku kierunkach – Mr贸wka s膮 przecie偶 r贸偶ne tryby studiowania, cho膰by ITS, MISH, itp. Dzi臋ki temu mo偶esz rozwija膰 si臋 w wielu dziedzinach dodatkowo zdobywaj膮c do偶wiadczenie zawodowe i uczestnicz膮c w projektach czy wolontariatach. Wszystko to kwestia WOLI, „SI艁Y CHARAKTERU” i zwyk艂ych CH脛藴CI po prostu 馃槈
    A i regu艂a, 偶e im mniej ma si臋 czasu tym wi臋cej si臋 robi odgrywa tu kluczow膮 rol臋 馃槈

Za偶 Tobie Julio, tak jak moje Przedm贸wczynie, na pocz膮tek zdecydowanie polecam terminarz i dok艂adne planowanie obowi膮zk贸w, z czasem przestanie Ci on by膰 potrzebny, jak wpadniesz na odpowiedni tor 馃槈

Julia23
    Member
    • Pasjonat

Hegemonia masz racj臋, 偶e mo偶e z czasem, jak sobie wszystko uporz膮dkuje to dam rad臋 i to bez kalendarzyka. Dzi臋ki Wam za pomoc. Dzi偶 zapisze w kalendarzyku co zaplanuje na nastepny tydzie艅 i zobacz臋 jak po tygodniu podzia艂a. Najwy偶ej b臋d臋 eliminowa膰 b艂臋dy. Dzi臋ki 馃榾

Niuszka86
    Member
    • Zapaleniec

Okazuje si臋 偶e studiuj臋 w podstaw贸wce… To straszne! 馃檪
    Zdarza si臋 偶e mam zaj臋cia tzw ciurkiem od 9 do 18 z ma艂膮 45-minutow膮 przerw膮.No podstaw贸wka jak nic! 馃檪 馃檪

@mr贸wka wrote:

parvati chcialam sie Ciebie zapytac jak godzisz trzy kierunki, chodzi mi o to ze np na jednym masz zajecia od 8 przypuscmy do 13 a na drugim masz zajecia od 9 do 14 ale na obu kierunkcch< raczej na tych zajeciach> musisz byc bo musisz miec obecnosc jak to godzisz?

Dla mnie parvati jest osob膮 ma艂o wiarygodn膮.
    Nie uwierz臋 偶e kto偶, kto rzekomo kszta艂ci si臋 na 3 kierunkach i ma do tego same pi膮teczki, pracuje, piel臋gnuje wspania艂y zwi膮zek, prowadzi dom mia艂by jeszcze czas na aktywne udzielanie si臋 na niejednym forum(7.26 post贸w dziennie to nie bagatela) oraz „buszowanie” po sklepach.
    Jest to po prostu nierealne.

parvati
    Member
    • Guru

[usuni臋to_link] wrote:

Okazuje si臋 偶e studiuj臋 w podstaw贸wce… To straszne! 馃檪
    Zdarza si臋 偶e mam zaj臋cia tzw ciurkiem od 9 do 18 z ma艂膮 45-minutow膮 przerw膮.No podstaw贸wka jak nic! 馃檪 馃檪

@mr贸wka wrote:

Dla mnie parvati jest osob膮 ma艂o wiarygodn膮.
    Nie uwierz臋 偶e kto偶, kto rzekomo kszta艂ci si臋 na 3 kierunkach i ma do tego same pi膮teczki, pracuje, piel臋gnuje wspania艂y zwi膮zek, prowadzi dom mia艂by jeszcze czas na aktywne udzielanie si臋 na niejednym forum(7.26 post贸w dziennie to nie bagatela) oraz „buszowanie” po sklepach.
    Jest to po prostu nierealne.

buahahaha widzisz…to, co dla ciebie jest niewiarygodne, dla mnie jest chlebem powszednim:))))

Niuszka86
    Member
    • Zapaleniec

Chyba nie tylko ja w ka偶dej twojej wypowiedzi widz臋 nienormaln膮 ch臋膰 podbudowania w艂asnej warto偶ci i bycia przez innych podziwian膮, w internecie to przecie偶 takie proste 馃檪
    Istnieje taki termin jak NARCYZM, je偶eli masz ochot臋 to poczytaj sobie o nim w rozumieniu wsp贸艂czesnej psychologii, dowiesz si臋 sk膮d si臋 bierze i mo偶e doszukasz si臋 przykrych do偶wiadcze艅 z w艂asnego 偶ycia, nie martw si臋, to uleczalne 馃槈

To dziwne 偶e taka zapracowana kobieta jak ty udziela zawsze odpowiedzi na w膮tki jej dotycz膮ce w mgnieniu oka..hm chleb powszedni powiadasz…

parvati
    Member
    • Guru

nie jestem specjalnie zapracowana:)))
    to, ze ty wysilasz sie studiujac nie znaczy, ze inni tez musza to robic.

i daruj sobie diagnozowanie osob, ktorych nie znasz. to swiadczy o glupocie.

moje zycie jest bardzo szczesliwe.

i naprawde…wiecej otwartosci. to, ze ktos zyje inaczej niz ty, nie znaczy, ze jest nieszczesliwy.

Niuszka86
    Member
    • Zapaleniec

Po pierwsze nigdzie nie napisa艂am 偶e wysilam sie studiuj膮c – przeciwnie idzie mi 偶wietnie.
    Po drugie nigdzie nie napisa艂am 偶e jeste偶 nieszcz臋偶liwa.Jak jest wiesz tylko ty.

Twoje wypowiedzi m贸wi膮 o tobie bardzo du偶o, wiec my偶le 偶e nie jest trudno diagnoz臋 postawi膰.
    [usuni臋to_link] wrote:

i daruj sobie diagnozowanie osob, ktorych nie znasz. to swiadczy o glupocie.

Taak, wszyscy na tym forum s膮 g艂upcami.Jedyn膮 osob膮 o ra偶膮cej jasno偶ci膮 m膮dro偶ci jeste偶 ty, ju偶 wiemy 馃檪 馃檪 馃檪

Musisz si臋 zalogowa膰 by napisa膰 odp. w temacie: " Jakie znacie sposoby na brak czasu ???"

Przewi艅 na g贸r臋