• Autor
    Odp.
  • mythbuster
    Member
    • Tematów: 7
    • Odp.: 205
    • Zapaleniec

[usunięto_link] wrote:

Witam 🙂

Mythbuster widzę dobrze się bawi swą powokacją, a coniektóre kobietki jak owieczki podążają za tą prosta przynętą 😀

Niektóre kobiety, czując siłę w grupie, odczuwają rządzę walki z narodem męskim i oczekują nie tyle szacunku co podporządkowania.

Na forum jest Was grupa 🙂 Ale do rzeczy:

Cieszy fakt, że wiele dziewczyn jasno postawiło kwestię NIE generalizowania. Oczywiżcie, że jest kobieta i mężczyzna i podział ten rozumie każdy nawet największy prostak.
    Co oczywistym nie jest, to fakt, dla którego wciąż usilnie kreujemy cos na wzór płciowego rasizmu.
    Wszyscy jesteżmy ludźmi, każdy człowiek jest inny.
    Myżląc prostolinijnie – kobiety to boginie, które żyją bo są piękne; mężczyzna to troglodyta, potrafiący zaspokoić tylko swe biologiczne potrzeby. Nie zgaszasz się? Wiem że nie, prawidłowe pytanie w tym miejscu postawione to: Dlaczego nie? Dlatego, że Ty masz inne okreżlenia, czy dlatego, że nie mozna generalizować?

Mythbuster – myżlę że duzo szacunku nabrałbyż do dziewczyn tutaj gdybyż poczytał trochę jakież forum homoseksualnych kobiet. Niektóre gotowe są żyć w żwiecie bez mężczyzn; gotowe uwieżyć w „magiczne zapładnianie” – paranoja prawda? Czy z tego powodu uważam les za wroga męskiej czężci tej planety? Nie, dzięki temu wiem, że wszędzie są ludzie i zarówno kobieta i mężczyzna mogą mieć cechy jakich nikt by im nie przypisał i vice-versa.

Więc na pytanie „czy kobiety są głupie” odpowiadać inteligentna osoba nie będzie, bo jest to tylko absurdalna prowokacja.

Chcąc pójżc dalej tokiem mysli kolegi anglisty, zapytałbym:
    „Czy kobiety mogą być głupie”?
    Odpowiem: Tak, tak samo jak każdy inny człowiek.
    Chcąc rozwinąc mysl jeszcze:
    „Czy głupi znaczy gorszy”?
    Nie, z jednego prostego względu. Szacunek uzyskany od drugiej osoby, to efekt szacunku okazanego. Jesli ktoż uważa glupiego za gorszego – nie okazuje mu szacunku. W moim przekonaniu – jesli nie okazujesz komuż szacunku, nie oczekujesz szacunku w zamian, a ponieważ osoba nieszanowana ostatecznie popadnie w kompleksy, w efekcie oznacza tylko tyle, iz nie szanujesz sam/a siebie.

Pozdrawiam 🙂

Ależ ja szanuję.

A generalizować można i trzeba. I mogę zmienić pytanie: „Dlaczego przerażająca czężć kobiet jest głupia (bynajmniej nie znaczy gorsza)?”

Nadal nie otrzymałem odpowiedzi. No co jest? Mamy rok 2007, ludzie dawno polecieli na księżyc i nikt mi nie może wyjażnić przyczyny istnienia tego faktu? Żadnych teorii antropologicznych?

Becks
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 24
    • Bywalec

[usunięto_link] wrote:

A generalizować można i trzeba. I mogę zmienić pytanie: „Dlaczego przerażająca czężć kobiet jest głupia (bynajmniej nie znaczy gorsza)?”

Nadal nie otrzymałem odpowiedzi. No co jest? Mamy rok 2007, ludzie dawno polecieli na księżyc i nikt mi nie może wyjażnić przyczyny istnienia tego faktu? Żadnych teorii antropologicznych?

Wybacz ale generalizowanie kojarzy mi się tylko z niesprawiedliwą oceną ludzi ograniczonych.

Ciesze się że tak sformuowałes to pytanie, może treżć i sens ten sam, a jednak mozna już podejżć do niego powaznie:

(choć nie zgodzę się z Twoja tezą, to jestem w stanie wyobrazic sobie taki stan rzeczy i odpowiedzieć na to pytanie)

Kobiety uczone są od małego, że są delikatniejsze, słabsze, piękniejsze, madrzejsze – lepsze – dlaczego?
    No bo faktycznie od mężczyzny wymaga się tej odpowiedzialnożci fizycznej. Jesteżmy lepiej rozwinięci fizycznie, to my jako dzieci odpowiadamy za wszelkie szkody i to nasze kary są większe – widział ktos zeby nauczyciel kiedys ciagał za uszy, tłukł dziennikiem i jeszcze inaczej karał dziewczyne tak jak to robił chłopcom? Może i ktoż widział – ja nie.

Jaki tego efekt? Kobietki niesione na laurach swej „boskożci” odpuszczają, wszystko jest im łatwiej – pierwsze przez drzwi wchodzą, facet musi sie o nie starać, opiekować, bronić, znosić, wysłuchiwać no niech każdy sobie swoje trzy grosze dopowie i wiadomo w czym rzecz.

Tak wykreowane tracą na ambicji i wiedzy, brak im sprytu i dożwiadczenia, są naiwne i zagubione. Po czasie gdy juz wywalczyły swoje równouprawnienie okazuje się, że „królewny” nie „dorosły” jeszcze do swej roli i stąd też taka klapa.
    ========
    Sam nie wierzę w siłe globalną tej teorii, jednak jest ona bardzo prawdopodobna, a ponieważ samo pytanie w tym kierunku zmierza, to i odpowiedź nie może być sensowniejsza.

Tak by wyprzedzic fakty: Nie uważam, że większożc kobiet jest głupia; nie mam pojęcia nawet ile kobiet jest. Faktem niestety jest, że duża liczba ludzkiej populacji nie grzeszy inteligencją, bez wzgledu na płeć. Polska to całkiem dobry przykład.

farfalla
    Member
    • Odp.: 921
    • Zasłużony

Kobiety uczone są od małego, że są delikatniejsze, słabsze, piękniejsze, madrzejsze – lepsze – dlaczego?
    No bo faktycznie od mężczyzny wymaga się tej odpowiedzialnożci fizycznej. Jesteżmy lepiej rozwinięci fizycznie, to my jako dzieci odpowiadamy za wszelkie szkody i to nasze kary są większe – widział ktos zeby nauczyciel kiedys ciagał za uszy, tłukł dziennikiem i jeszcze inaczej karał dziewczyne tak jak to robił chłopcom? Może i ktoż widział – ja nie.

Jaki tego efekt? Kobietki niesione na laurach swej „boskożci” odpuszczają, wszystko jest im łatwiej – pierwsze przez drzwi wchodzą, facet musi sie o nie starać, opiekować, bronić, znosić, wysłuchiwać no niech każdy sobie swoje trzy grosze dopowie i wiadomo w czym rzecz.

Ale czy to nie czasem mężczyźni przyczynili się do takiego rozdziału funkcjonowania w grupie społecznej już od czasów prehistorycznych ? Może nie tyczy się to tej jak nazwałeż 'boskożci na której jesteżmy niesione’ ale dotyczy tego czym nazywano 'rolami kobiety i mężczyzny’. To mężczyźni uznali, że to ONI powinni zarabiać, bronić i robić mnóstwo innych rzeczy, bo najwidoczniej nie potrafili sobie wyobrazić żeby kobieta mogłaby sobie poradzić. Co jednak jest zupełnym absurdem, gdyż z nurtem czasów, pokoleń itp. codziennie otrzymujemy dowody tego, że jesteżmy tak samo równe jak faceci. Ale mimo to niektórych przywar i zachowań nie wyeliminujemy.

Odnoszę wrażenie, że fecetów drażni to, że muszą się starać o kobietę, a co się dzieję wtedy gdy nie muszą ? Zrobią swoje i uważają ją za k* . Więc gdzie sens ? To jest jak błędne koło chyba … Nie musisz się starasć -kobieta jest k* -> musisz się starać : Ta kobieta jest jakaż głupia !

Wniosek ? Sami tworzymy pewne zachowania, apóźniej dostrzegamy ich błędy, ale nie portfimy już się do nich przyznać 😉

Becks
    Member
    • Bywalec

[usunięto_link] wrote:

Ale czy to nie czasem mężczyźni przyczynili się do takiego rozdziału funkcjonowania w grupie społecznej już od czasów prehistorycznych ? Może nie tyczy się to tej jak nazwałeż 'boskożci na której jesteżmy niesione’ ale dotyczy tego czym nazywano 'rolami kobiety i mężczyzny’. To mężczyźni uznali, że to ONI powinni zarabiać, bronić i robić mnóstwo innych rzeczy, bo najwidoczniej nie potrafili sobie wyobrazić żeby kobieta mogłaby sobie poradzić. Co jednak jest zupełnym absurdem, gdyż z nurtem czasów, pokoleń itp. codziennie otrzymujemy dowody tego, że jesteżmy tak samo równe jak faceci. Ale mimo to niektórych przywar i zachowań nie wyeliminujemy.

Dlatego, że głupota nie boli i jest powszechna, nie dlatego że mężczyzna to ktos gorszy i tak wybrał.

Czy zarabiam i robie mnóstwo innych rzeczy dlatego że kobieta nie da rady? Nie, robie to bo taka jest moja decyzja, i tak chce ułozyć swoje zycie, żadna kobieta nie ma z tym nic wspólnego.

Czy trzeba opiekować się, wysłuchiwać, pomagac i pożwięcac się ukochanej dlatego że jest słabsza? Oczywiscie ze nie 😀 Przecież to jest z miłożci, przyzwoitożci i kultury w nas zakorzenionej.

Wszystko da się wyeliminować, no ale nie z takim psymistycznym podejżciem.

[usunięto_link] wrote:

Odnoszę wrażenie, że fecetów drażni to, że muszą się starać o kobietę

Drażni bo facet ze szczera intencja kończy w kanale ;]
    Kobieta czuje sie lepiej, bo jakiż „frajer” sie w niej „zabujał” 🙂
    A frajer zostaje frajerem…nie 🙂 – a frajer się denrwuje, zostaje tym własnie wrednym sk* i msci się robiąc wokół tyłka i kobietom i reszcie jeszcze normalnej populacji facetów ;D

fajna historia?

Zanim zaczniesz walczyc z ta moją tezą zastanaów sie po co? Przecież napisałem że to tylko teoria – no chybaże chcesz walczyc z wiatrakami i powteiordzic jej słusznożc 😉

Erill
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 119
    • Zapaleniec

Nasze role w społeczestwie wyznaczyla nam kultura i ewoluja a nie mezczyzni. Przede wszystkim ewolucja ale nie mozna zakladac ze ona jako jedyna jest przyczyna, bo i kultura i zmieniajacy sie swiat, jak i spoleczenstwa ugruntowaly a potem wypaczyly to co same stworzyly. To tak tytulem malej dygresji.

W kwestii glupoty kobiety. To zalezy tez jak na to spojrzec. Bo przyczyna moze byc takie ukierunkowanie w kulturze – np. w japonii kobieta musi byc posluszna mezowi, nie powinna byc wyksztalcona – oczywiscie, to tez ewoluuje ale jest to nadal dosc silna tradycja – co za tym idzie jej przyklad w rodzinie od poczatku zaklada, ze nie moze sie wychylic ze swoimi waloromai ponad meza. Ale to jest strikte kultura i czasem kobieta ma wiecej rozumu niz jej maz a mimo to musi grac role.
    Na realia europy przenosi sie troche inaczej. Po pierwsze ktos – poniewaz rozwazamy tylko kwestie kobiet tylko do nich sie bede odnosic – mogl sie po prostu urodzic z niezbyt wysokim poziomme inteligencji – wiec genetyka. Ale i tutaj jej przyszle zycie nie jest natychmiastowo skazane na „glupia”. Zalezy jaki przyklad bedzie miala w rodzinie. Czy rodzice uznaja, ze skoro jest mao inteligentna nie beda robili nic w kierunku jakiegokoliwek jej rozwoju, czy tez beda starli sie przynajmniej wzbogacac ja w np. spryt, ktory zniweluje troche fakt posiadania danego ilorazu. Nastepna stuacja, kiedy dziewczyna rodzi sie z takim standardowym ilorazem inteligencji, ale np. ma w matce przyklad mega naiwosci wrecz glupoty. Wiec nawet kiedy na testach jej wychodzi calkiem niezly wynik jej zachowanie cechuje sie skrajna glupota bo nie naucyzla sie po prostu wykorzystywac swojego potencjalu. Moze byc tez tak, ze na drodze wlasnych obserwacji dziewczyna zauwaza, ze nie ma sensu rozwijac sie intelektualnie, czy tez zwyczajnie doswiadczeniowo skoro ma np. wszystko podane i o nic nie musi sie starac. Moze byc tez tak, ze jest po prostu bardzo naiwna i stad sie bierze jej glupota. Moze sie tez brac z jej proznosci, i tak dalece posunietej pewnosci siebie i chceci zachowania iluzji super d***, ze nie przyzna sie do bledu dalej branc w coraz glupsze zachowania. Czynnikow, wskaznikow, zachowan ktore wplywaja ze kobieta jest, badz zachowuje sie glupio – w tym drugim zakladajac ze ma lub nie ma warunki w postaci iteligencji – jest bardzo wiele, a ja nie jestem w stanie przytoczyc tu wszystkich bo kazdy jeden wiaze sie z wieloma innymi. Stad sie bierze to, ze nie ma na takiego typu jasnych odpowiedzi. takie odpowiedzi beda zawsze relatywne.

farfalla
    Member
    • Zasłużony

[usunięto_link] wrote:

Zanim zaczniesz walczyc z ta moją tezą zastanaów sie po co? Przecież napisałem że to tylko teoria – no chybaże chcesz walczyc z wiatrakami i powteiordzic jej słusznożc 😉

Becks ja nie walczę 😉 ja piszę to co myżlę – od tego w sumie jest forum hm? I każdymoże mieć inne zdanie 😈

Becks
    Member
    • Bywalec

[usunięto_link] wrote:

Becks ja nie walczę 😉

Przyznaj się, codziennie w stroju Xeny polujesz na facetów w ciemnych uliczkach, by potem połaskotać ich czymż ostrym. 😆

[usunięto_link] wrote:

ja piszę to co myżlę – od tego w sumie jest forum hm?

Wydaje mi się że pisać i mówić co się mysli nie jest zdrowo, czasem lepiej dojżc do jakiegos wniosku i prowadzić argumentację, niż wyławiac kolejne przebłyski naszej żwiadomożci i rzucać je w głębię rozmowy 😉 nieodpowiednio dobrane do sytuacji mogą być niezłą gafą 😛

mythbuster
    Member
    • Zapaleniec

[usunięto_link] wrote:

Moze byc tez tak, ze jest po prostu bardzo naiwna i stad sie bierze jej glupota. Moze sie tez brac z jej proznosci, i tak dalece posunietej pewnosci siebie i chceci zachowania iluzji super d***, ze nie przyzna sie do bledu dalej branc w coraz glupsze zachowania. Czynnikow, wskaznikow, zachowan ktore wplywaja ze kobieta jest, badz zachowuje sie glupio – w tym drugim zakladajac ze ma lub nie ma warunki w postaci iteligencji – jest bardzo wiele, a ja nie jestem w stanie przytoczyc tu wszystkich bo kazdy jeden wiaze sie z wieloma innymi. Stad sie bierze to, ze nie ma na takiego typu jasnych odpowiedzi. takie odpowiedzi beda zawsze relatywne.

Ta odpowiedź mi sie podoba. Ale to już i tak nie ważne. Wiem, że nic nie wiem a życie to nie bajka. Idę sie najeżć, napić i spać. Innych rzeczy i tak nie dojde więc mogę równie dobrze mieć je w d….

Klaudia K-ce
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 27
    • Bywalec

Dopiero teraz znalazłam ten temat.Człowiek to się jednak całe życie uczy 🙂

mythbuster
    Member
    • Zapaleniec

aktualizacja: Kobiety nie są jednak głupie. To idiotki. Głupie i głupsze.

farfalla
    Member
    • Zasłużony

[usunięto_link] wrote:

No cóż cieszymy się że odkrywasz ważne dla siebie ’ prawdy ’ o życiu. 😆 Życzę powodzenia w czymkolwiek ❗ 😛

WarnGirl
    Member
    • Tematów: 48
    • Odp.: 4517
    • Guru

mythbuster czyżby jakaż kobieta wyrządziła Ci krzywdę?? 😉 a jesli nie,to skąd Twój brak szacunku dla kobiet?Gentlemenem to Ty nie jesteż raczej… 😛

a nawiązując do Twojego pytania „dlaczego kobiety są głupie”…może nie otrzymałes odpowiedzi na to pytanie własnie dlatego,że kobiety nie sa głupie?Nie zastanawiałeż sie nad tym? 😉

gagat12
    Member
    • Tematów: 10
    • Odp.: 135
    • Zapaleniec

……. Głupi ten , co gupio robi …… Forrest Gump

obawiem sie , że jest zupełnie odwrotnie , biorąc pod uwage

nasz sejm

mia1980
    Member
    • Tematów: 23
    • Odp.: 1120
    • Maniak

[usunięto_link] wrote:

ha ha ha ha 😆 😆 😆 no comment

mythbuster
    Member
    • Zapaleniec

[usunięto_link] wrote:

……. Głupi ten , co gupio robi …… Forrest Gump

obawiem sie , że jest zupełnie odwrotnie , biorąc pod uwage

nasz sejm

Więc nie chciej zobaczyc sejmu pełnego kobiet.

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Dlaczego kobiety są głupie?"

Przewiń na górę