• Autor
    Odp.
  • beehive
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 257
    • Zapaleniec

wiesz, psychologowie ewolucyjni na wszystko mają gotową odpowiedź, ale dożwiadczenie pokazuje, że w stosunku do człowieka teorie się nijak mają do rzeczywistożci. Może i jestem uprzedzona, ale zawsze socjobiologia (i jej siostrzane nauki) wydawała mi się mało żcisła i trochę wydumana.

Manora
    Member
    • Tematów: 20
    • Odp.: 1253
    • Maniak

Myżlę, że nie ma reguły na to, kto czężciej zdradza. Badania wykazują, że to mężczyzni, ale z czasem to się zmienia.
    Zgodzę się, że kobieta ma instynkt macierzyński, więc potrzebuje jednego partnera, który zapewni wszystko jej i potomstwu. Ale to nie znaczy, że kobieta nie jest zdolna do zdrady. Moim zdaniem to nie płeć o tym decyduje ani geny, tylko poszczególny człowiek.

parvati
    Member
    • Tematów: 41
    • Odp.: 4056
    • Guru

a o tym jacy sa poszczegolni ludzie decyduja GENY.

beehive
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 257
    • Zapaleniec

to prawda, a wiara w to, że jesteżmy „kowalami swojego losu” i mamy wielki wpływ na własny charakter zakrawa na arogancję i egocentryzm

Manora
    Member
    • Maniak

[usunięto_link] wrote:

a o tym jacy sa poszczegolni ludzie decyduja GENY.

Żadne geny o tym nie decydują!

To są teorie z drugiej połowy XIX wieku. Szkoła antropologiczna na czele z C. Lombrosso wychodziła włażnie z takiego błędnego założenia, w tym przypadku chodziło o przestępcę, który był „obciążony dziedzicznie popędem do zbrodni”- 40% jest przestępcami urodzonymi wg niego.

Analogicznie: nie można twierdzić, iż ten kto pochodzi z patalogicznej rodziny, stworzy następną patologię. Czy dziecko z rozbitego małżeństwa, ZAWSZE rozbije swoją rodzinę?Bo to ma w genach? Jedna wielka bzdura!

parvati
    Member
    • Guru

:))))))))

poczytaj moze dwakinsa:)))

oczywiscie…DNA nic nie znaczy:)))

w dyskusje sie nie wdaje. jesli ktos uwaza, ze ZADNE GENY nie decyduja o tym, jaki jest czlowiek, to niestety…brakuje mu nieco wiedzy z zakresu liceum.

Myszka19
    Member
    • Tematów: 29
    • Odp.: 2108
    • Ekspert

[usunięto_link] wrote:

w dyskusje sie nie wdaje. jesli ktos uwaza, ze ZADNE GENY nie decyduja o tym, jaki jest czlowiek, to niestety…brakuje mu nieco wiedzy z zakresu liceum.

po co mamy my coż wiedzieć skoro Ty wszystko wiesz.. 😕

parvati
    Member
    • Guru

otoz to: po co sie czegos uczyc, skoro ktos juz to umie:))

moj osmioletni brat raz na jakis czas uzywa tego argumentu, gdy ie chce mu sie odrabiac lekcji.

poprawilyscie mi humor przed osmiogodzinnym dniem pracy.

pozdrawiam 😆

Myszka19
    Member
    • Tematów: 29
    • Odp.: 2108
    • Ekspert

😕 😕 ehh…

parvati
    Member
    • Guru

tyle ze zakladajac, ze chemia mozgu rowniez steruja geny…za wolna wole tez nie odpowiadamy sami:)

aniellka
    Member
    • Tematów: 10
    • Odp.: 129
    • Zapaleniec

mój były mówił, ze jest „babiarzem” i ma to po dziadku hehe!
    a tak naprawde to w jego przypadku kwestia tego co sobie wmawial i w co wierzył.ale był zaje….

Zielonooka
    Member
    • Tematów: 30
    • Odp.: 3140
    • Guru

Dla mnie to tylko wymówki.

Kajzerka
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 52
    • Stały bywalec

Uważam, że to są cechy raczej nabyte. Zaliczyć je można do przyzwyczajeń.

Manora
    Member
    • Maniak

Czyli rozumując tak jak Parvati, mozemy powiedzieć, że regułą jest, że ten, który zdradził, zdradził dlatego, bo miał to w genach. To teraz wiadomo na co zwalić. 😀 Nie umiem zapanować nad swoją „zdradziecką naturą”- zdradę mam we krwi? 😉

Zielonooka
    Member
    • Tematów: 30
    • Odp.: 3140
    • Guru

To by było pójżcie na łatwizne, takie tłumaczenie.

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Tendencja?"

Przewiń na górę