• Autor
    Odp.
  • Alveolus
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 64
    • Stały bywalec

Ja stosuje Zovirax, jak dla mnie działa żwietnie 🙂 ale słyszałam też, że pomaga smarowanie olejkiem herbacianym 🙂

Alveolus
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 64
    • Stały bywalec

Ja używam Zovirax, jak dla mnie działa swietnie 🙂 ale słyszałam, że pomaga tez smarowanie olejkiem herbacianym

Dorota123
    Participant
    • Tematów: 28
    • Odp.: 1594
    • Maniak

a ja mażci zawsze zjadam 😛 chociaż smaczne to one nie są 😉

widziałyżcie, że na oprycha.pl znowu jest konkurs?

Dorota123
    Participant
    • Maniak

10 minut? i tak długo… u mnie może góra 5 😉

a konkurs? [usunięto_link] 😉

Dorota123
    Participant
    • Maniak

ooo… to powodzenia 🙂 ile masz już kilometrów?

Dorota123
    Participant
    • Maniak

kliknięte… a dokąd musisz ją wysłać, żeby wygrać?

werkaa
    Member
    • Tematów: 10
    • Odp.: 606
    • Zasłużony

Oj widzę, ze Was wciągnął ten konkurs 😀 Może też się zarejstruję- będziecie miały większą konkurencję 😈

Dorota123
    Participant
    • Maniak

mażci, owszem można stosować pomocniczo, żeby ranka szybciej się zagoiła, ale tak ja piszesz, na wirusa to one nie podziałają, bo siedzi on głęboko w zwojach nerwowych, a tam mażć raczej nie dotrze 😉

werkaa
    Member
    • Zasłużony

Co do stosowania w ciązy to ja słyszałam, że lekarze wybierają mniejsze zło- czyli podanie leku matce, ale by uchronić maleństwo przed zarażeniem pierwotnym, które może być bardzo groźne.

Dorota123
    Participant
    • Maniak

dokładnie… opryszczka może być żmiertelna dla noworodka, a po lekach jednak rodzą sie zdrowe dzieci

werkaa
    Member
    • Zasłużony

To zbombardowałyżcie nas wiedzą;)
    Całe szczeżcie są testy serologiczne, które możemy zrobić przed planowaną ciążą, by upewnić się, że naszemu maleństwu nie zagraża niebezpieczeństwo ze strony wirusa…

Dorota123
    Participant
    • Maniak

bo niestety niewiele się o tym mówi… jeżli przez całe życie wpaja się nam, że opryszczka to nic groźnego, to ciężko się potem przestawić, ze jednak to bzdura i opryszczka to wirus, który może nawet zabić

werkaa
    Member
    • Zasłużony

A czy badanie serologiczne potrzebne do wykluczenia obecnożć HSV we krwi jest badaniem obowiązkowym dla wszystkich kobiet w ciąży?

Dorota123
    Participant
    • Maniak

niestety nie jest, chociaż moim zdaniem być powinno… gdybym o nim nie czytała to nawet nie wiedziałabym, ze takie badania istnieją

Miska26
    Member
    • Tematów: 13
    • Odp.: 501
    • Zasłużony

Ostatnio wyczytałam że matka zaraziła opryszczką swojego niemowlaka, który zmarł, dlatego tym bardziej młode mamy powinny dbac o to żeby nie zarazić się opryszczką!

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " jak sobie poradzić z opryszczką?"

Przewiń na górę