• Autor
    Odp.
  • afro_disiac
    Member
    • Tematów: 24
    • Odp.: 720
    • Zasłużony

Ale nie oszukujmy się, że włażnie koło tej kwoty, którą podałeż powinna zarabiać osoba, która ma odpowiednie kwalifikacje i chce jakoż przyzwoicie żyć w tym kraju. A realia są jednak nieco inne.

parvati
    Member
    • Tematów: 41
    • Odp.: 4056
    • Guru

to nie jest tak, ze „niektorym sie wydaje”.

po prostu zwykle mierzymy ludzi swoja miara i skoro ja „na start” (nie mam na mysli pierwszej pracy w zyciu, ale powiedzmy pierwsza stala posadke po uzyskaniu tytulu magistra) zawolalam duzo wiecej niz 1500 netto-bo badzmy szczerzy ta pensja nie starczylaby mi, zeby zyc na poziomie, do ktorego jestem przyzwyczajona, a moj pracodawca na to chetnie przystal, moge przypuszczac, ze inni ludzie zaczynajacy „prawdziwe zycie” tez cenia sie nieco wyzej niz 1500.

zdaje sobie sprawe, ze sa zawody, w ktorych zaczyna sie od pensji naprawde niskich. ale tez po wielu latach samodzielnosci nie wyobrazam sobie np probowac zyc z pensji nauczyciela i tym samym wrocic na garnek rodzicow. po prostu to w moim przypadku odpada. dlatego wybralam sciezke kariery, ktora zapewnia mi zycie na godziwym poziomie mimo ze sadze, ze w szkole odsnalazlabym sie swietnie i mam do tego odpowiednie kwalifikacje.
    jednak…zycie za takie grosze jest dla mnie nierealne.

mrowka
    Member
    • Tematów: 49
    • Odp.: 736
    • Zasłużony

ludzie mogą się cenić niż 1500, ale jak nie ma innej pracy to trzeba za coż żyć i ludzie biorą taką pracę, wiesz wydaje mi się ze Ty żyjesz w nierealnym żwiecie, jakbyż nie wiedziała jak jest. To że Ty żyjesz na poziomie i zarabiasz nie wiadomo ile to się tylko cieszyć ze Tobie się udało,ale innym niestety po magistrze musi wystarczyć 1500.

Anonymous
    Inactive
    • Tematów: 11
    • Odp.: 1451
    • Maniak

@mrówka wrote:

ludzie mogą się cenić niż 1500, ale jak nie ma innej pracy to trzeba za coż żyć i ludzie biorą taką pracę, wiesz wydaje mi się ze Ty żyjesz w nierealnym żwiecie, jakbyż nie wiedziała jak jest. To że Ty żyjesz na poziomie i zarabiasz nie wiadomo ile to się tylko cieszyć ze Tobie się udało,ale innym niestety po magistrze musi wystarczyć 1500.

Dokładnie, zgadzam się. Zostaje jeszcze zmywak za granicą, ale i z tym ostatnio dużo gorzej

parvati
    Member
    • Tematów: 41
    • Odp.: 4056
    • Guru

@mrówka wrote:

coz…nie zarabiam 1500.

jednak: nie sadze, zebym zarabiala „nie wiadomo ile”.
    przeciwnie.

i to nie jest tak, ze „mi sie udalo”.
    to raczej bylo do przewidzenia, ze po studiach czeka mnie dobra robota.
    w przeciwienstwie do wiekszosci osob, ktore je koncza mialam kilka drog do wyboru. ciezko pracowalam, zeby ten wybor miec przez cale zycie.

TrancEye
    Member
    • Tematów: 6
    • Odp.: 205
    • Zapaleniec

Wiecie co?
    Ja jak po raz pierwszy się zakochałem – tak naprawdę… z odwzajemnieniem – totalnie zapomniałem, że mam samochód, którym przyjechałem do pracy. Wówczas pracowałem na Foksal w Warszawie. Wróciliżmy z Nowego świata (odwiozłem ją do domu na Bemowo) linią zakochanych. 122 w Warszawie. 😉 Już w tym autobusie wiedziałem, że to Ona i, że się totalnie zakochałem… Wracając do własnego domu unosiłem 30cm nad chodnikami i miałem w 4 literach kanara, który wypisał mi mandat na 90 PLNów za brak biletu… 🙂

Ps.
    Dziewczyna była bardzo zdziwiona, kiedy następnego dnia odebrałem ją z pracy moją ówczesną Toyotką Celicą… Zupełnie nie spodziewała się, że mam auto. Ewidentnie nie miało to dla Niej znaczenia.

WarnGirl
    Member
    • Tematów: 48
    • Odp.: 4517
    • Guru

A dla mnie auto jest ważne i nie wyobrażam sobie sytuacji,że w naszym domostwie brakuje samochodu.Już mamy spore trudnożci,bo jedno auto jest w warsztacie i trzeba sie tym drugim dzielić 😛
    Nie byloby dla mnie tragedii gdyby moj facet auta nie mial,ale nie ukrywajmy-samochód znacznie ulatwia życie.
    Marka jest dla mnie bez znaczenia-byle nie maluch,bo zwyczajnie nie czuję sie w tym aucie bezpiecznie.Samochód generalnie powinien być taki,żebym nie bala się nim sama jechać.Ok,jestem trochę fanką mercedesów 😉

Anonymous
    Inactive
    • Maniak

Zawsze kobieta może prowadzić, a facet pić piwko kiedy tylko chce 😆

WarnGirl
    Member
    • Guru

Przerabiałam to… nieraz prowadziłam samochod mojego chlopaka z nim na siedzeniu pasażera-oczywiżcie z nim i piwem 😉

Anonymous
    Inactive
    • Maniak

[usunięto_link] wrote:

Przerabiałam to… nieraz prowadziłam samochod mojego chlopaka z nim na siedzeniu pasażera-oczywiżcie z nim i piwem 😉

Taka kobieta to na wagę złota, ale póki sam nie mam prawa jazdy to posiadanie prawka przez kobietę byłoby dla mnie tylko źródłem dodatkowych kompleksów 😆

Venus
    Member
    • Odp.: 640
    • Zasłużony

Mój były posiadał auto .Ale nigdy nie powiedziałabym,że był to jeden z wyznaczników tego,że chcę z nim być. Auto było, no to było. Stało w warsztacie , no to stało.
    świat się nie zawalił.

Mój obecny mężczyzna również ma samochód, a do tego jest mechanikiem. Więc siłą rzeczy jego „fura” jest ładna, dobra i zadbana.
    I w tym przypadku cieszę się,że oboje mamy samochody, bo mieszkamy od siebie 50 km (100km) więc siłą rzeczy nasze kontakty byłyby ograniczone przez ROZKŁAD JAZDY PKS/PKP.

Przypomina mi się jednak,że D. powiedział mi kiedyż, że gdyby nie to,że ma auto nie zdecydowałby się na ten związek.Na szczężcie takie myżlenie miał do 2-3 spotkania, teraz wiem,że i bez auta byłby tylko mój 🙂
    Więc w tym przypadku,to mężczyzna czuł się gorszy bez auta, a nie było to zdanie kobiety.

A co do wożenia swojego mężczyzny, to również mi się zdarza, ale nie często.
    Po pierwsze ja mam swojego kochanego,małego peugocika, a on jakiż dłuugi wynalazek, więc i komfort jazdy inny.
    Po drugie – D. źle się czuje na miejscu pasażera, miejsce za kierownicą to miejsce dla niego, ja na szczężcie wolę miejsce pasażera ;).
    A po trzecie, przecież to jego AUTO, zapewne jakbym wsiadła to coż by się stało, albo nie daj boże za szybko bym bieg zmieniła (-; , takie tam dyrdymały mężczyzn.

TrancEye
    Member
    • Tematów: 6
    • Odp.: 205
    • Zapaleniec

Dodatkowe plusy wg starego piernika Hard Dicka:

Przyciągające wzrok auto + przystojny facet = darmowy seks 😉

Anonymous
    Inactive
    • Maniak

Nie mam ani tego pierwszego, ani nie jestem tym drugim 😥

WarnGirl
    Member
    • Guru

[usunięto_link] wrote:

Dodatkowe plusy wg starego piernika Hard Dicka:

nie ma się w sumie czym chwalic…

miszczu
    Member
    • Odp.: 1579
    • Maniak

ja tam nie place a fury nie mam wiec jestem fajniejszy chyba niz ty bo mniej wysilku wkladam hahaha

boze co ja czytam w ogole 😀 coraz wieksze glupoty tu sie wypisuje ;p

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Czy kobiety lubią samochody u mężczyzn?"

Przewiń na górę