- Ten temat ma 89 odpowiedzi, 37 głosów, a ostatnio został zaktualizowany 6 lat, 6 miesięcy temu przez
Dorota123.
- AutorWpisy
- 26 sierpnia 2008 o 07:34 #4146
Czy można przedawkować kwas foliowy? Folic piję już od momentu jak zaczęłam planować ciążę i teraz (jestem w 1 trymestrze ciąży). Dodatkowo lekarz przepisał mi witaminy, które też zawierają 0,4mg kwasu foliowego. Nie jestem pewna czy to nie za dużo, a kompletnie zapomniałam zapytać o to mojego ginekologa. Przyszłe mamusie, czy wy też łykacie podwójne dawki kwasu foliowego?
27 sierpnia 2008 o 06:34 #128958poszukaj info na forum dla mam 🙂 na pewno się tam znajdzie coż 🙂
27 sierpnia 2008 o 19:11 #128959eta a czy masz jakież konkretne fora na myżli? 😆
3 września 2008 o 13:26 #128960wlasnie dzis jest 3 miesiac :)jesli chodzi o kwas foliowy to mi lekarz polecil tak ze biore codziennie witaminy FEMINITAL N a co drugi trzeci dzien biore fn i kwasik i tak jest dobrze :)pozdrawiam wszystkie przyszle mamusie 🙂
29 kwietnia 2009 o 13:45 #128963@Maja01 wrote:
Ja pilam kwas foliowy do 3 miesiaca ciazy i potem lekarz przepisal mi witaminy PRENATE ELITE, ktore zawieraja juz 0,4mg kwasu foliowego, wiec folic kazal mi odstawic. Pozdrawiam 🙂
Jak to piłaż kwas foliowy? W aptece poprosiłam dziż o kwas foliowy, to nam aptekarka dala tabletki folik. Ja włażnie szukam intensywnie jakiż informacji na temat tego kwasu foliowego, bo moja przyjaciółka zaszła w ciąże i gdzież wyczytałysmy, ze powinna brać kwas foliowy jeszcze przed zajsciem w ciąże. Dopiero w przyszłym tygodniu ma lekarza i się zastanawiamy czy powinna już sobie sama brać tego folika więcej, czy ustalić dopiero z lekarzem jakąż większą dawkę. Na razie będzie brała po jednej tabletce. Macie jakież dożwiadczenia ? Jak są tu jakież dziewczyny z dożwiadczeniami ciążowymi, to będziemy wdzięczne za podpowiedz 🙂
29 kwietnia 2009 o 14:07 #128964@dan024 wrote:
wlasnie dzis jest 3 miesiac :)jesli chodzi o kwas foliowy to mi lekarz polecil tak ze biore codziennie witaminy FEMINITAL N a co drugi trzeci dzien biore fn i kwasik i tak jest dobrze :)pozdrawiam wszystkie przyszle mamusie 🙂
Dana, i jak, u Ciebie wszystko ok? Jak dzidzia ?
Ja znalazłam tu taki artykuł ale nie wiem czy to aktualne. http://www.obcasy.pl/ciaza/Kwas_foliowy_w_ciazy,1,424,760.html
Nigdzie nie mogę znaleźć daty dodania. Tu piszą, że zalecana dawka to 400 mikrogramow. Ale czy to nie zależy od jakiż wyników badań. Jak macie jakież informacje jak to było u Was, to z góry dziękujemy.
10 maja 2009 o 17:55 #128965To ja się podłączę do pytania. Lekarz przepisał mi Folik. Mam brać 1 tabletkę dziennie, ale nie wiem czy pora dnia ma znaczenie? Lepiej brać go rano czy wieczorem, w czasie posiłku czy na czczo?
Z góry dziękuję za odpowiedź.:)12 maja 2009 o 19:30 #128966@Onione wrote:
Lepiej po wiekszym posiłku. Choć ja łykam po sniadaniu.
Dzięki za odpowiedź:)
Mam jeszcze jedno pytanie: czy pożywienie może wpływać na wchłanialnożć kwasu foliowego? Bo kiedyż miałam anemię i nie mogłam przyjmować tabletek z żelazem np. razem z herbatą, bo to blokowało wchłanianie żelaza.15 sierpnia 2009 o 21:23 #128968ja łykam kwas foliowy juz ponad miesiac i nawet teraz gdy łykam witaminy to nadal go łykam,a nie da sie go przedawkować jezeli łykasz tylko jedna tabletke dziennie.
22 października 2009 o 12:01 #128970@Majka23 wrote:
Czy można przedawkować kwas foliowy? Folic piję już od momentu jak zaczęłam planować ciążę i teraz (jestem w 1 trymestrze ciąży). Dodatkowo lekarz przepisał mi witaminy, które też zawierają 0,4mg kwasu foliowego. Nie jestem pewna czy to nie za dużo, a kompletnie zapomniałam zapytać o to mojego ginekologa. Przyszłe mamusie, czy wy też łykacie podwójne dawki kwasu foliowego?
Majka skoro bierzesz zestaw witamin zawierający kwas foliowy to odstaw sam kwas foliowy ponieważ w zestawie witamin jest dawka kwasu odpowiadająca dziennej dawce zapotrzebowania organizmu na kwas foliowy
26 lipca 2010 o 16:09 #128972Ja stosowałam przez całą ciążę i w czasie karmienia piersią jedynie Vita-miner Prenatal, który zawiera wszystkie potrzebne witaminy i minerały w tym także kwas foliowy. Jest to wystarczająca dawka więc nie stosowałam już dodatkowych preparatów z kwasem foliowym.
22 marca 2011 o 20:17 #128962mi lekarz mowił, że jak już biorę witaminy z odpowiednią dawką kwasu foliowego, to żeby sam folik odstawić, nie ma potrzeby brania podwójnej dawki, no chyba że w badaniach wyjdą niedobory kwasu foliowego. ja brałam feminatal metafolin (femibion natal), w którym jest metafolina, czyli kwas foliowy, z tą różnicą, że metafolina łatwiej się przyswaja. foliku już nie łykałam.
28 maja 2011 o 16:19 #128980A nie możesz zadzwonić do lekarza w poniedziałek i spytać? Ja brałam folik na kilka miesięcy przed zajżciem w ciążę + przez cały pierwszy trymestr. Dopiero później miałam odstawić folil i zacząć brać witaminy – w moim przypadku jest to Prenatal, który nadal biorę (jestem w 3 trymestrze).
16 czerwca 2011 o 10:28 #128981Hej;] Myżlę, że najlepiej będzie jesli skonsultujesz się ze swoim lekarzem. Ja brałam kwas foliowy przed ciążą i przez pierwsze 3 miesiące ciąży a później prenatal classic w którym juz kwas foliowy był. A skoro w Twoich witaminach równiez jest juz zawart kwas foliowy to wydaje mi się że to wystarczy….znalazłam taki ciekawy filmik i artykuł na temat witamin w ciązy, może znajdziesz tam odpowiedź na swoje pytanie;] pozdrawiam
mamazone.pl/tv/film,4171,witaminy-w-ciazy.aspx
mamazone.pl/artykuly/bede-mama/ciaza/odzywianie-w-ciazy/2010/witaminy-ciazowe-jak-stosowac-suplementy-diety.aspx8 kwietnia 2012 o 18:07 #128974@alexis86 wrote:
Ja włażnie szukam intensywnie jakiż informacji na temat tego kwasu foliowego, bo moja przyjaciółka zaszła w ciąże i gdzież wyczytałysmy, ze powinna brać kwas foliowy jeszcze przed zajsciem w ciąże.
Odżwieżam temat, bo sprawa kwasu foliowego zaczęła mnie interesować;)
Rzeczywiżcie tak jest, że kwas foliowy powinno się przyjmować min 3 miesiące przed ciążą, najlepiej zacząć go łykac jak tylko zapadnie decyzja o staraniu się o dziecko - AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.