• Autor
    Odp.
  • magdunia83
    Member
    • Tematów: 5
    • Odp.: 34
    • Bywalec

Ja sobie zaczynam inwestować, znaczy staram się hi hi. Na razie rozeznanie robie w rodzajach funduszy, lokatach, rachunkach oszczędnożciowych, ubezpieczeniach itp. Jak któraż zainteresowana pogłębieniem wiedzy to na [usunięto_link] jest wszystko dobrze wytłumaczone. Może lokata ustrukturyzowana, może rachunek oszczędnożciowy? Kto wie;)

Loloshop_pl
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 51
    • Stały bywalec

U nas jest podobnie,jeżeli już zdarzy się jakaż nadwyżka gotówki,to w głównej mierze przeznaczana jest ona na jakiż wspólny wyjazd,czy też odkładamy na wakacje które zbliżają się do nas wolnymi krokami:)

Sweet Coffee
    Member
    • Tematów: 12
    • Odp.: 177
    • Zapaleniec

Podobało mi się: nadwyżka – a co to jest? 😆
    chyba ma tak większożć Polaków. Ja staram się odkładać – raz, że na nagłe wypadki, dwa na konkretne cele – teraz np. kupiliżmy samochód nie musząc wczeżniej sprzedać starego, bo nie wyobrażaliżmy sobie życia bez i spokojnie było nas na to stać. Ale tego też trzeba sie nauczyć, a nie patrzeć, ze póki jest na koncie to wydaję…

Kawoszka
    Member
    • Tematów: 4
    • Odp.: 155
    • Zapaleniec

@Ninool wrote:

Bo prawda jest taka, że jak człowiek cały czas pracuje, to coż chciałby później z tego mieć, a nie tylko wydawać na podstawowe potrzeby. Chyba każdy czasem potrzebuje odrobiny szaleństwa 😉

Że płace są w kraju stosunkowo niskie to wiadomo, ale duży problem ludzie mają z zarządzeniem domową kasą. Chcielibyżmy wszystko od razu albo jak idziemy zrobic zakupy, to zamiast zapłacić 100 zł płacimy sporo więcej, bo przecież kupiliżmy coż w promocji itd.
    SweetCoffee- u nas na uczelni nawet będą szkolenia w tym temacie.

Sweet Coffee
    Member
    • Zapaleniec

Szkolenia? Będą uczyć studentów jak przetrwać za głodowe stypendium?

Artichoke
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 25
    • Bywalec

Hahaha…. jaka nadwyżka?? 😀
    A tak na poważnie:

1. odkładam na konto oszczednożciowe
    a potem:
    Jadę na wakacje albo coż kupuje wiekzego typu jakiż nowy mebel etc

Kawoszka
    Member
    • Zapaleniec

Sweet Coffe- nie o to chodziło 🙂 Uczelnia była współorganizatorem takiego programu „wydatki kontrolowane, gdzie była mowa np. o wykluczeniu finansowym ale nie tylko tym spowodowanym brakiem pracy, tylko tym, że ludzie jak mają pieniądze, to włażnie kiepsko im idzie zarządzanie nimi. Albo nie daj boże, ktoż w gorszej sytuacji bierze kredyt w dziwnych firmach, które się reklamują, że dają pieniądze bez zażwiadczeń – o tym była też niedawno kampania społeczna „sprawdź zanim podpiszesz”. Jak chcesz więcej poczytać, to możesz sobie wejżc na stronę WSP TWP. Mnie akurat zaciekawiły te akcje, bo nasze pokolenie jeszcze jakoż gospodaruje pieniędzmi lepiej lub gorzej ale co będzie za 20 lat.

WhiteMagic
    Member
    • Odp.: 81
    • Stały bywalec

w skarpetę 😉

tabletka
    Member
    • Odp.: 211
    • Zapaleniec

Mam ogromną ochotę napisać – przepijam! 🙂

Sweet Coffee
    Member
    • Zapaleniec

Podróze to fajna sprawa, na majówkę byliżmy trochę objazdem po mazurach, a chcemy w tym roku pojechać w góry jeszcze, zaż w przyszłym gdzież dalej do ciepłych krajów 😉
    Ale żeby „zostala” kasa na takie wyprawy trzeba nią rozsądnie zrządzać.

olka_es
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 68
    • Stały bywalec

Tego problemu to ja akurat nie mam, bo na nadwyżkę gotówki zdecydowanie nie narzekam, ale chyba dobrze jest taką nadwyżkę gdzież zainwestować.

Kawoszka
    Member
    • Zapaleniec

Ostatnio w tokfm ktoż mówił, że Polacy nie mają tradycji oszczędzania, bo wiecznie majątki przepadały nam na wojnach a na sam koniec, jeszcze załapaliżmy się na hiperinflacje. W sumie, w tamtych czasach, to mogło wydawać się racjonalne -włażnie to nieoszczędzanie. 🙂

Kasiotta
    Member
    • Tematów: 2
    • Odp.: 3
    • Początkujący

😀 zakładam lokaty w banku, a jak już się uskładało… to będzie moje marzenie – kurs projektowania albo stylizacji wnętrz!

Sweet Coffee
    Member
    • Zapaleniec

Na lokatach za duzo nie zarobisz, ale przynajmniej pieniądze nie uciekają bokiem 😉

Ale wszystkie moja babcie jakoż odkładały w skarpetę, więc poczucie, że warto musiało być.

@Kawoszka
    , wiesz czy będą jeszcze takie warsztaty?

Mokka_Latte
    Member
    • Odp.: 67
    • Stały bywalec

Też jestem ciekawa takich warsztatów! Kiedyż rozwalałam na przyjemnożci, ciuchy, akcesoria każde nadwyżki… jak coż zostało z poprzedniej wypłaty to sipu na zakupy, ale potem jak wyskoczył jakiż nieprzewidziany wydatek to był problem 🙁
    Teraz zrozsądniałam, aczkolwiek ideałem nie jetsem, a brakuje źródeł wiedzy finansowej.

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Co robicie z nadwyżką gotówki?"

Przewiń na górę