• Autor
    Odp.
  • fiona188
    Member
    • Temat贸w: 33
    • Odp.: 306
    • Pasjonat

ja te偶 kocham tiramisu, ale niestety sama nigdy nie robi艂am. od oko艂o dw贸ch lat uwielbiam jedno, specjalne ciasto czekoladowe. mam przepis od przyjaci贸艂ki. jest baaaaardzo czekoladowe i mokre w 偶rodku. uwielbiam je! i na pewno je zrobi臋 na 偶wi臋ta, robi si臋 bardzo szybko!
    je偶li kto偶 ma ochot臋 tu przepis:
    [usuni臋to_link]

Monika
    Member
    • Temat贸w: 25
    • Odp.: 897
    • Zas艂u偶ony

Uwialbiam tiramisu,oprucz tego owoce z bita smietana…mniam!

fiona188
    Member
    • Temat贸w: 33
    • Odp.: 306
    • Pasjonat

ja te偶 kocham owoce z bit膮 偶mietan膮, ale raczej latem jak s膮 truskawki. ju偶 nie mog臋 si臋 ich doczeka膰!

exult
    Member
    • Temat贸w: 1
    • Odp.: 23
    • Bywalec

MUFFINKI!!!! Z bananami i nutella 馃檪 馃檪 馃檪 mniam mniam..
    Zglodnialam 8)

zadra
    Member
    • Temat贸w: 15
    • Odp.: 52
    • Sta艂y bywalec

owoce tropikalne (kiwi, banany, pomara艅cze, melon, ale te偶 truskawki itp.) zasypane cukrem i zalane odrobin膮 wermutu pomara艅czowego (u偶ywam CinCin Orancini) i zostawione na kilka godzin w lod贸wce. Niebo w g臋bie!!

Mi
    Member
    • Temat贸w: 15
    • Odp.: 378
    • Pasjonat

Uwielbiam letnie koktajle z malin, truskawek itp.

Ostatnio robi臋 mleko bananowe – banany zmiksowane + lyzeczka miodu + mleko- bardzo dobre na upa艂y zamiast kolacji 馃檪

Moim ostatnio ulubionym deserkiem jest:
    kefir + mus malinowy lekko s艂odzony ( w zale偶no偶ci czy owoce s膮 kwa偶ne czy s艂odkie)
    Mus malinowy: rozdrobnione maliny przetrze膰 przez sitko, dos艂odzi膰 wg potrzeby. Wla膰 do prze藕roczystego pucharka lub szklanki na 1/3 obj臋to偶ci. Zala膰 z g贸ry, na 偶rodek szklanki kefir sch艂odzony. W ten spos贸b mus powinien przykry膰 偶cianki szklanki a kefiru nie powinno by膰 wida膰. Szklanka powinna by膰 koloru malinowego 馃檪 Pycha, zamiast kolacji. Polecam do tego kefir Krasnystaw (smakuje bardziej jak jogurt naturalny, niestety ma troche wiecej kal od innych kefirk贸w).

Pauleczkaa
    Member
    • Temat贸w: 1
    • Odp.: 1
    • Pocz膮tkuj膮cy

Ja uwielbiam sernik na zimno 馃檪 mog艂abym go je偶膰 i je偶膰. Normalnie niebo dla mnie 馃檪

asiek
    Member
    • Temat贸w: 25
    • Odp.: 436
    • Pasjonat

o tak. serniczek jest the best!

ale sa艂atki owocowe te偶 s膮 super a kawalki melona w australijskim bia艂ym wytrawnym winku to ju偶 w og贸le niebo w g臋bie 馃榾

guapa
    Member
    • Temat贸w: 3
    • Odp.: 99
    • Zapaleniec

ja to mam swoj ulubiony deser co sama robie. z cukierni za ciastkami to nie przepadam dlatego w domu sobie dogadzam. kupujecie mrozone ciasto francuskie, kroicie na takie kwadraty, na kazdy kwadrat pokrojone banany lub jablka. potem cztery rogi sklejacie lekko palcami u gory ze taki sie robi stozek. to do pieca, pare minut az sie zarumieni i pychaaaa, szczegolnie na goraco i z bita smietana.

Mesalka
    Member
    • Odp.: 86
    • Sta艂y bywalec

dziewczynki, trzy pytanio-pro偶by:

– poprosz臋 przepis na tiramisu ale takie bez surowych jaj 馃榾 s艂ysza艂am 偶e da si臋 tak zrobi膰… zna kt贸ra偶?

– a z tym ciastem francuskim, to nie lepiej samemu je zagnie偶膰? bo ja nie mam pewno偶ci co do kupnych rzeczy.

– przepis na muffinki poprosz臋, najlepiej czekoladowe 馃榾

guapa
    Member
    • Odp.: 99
    • Zapaleniec

bardzo ciezko samemu zagniesc to ciasto francuskie. probowalam bo kiedys pracowalam w cukierni wlasnie na wypiekach i podejrzalam jak oni to robia. ale zeby ono sie tak ladnie po upieczeniu rozwarstwilo i uroslo to trzeba je dobrze umiec zawalkowac. chodzi o to ze ciasto francuskie jest wielokrotnie skladane i walkowane. duzo sie trzeba narobic, a tak kupujesz gotowe ciasto francuskie mrozone i w pare minut masz deser gotowy.

1kropelka
    Participant
    • Temat贸w: 5
    • Odp.: 192
    • Zapaleniec

ja tez uwielbiam tiramisu, kupuj臋 specjalny serek do tiramisu , jest taki dobry 偶e czasami zjadam go po prostu i musz臋 lecie膰 po nast臋pny 馃榾

ostatnio z synkiem zajadamy si臋 galaretkami z bit膮 偶mietan膮, mniam
    (galaretki s膮 dobre na jesienne strzykanie w ko偶ciach 馃榾 )

Mesalka
    Member
    • Sta艂y bywalec

ale jak zrobi膰 tiramisu bez jajek??

dziewucha
    Member
    • Temat贸w: 6
    • Odp.: 181
    • Zapaleniec

no ja nie znam przepisu na tiramisu bez jajek, ale moja kole偶anka robi na samych 偶贸艂tkach i jest pycha
    je偶li chodzi o s艂odko偶ci to ja raz na tydzie艅 robi臋 jakie偶 ciasto, ale ostatnio mnie nasz艂o i zrobi艂am pyszne ciasto ala tort 偶mietanowiec, znikn膮艂 w jeden dzie艅 馃榾

Mesalka
    Member
    • Sta艂y bywalec

tylko 偶e ja si臋 panicznie boj臋 salmonello 馃檨

Musisz si臋 zalogowa膰 by napisa膰 odp. w temacie: " Ulubiony deser?"

Przewi艅 na g贸r臋