• Autor
    Odp.
  • tabletka
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 211
    • Zapaleniec

Nie wiem skąd ten przesąd, że oliwka do ciała najlepiej nawilża ciała. Pytałam już wielu kosmetyczek i mówią, że oliwka owszem jest dobra ale nie nawilża ale natłuszcza. Zatem jeżli mówimy o nawilżaniu ciała, to albo dobry balsam albo masło. A że balsamy jednak często zawierają sporo chemii to lepszym wyborem będzie masło, np. masło shea z dodatkami i aloesem.

Izys
    Member
    • Tematów: 5
    • Odp.: 183
    • Zapaleniec

Jeżeli ma się mocno wysuszoną skórę, to warto czasami zgłosić się na profesjonalny zabieg. Jednym z lepszych, moim zdaniem, jest Hydra Intense. Można go zrobić na przykład w Primavera SPA. Działa o wiele lepiej niż tradycyjne kremy czy inne specyfiki.

Kasztan
    Member
    • Odp.: 223
    • Zapaleniec

Od jakiegoż miesiąca stosuję zestaw scrub do ciała z oliwką z serii swedish spa z oriflame. Zauważyłam, że już po użyciu samego scrubu, mam bardziej nawilżoną skórę, później stosuję jeszcze oliwkę. Pachnie pięknie i mam odczucie nawilżonej skóry wreszcie.

SklepKokosowy_pl
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 15
    • Bywalec

ja stosuje balsam Garniera ten taki czerwony do bardzo suchej skóry lub oliwkę do ciała dla niemowląt. Te dwa produkty jak dla mnie super nawilżają skórę. Sprawiają, że jest miękka i fajnie pachnie.

cocoa27
    Member
    • Odp.: 6
    • Początkujący

Jeżli chodzi o nawilżenie i odżywienie skóry polecam balsamy firmy Palmer’s! Unikalna formuła na bazie masła kakaowego( słodziutki zapach), wzbogacone witaminą E, kolagenem, elastyną i żeń-szeniem sprawia, że skóra staje się miękka i gładka. Balsam eliminuje objawy suchożci. Polecam 🙂

SklepKokosowyPL
    Member
    • Odp.: 31
    • Bywalec

Według mnie również godnym polecenia jest Olej Kokosowy. Ma on bardzo szeroki zakres działania. Może być stosowany jako balsam do ciała, jako krem do rąk, jako balsam do masażu. Jest idealny do cery suchej i łuszczącej się, swędzącej. Najlepsze rezultaty można uzyskać wcierając olej w jeszcze wilgotna skórę, tuż po kąpieli. Łagodzi objawy związane z łuszczycą, zapaleniem skóry i egzemą. Używany do masażu wspomaga naturalną, równowagę skóry. Zmiękcza skórę zapobiegając jej przesuszeniu oraz łuszczeniu się. Zapobiega zmarszczkom, obwisłej skórze oraz plamkom na ciele. Sprzyja zdrowemu i promiennemu wyglądowi skóry.

Pachnij_pl
    Member
    • Odp.: 27
    • Bywalec

A ja zamiast zwykłego balsamu polecam masło do ciała. Np masło do ciała mięta-lawenda Greenland. Masło intensywnie nawilża ciało i jest na bazie olejków eterycznych. Sprawia, że skóra staję się gładka jest i pięknie pachnie.

kredkowa
    Member
    • Odp.: 47
    • Bywalec

a olej arganowy? faktycznie działa?

Rencia
    Member
    • Tematów: 9
    • Odp.: 480
    • Pasjonat

Teraz ten olejek dokładają do różnych kosmetyków, ja generalnie na nawilżenie stosuję naturalne balsamy rożlinne, owocowe, zdają egzamin 🙂 zimą tylko coż mocniejszego czasem biorę na mróz np do dłoni.

pumpkin
    Member
    • Tematów: 7
    • Odp.: 285
    • Zapaleniec

Odkąd pod prysznicem używam antycellulitisowego peelingu z kawy i oleju rzepakowego, nie potrzebuję już żadnego balsamu – olej doskonale natłuszcza, a dzięki witaminie E regeneruje i odżywia skórę 🙂

anusia3188
    Member
    • Odp.: 4
    • Początkujący

hej:)

tak nawilżanie to podst. a ja zawsze miałam suchą skórę:) Osobiżcie polecam krem do ciała milk&honey z oriflame – szybko się wchłania, ma lekką konsystencje a przy tym pięknie pachnie oraz krem do ciała silk& beauty tej samej firmy pachnie orchideą i jest jedwabisty dla mnie oba są guru w żwiecie kremów, balsamów i olejków do ciała:)

a ostatnio od szwagierki do twarzy dostałam krem z ziaji włażnie z olejkiem arganowym i też super;) ( jesli chodzi o buzie)

martamarta
    Member
    • Odp.: 1
    • Początkujący

Perfumowany krem do ciała Passione body od Dermiki! Dokładne nawilżenie, elegancki zapach, działanie przeciw rodnikom, ochrona przed starzeniem się skóry. Wszystko w pięknym opakowaniu godnym najlepszego miejsca na toaletce 🙂

Pani J
    Member
    • Odp.: 15
    • Bywalec

Koleżanka mówiła, że warto używać oliwki jeszcze przed kąpielą, wtedy mycie się mniej wysusza. Słyszałyżcie o takiej praktyce?
    Bo w sumie czy się człowiek dobrze umyje, skoro na „brudnym” jest warstwa tłustego?

Gohusia
    Member
    • Odp.: 144
    • Zapaleniec

Warto zwracać uwagę czy w kosmetykach do nawilżania ciała są zawarte emolienty zabezpieczające skórę przez utratą wody. Gliceryna, kwas mlekowy one bardzo nawilżają. Dobre kosmetyki mają te składniki ale warto przyglądać się etykietom.

pumpkin
    Member
    • Tematów: 7
    • Odp.: 285
    • Zapaleniec

@Pani J wrote:

Koleżanka mówiła, że warto używać oliwki jeszcze przed kąpielą, wtedy mycie się mniej wysusza. Słyszałyżcie o takiej praktyce?
    Bo w sumie czy się człowiek dobrze umyje, skoro na „brudnym” jest warstwa tłustego?

Takiej metody akurat nie polecam, bo faktycznie – jak tu mówić o dobrym myciu? Ale polecam tę metodę o której pisałam wczeżniej – w trakcie prysznica, najlepiej w formie peelingu. No ale ważne też który olej/olejek się wybierze, warto brać te, które mają dużo witamin, np. rzepakowy.

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " nawilżanie ciała"

Przewiń na górę