- AutorOdp.
- 29 kwietnia 2012 at 13:09
@zapominajka wrote:
Ja myżlę, że w ogóle ze względu na spory odsetek ciąż niepożądanych warto aby wszystkie kobiety przyjmowały kwas foliowy stale, gdyż jego niedobór, często powoduje wady wrodzone u dzieci.
Raczej nieplanowanych:)
4 czerwca 2012 at 14:24tak nieplanowane ciąże to chyba bardzo często spotykana sytuacja 🙂 więc jeżli chcemy aby nasze dziecko uniknęło wad cewy nerwowej warto pomyżleć o łykaniu kwasu foliowego, nawet jeżli nie planujemy macierzyństwa.
8 czerwca 2012 at 12:07I takie podejżcie jest chyba najlepsze
10 czerwca 2012 at 11:24często kobiety mżslą że zjadanie warzyw i owoców w zupełnożci wystarczy, żeby uzupełnić braki kwasu foliowego ale tak niestety nie jest, ponieważ organizm człowieka przyswaja tylko około połowy folianów pochodzących z żywnożci. Natomiast syntetyczny kwas foliowy jest przyswajany niemal w 100 procentach, tak więc kwas w tabletkach to lepszy wybór.
10 czerwca 2012 at 16:03No własnie, ja sama wiem ze jednak jedzenie nie dostarcza az takiej ilożći składników odzywczych co własnie przyjmowane suplementy diety. Dlatego warto wspomagac sie równiez witaminami.
11 czerwca 2012 at 10:09no tak, warzywa nawet przy obróbce termicznej tracą wiele witamin, tak wiec uzupełnianie suplementami jest bardzo ważne, jeżli chcemy czuć się naprawdę zdrowo, ale pamiętajcie też o tym żeby nie przesadzać z nadmierna ilożcią przyjmowania witamin, bo i witaminy można przedawkować.
20 czerwca 2012 at 16:12Masz racje, ta cała chemia nas wszedzie otacza, wiec moze też trzeba troszke zamienić ja na warzywa i owoce.
21 czerwca 2012 at 09:04warzywa i owoce na pewno będą dobrym dodatkiem do diety, ale tak jak wspomniałam na pewno kwas foliowy nie będzie w 100% przyswajany przez nasz organizm, więc warto tym pomyżleć.
29 czerwca 2012 at 10:52Kwas foliowy to najlepsze dla ciężarnych…
29 czerwca 2012 at 15:03[usunięto_link] wrote:
Masz racje, ta cała chemia nas wszedzie otacza, wiec moze też trzeba troszke zamienić ja na warzywa i owoce.
Rzeczywiżcie z suplementami i witaminami nie ma co przesadzać, ważne by przyjmować to co jest niezbędne, czyli kwas foliowy
11 lipca 2012 at 16:55Ja juz sie spotkałam tez ze stwierdzeniami lekarzy ze absolutnie nie powinno sie przyjmować w ciąży az tylu witamin, bo to tylko niestety szkodzi naszemu dziecku.
16 lipca 2012 at 14:30Fakt, można zrobić krzywdę dziecku jak się chce przedobrzyć i bierze za dużo witamin, a nie zawsze więcej znaczy lepiej
23 lipca 2012 at 12:26uważam, że wystarczy ograniczyć się do kwasu foliowego, nie ma co łykać bez opamiętania suplementów.
27 maja 2013 at 20:07Po prostu we wszystkim trzeba zachować równowagę. NA pewno to jest najważniejsze, zwłaszcza jesli łykamy naprawde bardzo wiele suplementów.
4 czerwca 2013 at 12:38A słyszeliżcie o problemie z przyswajaniem kwasu foliowego? aż 50% kobiet ma taki włażnie problem a konsekwencje jak wiadomo są bardzo duże.
- AutorOdp.