• Autor
    Odp.
  • aga33
    Member
    • Tematów: 21
    • Odp.: 309
    • Pasjonat

No włażnie to samo chciałam napisać, po prstu na sraczkę najlepszy węgiel :mrgreen:
    W przypadku biegunek uporczywych, krwistych itd niestety lekarz

baasiek
    Participant
    • Tematów: 6
    • Odp.: 207
    • Zapaleniec

jeżli to biegunka typowo bakteryjna to my używamy acidolacu, dobre dla dzieci a i dorosłym pomoże, z domowych sposobów to lekka dieta, unikanie mlecznych przetworów, kisiel z jagód

ineska
    Participant
    • Tematów: 4
    • Odp.: 327
    • Pasjonat

U nas na biegunki probiotyki to podstawa, jagody podaje dzieciom, zawsze mam je w zamrażarce. Dieta i dużo płynów.

baasiek
    Participant
    • Zapaleniec

ja włażnie muszę sobie w lecie zrobić zapas jagód, bo się przydają szczególnie przy małym dziecku

ineska
    Participant
    • Pasjonat

Słyszałam, że nie można podawać węgla przy biegunkach wirusowych, bo ten wirus musi być wydalony z organizmu, także probiotyki to podstawa.

Elemelsplanet_eu
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 9
    • Początkujący

Smecta plus bardzo gorzka czekolada. Taka powyżej 70%. Należy pamiętać o tym, by dużo pić. Przyda się również preparat, który odbuduje florę bakteryjną jelita cienkiego.

baasiek
    Participant
    • Zapaleniec

probiotyk warto wziąć, ma szczepy dobrych bakterii, które szybko regulują pracę żołądka

ineska
    Participant
    • Pasjonat

Probiotyki to podstawa przy biegunce, dobrze jest też brać je tak do dwóch tygodni po skończonej biegunce, włażnie w celu odbudowy flory bakteryjnej.Dorze jest też wybrać synbiotyki, które dłużej pozostają w układzie pokarmowym.

Kowal2
    Member
    • Tematów: 17
    • Odp.: 673
    • Zasłużony

Przewlekłej biegunki nie załatwia się droaźnie. Natomiast na okresową gorzka czekolada, wygazowana pesi,albo „węgiel” dobrze się sprawdza.

oxytocin
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 4
    • Początkujący

węgiel w tabletkach!

ela025
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 7
    • Początkujący

[usunięto_link] wrote:

Przewlekłej biegunki nie załatwia się droaźnie. Natomiast na okresową gorzka czekolada, wygazowana pesi,albo „węgiel” dobrze się sprawdza.

Ja słyszałam o coca-coli (tylko oryginalnej!) wygazowanej. Piłam jak miałam grypę jelitową i przeszło dożć szybko, więc sprawdza się. Szczególnie też polecam dla takich szkrabów w wieku podstawówki, które wyjątkowo źle reagują na leki. Taką colę przecież chętniej wypiją. Nie mówię, że od razy całą butelkę, ale szklankę owszem. Po łyżeczce. 🙂

baasiek
    Participant
    • Zapaleniec

dla dorosłego to może się i cola sprawdzi ale nie dla niemowlęcia, na pewno probiotyk czy synbiotyk nie zaszkodzi podać takiemu dziecku, jak jest większe to z colą można spróbować tylko trzeba pamiętać że zawiera kofeinę niezbyt wskazaną dla dzieci

ineska
    Participant
    • Pasjonat

Jakoż nie chce mi się wierzyć w cuda pepsi 😉 Ja z kolei słyszałam, że przy biegunce wirusowej nie wolno brać węgla i nic na powstrzymanie, ponieważ wirus musi być wydalony z organizmu.

Kasztan
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 223
    • Zapaleniec

No dobrze rynek chyba jednak nie jest przesycony takimi mydłami antybakteryjnymi. Gdzie ich szukać ?

Dorota123
    Participant
    • Tematów: 28
    • Odp.: 1594
    • Maniak

W aptekach, drogeriach, marketach, moim zdaniem nie ma problemów z dostępnożcią…

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Jaki lek na biegunkę najlepszy?"

Przewiń na górę