• Autor
    Odp.
  • Manora
    Member
    • Tematów: 20
    • Odp.: 1253
    • Maniak

[usunięto_link] wrote:

To by było pójżcie na łatwizne, takie tłumaczenie.

Dokładnie tak! Zdrada nie jest chorobą, nie jest cechą, więc nie może być przekazywana za pomocą genów.
    Można pożądać wiele osób, ale nie trzeba od razu z nimi spać.
    Zdrowa jednostka potrafi przewidzieć następstwa. Nikt nikogo do zdrady nie popycha, to ten, który zdradza się na to decyduje. To jego wola, a nie przymus w postaci zaprogramowania genowego.

parvati
    Member
    • Tematów: 41
    • Odp.: 4056
    • Guru

nie ma genu zdrady, nie ma genu alkoholizmu, czy hazardu.

nikt tego tutaj nie napisal. nigdzie.

ale za latwosc poddawania sie pewnym sklonnoscia, geny odpowiadaja jak najbardziej.

parvati
    Member
    • Guru

[usunięto_link] wrote:

Czyli rozumując tak jak Parvati, mozemy powiedzieć, że regułą jest, że ten, który zdradził, zdradził dlatego, bo miał to w genach. To teraz wiadomo na co zwalić. 😀 Nie umiem zapanować nad swoją „zdradziecką naturą”- zdradę mam we krwi? 😉

nie probuj „rozumowac jak parvati”, bo srednio ci idzie…

Manora
    Member
    • Maniak

[usunięto_link] wrote:

nie probuj „rozumowac jak parvati”, bo srednio ci idzie…

A zatem proponuje p****żć na „rozumowanie Manory”- jest jażniejsze i lepiej uargumentowane 😉 Zapraszam 😉

parvati
    Member
    • Guru

dla mnie nie jest uargumentowane niczym sensownym. wybacz.

Nela
    Member
    • Tematów: 10
    • Odp.: 390
    • Pasjonat

Zdrada nie jest przekazywana za pomoca genow. Manora ma racje.
    To jest charakter czlowieka i nic wiecej.

Manora
    Member
    • Maniak

[usunięto_link] wrote:

dla mnie nie jest uargumentowane niczym sensownym. wybacz.

Jeżeli się nie doszukałaż argumentów w moich poprzednich wypowiedziach, to szkoda. Ilu dyskutujacych, tyle zdań. 😉
    Jednak nie zauważyłam, żebyż zbiła mój argument dotyczący rodzin patologicznych i zdrady.Czasem, gdy się nie ma kontrargumentów, to mówi się, że coż jest „bez sensu”.
    😉

parvati
    Member
    • Guru

[usunięto_link] wrote:

Zdrada nie jest przekazywana za pomoca genow. Manora ma racje.
    To jest charakter czlowieka i nic wiecej.

a charakter twoim zdaniem jest determinowany przez co? jedynie przez srodowisko zewnetrzne? 😆

jesli chodzi o rodziny patologiczne….jak to jest, ze sa to czesto wielopokoleniowe patologie? czlowiek przeciez ma prawo wyboru srodowiska, w ktorym chce zyc. a dzieci meneli czesto same produkuja kolejne rodziny dysfunkcyjne. odpowiesz „bo taki mieli przyklad”, „bo nie znaja innego zycia”…bzdury. widzieli, ze rowiesnikom jest lepiej. ze tata kolegi kupuje mu rower zamiast kupic sobie kolejna butelke taniego winska. a doroslego czlowieka nic juz przy menelach trzymac nie powinno.

niektorym sie udaje, owszem. bo jak napisala onione: czlowiek to nie tylko atawistyczne instynkty.

parvati
    Member
    • Guru

zeby nie byc goloslownym…polecam „geny a charakter” copelanda i hamera a przede wszystkim „samolubny gen” i ewentualnie „trzeciego szympansa” dawkinsa.

tan napisano wszystko na ten temat. ja sie z faktami nie kloce. wiem, ze sa tacy, ktorzy lubia, ale to ich problem.

Manora
    Member
    • Maniak

Włażnie, człowiek ma prawo wyboru!!! Brawo! To człowiek wybiera, czy zdradzi, czy nie zdradzi.
    A jeżeli chodzi o charakter, to na pewno wiele cech determinują geny. Jednakże dziecko, które jest adoptowane, nie zna prawdziwych rodziców ( załóżmy, że są oni „patologiczni”), zdradzi tylko dlatego, że jego biologiczni rodzice zdradzali? Będzie żyło w normalnej rodzinie i zostanie wychowany tak jakby był dzieckiem przybranych rodziców, w normalnym żrodowisku.

Parvati, czy wg Ciebie ten młody człowiek zakładając, że zdradzi, zrobi to tylko i wyłącznie dlatego, że to jest uwarunkowane genetycznie?

Mam jeszcze drugie pytanie, skąd w takim razie bierze się homoseksualizm? Czy on jest też uwarunkowany? Czym? Skoro homoseksualiżci nie mogą się „rozmnażać”?

parvati
    Member
    • Guru

[usunięto_link] wrote:

Włażnie, człowiek ma prawo wyboru!!! Brawo! To człowiek wybiera, czy zdradzi, czy nie zdradzi.
    A jeżeli chodzi o charakter, to na pewno wiele cech determinują geny. Jednakże dziecko, które jest adoptowane, nie zna prawdziwych rodziców ( załóżmy, że są oni „patologiczni”), zdradzi tylko dlatego, że jego biologiczni rodzice zdradzali? Będzie żyło w normalnej rodzinie i zostanie wychowany tak jakby był dzieckiem przybranych rodziców, w normalnym żrodowisku.

Parvati, czy wg Ciebie ten młody człowiek zakładając, że zdradzi, zrobi to tylko i wyłącznie dlatego, że to jest uwarunkowane genetycznie?

Mam jeszcze drugie pytanie, skąd w takim razie bierze się homoseksualizm? Czy on jest też uwarunkowany? Czym? Skoro homoseksualiżci nie mogą się „rozmnażać”?

wiele udokumentowanych przypadkow pokazuje, ze dzieci alkoholikow czy narkomanow nawet wychowywane w normalnych rodzinach adopcyjnych koncza tak jak ich bilogiczni rodzice. stad slynna z przed kilku lat debata, czy mowic przybranym rodzicom, kim byli biologiczni rodzice ich dziecka.

jesli chodzi o zdrade…to nie jest watek o zdradzie, a ty przyczepilas sie do niej jak przyslowiowy rzep do psiego ogona. powtarzam: nikt nie napisal tu, ze istnieje „gen zdrady”. mozna miec ku temu wieksze lub mniejsze sklonnosci, mozna z nimi walczyc…wreszcie: mozna rozwazac, co sie bardziej oplaci.

a jesli chodzi o homoseksualizm…teoche rozbawilo mnie to pytanie. swiadczy o tym, ze srednio (delikatnie mowiac) orientujesz sie w najnowszych doniesieniach ze swiata nauki. jakis czas temu popularna byla teoria, ze istnieje gen odpowiedzialny za homoseksualizm i to dziedziczony po matce. okazalo sie to nieprawda. ja nie snuje wlasnych teorii. posluguje sie tymi naukowymi. i teraz…jesli naukowcy tego nie wiedza…to ja mam wiedziec? moze zapytaj sie mamy. one umieja odpowiadac na rozne trudne pytania swoich dzieci.

aaa i homoseksualizm nie uposledza zdolnosci do rozmnazania sie. geje moga miec dzieci.

Manora
    Member
    • Maniak

[usunięto_link] wrote:

tendencje…?

nie.

to nie tendencje. to geny.

Temat dotyczył tendencji do zdrady, pijaństwa, etc.
    Dla mnie w/w przywary nie mogą być zaklasyfikowane ani do genów ani do tendencji. Człowiek, homo sapiens sapiens wybiera czy pójdzie do łóżka z jedną osobą czy z wieloma. Ten sam człowiek wybiera czy sięgnie po alkohol czy też nie. Nie jestesmy komputerami, nie wiemy co zrobimy.
    Od którego pokolenia w takim razie liczyć? Może zacznijmy od pierwszych ludzi, ludzi grzesznych…bo skłonnożć do grzechu też mamy w genach! 😛

Zielonooka
    Member
    • Tematów: 30
    • Odp.: 3140
    • Guru

Otóż to. Mamy wolną wolę.

parvati
    Member
    • Guru

[usunięto_link] wrote:

[usunięto_link] wrote:

tendencje…?

nie.

to nie tendencje. to geny.

Temat dotyczył tendencji do zdrady, pijaństwa, etc.
    Dla mnie w/w przywary nie mogą być zaklasyfikowane ani do genów ani do tendencji. Człowiek, homo sapiens sapiens wybiera czy pójdzie do łóżka z jedną osobą czy z wieloma. Ten sam człowiek wybiera czy sięgnie po alkohol czy też nie. Nie jestesmy komputerami, nie wiemy co zrobimy.
    Od którego pokolenia w takim razie liczyć? Może zacznijmy od pierwszych ludzi, ludzi grzesznych…bo skłonnożć do grzechu też mamy w genach! 😛

naprawde…poczytaj sobie na ten temat. idziesz w zaparte, wykazujesz niezrozumienie tematu i tym samym bardzo ciezko sie z toba dyskutuje.

napisalam wyzej, kto zawarl w swoich ksiazkach wszystko, czego potrzeba,zeby miec minimum wiedzy z tego zakresu. to naprawde ciekawe pozycje. wprozt obowiazkowe dla kogos, kto chce w dzisiejszych czasach nosic miano czlowieka oczytanego.

Manora
    Member
    • Maniak

Parvati, skorzystam z Twojej propozycji i sięgnę po wymienione przez Ciebie książki, z miłą chęcia przeczytam, lubię się rozwijać.

Ale nikt nigdy mi nie wmówi, iż ktoż, kto zdradza (zdrowy) nie panuje nad sobą i zdradza dlatego, bo jest tak zaprogramowany!

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Tendencja?"

Przewiń na górę