Wyświetlanie 15 wpisów - od 16 do 30 (z 254 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    Cleo
    Członek
    • Tematów: 29
    • Odp.: 857
    • Zasłużony

miszczu jak będzie Ci się chciało to popisz – ciekawe 😉

Jozia
    Członek
    • Tematów: 16
    • Odp.: 987
    • Maniak

@Lestat wrote:

wierzącym. Załoze się, że 99% z niewierzących obchodzi żwięta.

święta Bożego Narodzenia to nie jest żwięto typowo katolickie jeżli nazwiemy je po prostu Gwiazdką… To, co robimy w dniu wigilii B.N nie jest celebrowaniem żwiąt a tradycją. Bo jaki związek z narodzeniem Chrystusa ma stawianie w domu choinki czy obdarowywanie się prezentami? Tradycje są dla każdego i nikt nie ma prawa ateiżcie zabronić w dniu Bożego Narodzenia obdarowywać się prezentami. To jest po prostu przyjemne i tyle…[/quote]

a gwiazdka to niby od czego się wzięła? od Bożego Narodzenia. Włażnie, to jest miłe, to ludzie wybierają sobie co będą praktykować a co nie. Do kożcioła chodzić nie będę, ale prezenty z okazji BOŻEGO NARODZENIA dostawać chce :)))

Miszczu to ciekawe co piszesz. Czytałeż całą biblie serio? A te wiadomożci, które nam tu przytoczyłes, skąd bierzesz?

miszczu
    Członek
    • Tematów: 49
    • Odp.: 1579
    • Maniak

dzien 25 grudnia byl swietem na dlugo przed Chrystusem, podobnie jak dzisiejsza Wielkanoc ktora jest niczym innym niz swietowaniem nadejscia wiosny, wiosennej rownonocy kiedy to dzien staje sie dluzszy od nocy

kilka najbardziej oczywistych odniesien astronomicznych:

24 grudnia Syriusz (gwiazda wschodu) lezy w jednej linii z 3 gwiazdami pasu Oriona znanymi potocznie jako 3 krolowie. w ten sposob utworzona linia wskazuje miejsce wschodu Slonca 25 grudnia
    juz w podstawowce ucza o tym ze w zime dni sa krotsze itp. dni od przesilenia letniego do zimowego sa coraz krotsze i ten proces nastepuje az do 22 grudnia, wtedy slonce jest najnizej na niebie (umiera), na 3 dni slonce zatrzymuje sie w miejscu, dni nie sa ani dluzsze ani krotsze, w ciagu tych 3 dni slonce znajduje sie w poblizu konstelacji „Krzyza”, po 3 dniach 25 grudnia slonce podnosi sie (zmartwychwstaje) zapowiadajac zblizajaca sie wiosne i odzycie przyrody
    12 apostolow – 12 zodiakow i Son/Sun krazacy miedzy nimi
    krzyz zodiakalny (slonce otoczone 12 zodiakami, a caly rysunek podzielony krzyzem na 4 czesci, na pewno to kiedys widzieliscie) byl czczonym symbolem na dlugo przed powstaniem chrzescijanstwa
    w biblii jest tez wiele odwolan do Er
    ruch procesyjny Ziemi polega na tym ze co okolo 2150 lat wschod slonca nastepuje idealnie w innym znaku zodiakalnym, wynika to z powolnej zmiany kata nachylenia Ziemi
    przejscie przez wszystkie 12 znakow zajmuje okolo 25765 lat (tzw Wielki Rok) kazde 2150 lat to Era
    4300 pne do 2150 pne to Era Byka (zakonczenie jej ladnie ilustruje opowiesc o Mojżeszu ktory schodzi z gory z 10 przykazaniami)
    do 1 ne Era Barana (troche o barankach w biblii jest) obecnie jestesmy w Erze Ryb (karmienie ludu 2 rybami, ryba znakiem chrzescijan itp a w 2150 wkroczymy w Ere Wodnika
    Ewangelia wg. żw. Łukasza 22, 10-13:
    Oto gdy wejdziecie do miasta, spotka sie z wami czlowiek niosacy dzban wody. Idzcie za nim do domu, do ktorego wejdziecie i powiecie gospodarzowi: Nauczyciel pyta cie gdzie jest izba w ktorej moglbym spozyc Pashe z moimi uczniami? On wskaze wam sale duza, uslana, tam przygotujecie. Oni poszli, znalezli tak, jak im powiedzial i przygotowali pashe.
    Nie przypomina wodnika??
    Duzo jest gadek o koncu swiata itp. Np. Mateusza 28, 20:
    Bede z Wami nawet do konca swiata
    z tlumaczenia na tlumaczenie troche sie wypaczylo orginalne brzmienie biblii – w orginale brzmi to: „bede z wami nawet do konca AEONu (Ery)”

oprocz samego Jezusa masa mitow jest zapozyczona
    Potop Noego = Potop z eposu o Gilgameshu
    Mojzesz, ukryty w koszyku na rzece, zostaje ksieciem itd. = Sargon z Akkad
    dostal prawa boskie na gorze tak jak w Indiach Manu, na Krecie Minos, w Egipcie Mises
    Manu => Minos => Mises => Moses (Mojzesz)
    dekalog = ksiega umarlych w Egipcie

troche tego jest…

a wiedze czerpie z filmow, ksiazek i neta ;p
    czasem sie pokrywa, czasem nie, trzeba samemu troche przerobic i zweryfikowac zeby fakty byly faktami bo w kazda strone mozna manipulowac 🙂

parvati
    Członek
    • Tematów: 41
    • Odp.: 4056
    • Guru

ooo ja kocham swieta.

jest dobre zarcie, sa prezenty, spi sie u rodzicow i oglada kreskowki z mlodszym bratem.

tylko…dla mnie znacza jedynie tyle.

z zadnym bogiem nie maja nic wspolnego, do kosciola nie chadzam, nie modle sie.

iwyl
    Członek
    • Tematów: 6
    • Odp.: 109
    • Zapaleniec

Też widziałam pare filmów w temacie który poruszył miszczu. Wydaje mi się, że te wszystkie fakty można obejrzeć w filmie pt. Zagadka kodu Leonarda DaVinci albo coż w tym stylu.

miszczu
    Członek
    • Maniak

tego filmu akurat nie znam
    generalnie z filmow ogladalem cala mase o manipulacji, teoriach spiskowych itp. wiekszosc to bzdury ale trafiaja sie perelki gdzie wiekszosc tresci jest bardzo wiarygodna i mozna ja sprawdzic w innych zrodlach
    o filmie Zeitgeist juz wspominalem na forum, jest tam wiele ciekawych tresci ale jak juz wspominalem trzeba to sobie przerobic samemu i nie wierzyc slepo we wszystko
    Zeitgeist:
    podzielony na 3 czesci
    1 – o religiach i generalnie to co pisalem
    2 – mity o ataku na World Trade Center, teoria ze to bylo sfingowane przez rzad USA
    3 – o kartelach bankowych, systemie monetarnym itp. wg. Mnie najciekawsza czesc
    potem powstal Zeitgeist: Addendum
    poczatek to kontynuacja na temat systemu monetarnego jako formy wspolczesnego niewolnictwa
    potem troche na temat imperializmu USA, globalizacji itp.
    generalnie 2ga czesc filmu mowi glownie o tym ze to system monetarny jest zrodlem wszelkiego zla itd.
    potem jest o Projekcie Venus (wg mnie najglupsza czesc filmu) – utopijna wizja swiata bez pracy, pieniedzy, opartego na gospodarce surowcowej
    prawda o tym ze dobr naturalnych jest tyle ze przy obecnym poziomie technologicznym cala ludzkosc moglaby zyc w dobrobycie przez ladnym kilka tysiecy lat jesli nie wiecej. ale sam pomysl jest niewykonalny bo nie bierze pod uwage czynnika ludzkiego, no ale nie bede sie rozpisywal ;p
    potem znowu troche na temat wiary i religii
    na koniec male podsumowanie

filmy oglada sie bardzo przyjemnie, wciagaja, 4 godziny fajnie i ciekawie spedzonego czasu ;p podane w formie zrozumialej dla kazdego, troche tez wybiurczo dobrane fakty aby ukazana wizja wygladala tak strasznie ale mimo wszystko fajne 😉

sory za offtopa ;p

parvati
    Członek
    • Tematów: 41
    • Odp.: 4056
    • Guru

polecam boga urojonego dawkinsa.

Jozia
    Członek
    • Tematów: 16
    • Odp.: 987
    • Maniak

@miszczu wrote:

2 – mity o ataku na World Trade Center, teoria ze to bylo sfingowane przez rzad USA

Niekoniecznie mity.

parvati: powiesz coż pokrótce na temat tej książki??

W ogóle chciałabym wiedzieć co wpłynęło na Waszą niewiarę? To był jakiż przełom czy z czasem? I jak długo już niewierzycie?

iwyl
    Członek
    • Tematów: 6
    • Odp.: 109
    • Zapaleniec

A co sądzicie o żwiadkach jehowy?

Pablo_Escobar
    Członek
    • Tematów: 8
    • Odp.: 238
    • Zapaleniec

A ja jestem głęboko wierzącym i praktykującym katolikiem i sprawia mi to ogromne szczężcie że jestem ,,manipulowany” w taki niecny sposób 😉 😆

Pablo_Escobar
    Członek
    • Tematów: 8
    • Odp.: 238
    • Zapaleniec

Warto tutaj powiedzieć że nowoczesna psychiatria w XXI wieku uznaje zjawisko opętań przez diabła ,w podręcznikach dla psychiatrów są metody diagnozowania tych przypadków…

Dosyć ciekawe prawda drodzy ateiżci?
    Myżlę że niejeden ,,twardziel” by się o***ł ze strachu gdyby był żwiadkiem egzorcyzmów…

katarinaa87
    Członek
    • Tematów: 2
    • Odp.: 72
    • Stały bywalec

W obecnych czasach każdy ma prawo wierzyć w to, co chce. Uważam jednak, że ta wiara nie powinna krzywdzić innych ( fizycznie i psychicznie).
    Wierzący nie powinni narzucać innym swoich poglądów, tradycji.

Cleo
    Członek
    • Zasłużony

@iwyl wrote:

Też widziałam pare filmów w temacie który poruszył miszczu. Wydaje mi się, że te wszystkie fakty można obejrzeć w filmie pt. Zagadka kodu Leonarda DaVinci albo coż w tym stylu.

fakty?

oglądnęłam kod leonarda da vinci i jedyne co m przyszło do głowy to to, że gdyby to naprawdę były fakty nikt nie dopużciłby do nakręcenia takiego filmu.
    nie sądzicie?

miszczu
    Członek
    • Maniak

ona mowila o innym filmie, to taki dokument, nie widzialem jeszcze, moze obejrze w najblizszym czasie

Cleo
    Członek
    • Zasłużony

@miszczu wrote:

ona mowila o innym filmie, to taki dokument, nie widzialem jeszcze, moze obejrze w najblizszym czasie

dokument o tej samej nazwie?

Wyświetlanie 15 wpisów - od 16 do 30 (z 254 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
Przewiń na górę