- Ten temat ma 83 odpowiedzi, 51 g艂os贸w, a ostatnio zosta艂 zaktualizowany 17 lat, 5 miesi臋cy temu przez
dziewucha.
- AutorWpisy
- 12 stycznia 2008 o 09:39 #37048
dla mnie mimo wszystko szko艂a to szko艂a i noszenie bluzek kt贸re s膮 prawie jak staniki czy mega mini jest nie na miejscu, a dziewczyny czasem potrafi膮 z tym przesadza膰. Generalnie je偶li szko艂a ma jakie偶 przepisy i ucze艅 je 艂amie to nauczyciel ma prawo interweniowa膰 i my偶l臋, 偶e w niekt贸rych przypadkach jest to uzasadnione, bo po co偶 te przepisy s膮, kto broni malowa膰 si臋 12-latkom po lekcjach?
12 stycznia 2008 o 09:43 #37049a kto broni 12latce przychodzic w makijazu do szkoly?
konstytucja?
ja wiem, ze w takiej sytuacji nstalabym murem za moim dzieckiem. i juz.
12 stycznia 2008 o 09:47 #37050Je偶li sytuacja by艂aby taka jak opisa艂a偶 z t膮 kred膮 to ja r贸wnie偶. Ale przepisy szkolne cz臋sto tego zabraniaj膮.
12 stycznia 2008 o 09:59 #37051coz…zdarzylo mi sie stac wiele razy „po drugiej stronie barykady”. zarowno w gimnazjum jak i w liceum. i wiem, ze szukanie rozwiazania problemow w polskim szkolnicywie w makijazu 12latek i za krotkich bluzkach, to glupota.
roznice w poziomie wiedzy miedzy „starym” a „nowym” maturzysta widac na kilometr. wspolczesne dzieci sa po prostu tepe. poziom nauczania obnizyl sie od czasu starej matury do tego stopnia, ze jak zobaczylam program…to az mi rece opadly.
i tu jest problem.
licea opuszczaja osoby tepe.
uczelnie wyzsze zmieniaja program, zeby te tepole sobie jakos poradzily.ciesze sie, ze nie musialam chodzic doi gimnazjum i ze wymagano ode mnie wiedzy. nie mundurka.
12 stycznia 2008 o 10:12 #37052chodz臋 do 3 gimnazjum i mam w szkole mundurki 馃槈 je偶li go zapomnisz odejmuj膮 Ci jakie偶 punkty i wtedy masz obni偶ane zachowanie.
w og贸le w szkole nie mo偶na si臋 malowa膰, nie mo偶na mie膰 fryzury, kt贸ra 偶wiadczy o przynale偶eniu do jakiej偶 subkultury i nie mo偶na nosi膰 kolczyk贸w twarzy, p臋pku, a ch艂opcy nawet w uszach.
przekopane ;D
12 stycznia 2008 o 10:14 #37053zale偶y jakie liceum.
Ale to nie problem nauczania w szkolnictwie, tylko pewnych zachowa艅 m艂odzie偶y i pseudo wyr贸wnywania poziomu(tak jakby po plecaku czy butach nie by艂o r贸偶nic maj膮tkowych wida膰).
12 stycznia 2008 o 10:46 #37054@arbuz wrote:
chodz臋 do 3 gimnazjum i mam w szkole mundurki 馃槈 je偶li go zapomnisz odejmuj膮 Ci jakie偶 punkty i wtedy masz obni偶ane zachowanie.
w og贸le w szkole nie mo偶na si臋 malowa膰, nie mo偶na mie膰 fryzury, kt贸ra 偶wiadczy o przynale偶eniu do jakiej偶 subkultury i nie mo偶na nosi膰 kolczyk贸w twarzy, p臋pku, a ch艂opcy nawet w uszach.
przekopane ;D
a widzisz…w moim lo koles z irokezem dostawal stypendium z ministerstwa za wyniki w nauce.
12 stycznia 2008 o 10:57 #37055lo to lo, nie gimnazjum, a stypendium dostaje si臋 niezale偶nie od wygl膮du tylko ze wzgl臋du na wyniki.
12 stycznia 2008 o 11:03 #37056ja na pocz膮tku jak us艂ysza艂am o mundurkach pomy偶la艂am, 偶e to 偶wietny pomys艂. 偶e dzi臋ki temu nie b臋dzie wida膰 r贸znic mi臋dzy bogatymi, a biednymi no i 偶e uczniowie b臋d膮 wygl膮da膰 schludnie i porz膮dnie.
ale jak si臋 okazuje mundurki to straszny niewypa艂.
czyta艂am ostatnio artyku艂 na ten temat. by艂o tam napisane, 偶e s膮 one zazwyczaj zrobione z kiepskich materia艂ow, wiec szybko si臋 wypieraj膮, rozci膮gaj膮 itp. taki munurek ci臋偶ko wymieni膰, ale wcale nie ze wzgl臋du na kas臋 tylko na to, 偶e firmy, kt贸re szy艂y mundurki nie chc膮 szy膰 pojedynczych sztuk. tak wi臋c uczniowie ukrywaj膮 brzydkie zniszczone mundurki bod ciuchami a co bardziej my偶l膮cy i wyrozumiali nauczyciele przymykaj膮 na to oko.
wi臋c w praniu wysz艂o, 偶e to totalna bzdura i niepotrzebny wydatek. i zgadzam sie, 偶e wygl膮d, chocby najbardziej szokuj膮cy nie ma nic wsp贸lnego z wiedz膮 i inteligencj膮 i ingerowanie w niego niczemu nie s艂u偶y.13 stycznia 2008 o 14:05 #37057Nie wiem po co s膮 te mundurki, chyba, 偶eby by艂o si臋 do czego przyczepi膰, je偶eli si臋 go zapomni.
Ja si臋 nie malowa艂am w podstaw贸wce i w gimnazjum i te偶 by艂am pi臋kna. 馃檪 haha
14 stycznia 2008 o 10:25 #37058Moim zdaniem mundurki to ca艂kiem dobry pomys艂. Nie jestem jak膮偶 niewiadomojak膮 tradycjonalistk膮, ale wychodz臋 z za艂o偶enia, 偶e szko艂a powinna uczy膰 tak偶e dyscypliny. No i po co zreszt膮 gimnazjalistki maj膮 si臋 malowa膰 i przekuwa膰 p臋pki? Na lito偶膰 bosk膮, na to wszystko przyjdzie pora!
21 stycznia 2008 o 19:03 #37059mundurki same w sobie z艂e nie s膮, tylko ich cena..koszmarnie du偶a, nie ka偶dego przecie偶 sta膰 na taki wydatek
21 stycznia 2008 o 19:16 #37060@parvati wrote:
…
licea opuszczaja osoby tepe.
…wybacz, ale je偶li ju偶 to nie t臋pe, ale niedouczone.
i na pewno nie jest to wina tych dzieciak贸w, 偶e im jaki偶 t臋pak zmieni艂 program nauczania na gorsze. zreszt膮 my偶l臋, 偶e wiele os贸b s艂usznie mog艂oby si臋 poczu膰 skrzywdzonych twoj膮 opini膮.a szko艂y niestety za du偶膮 uwag臋 przyk艂adaj膮 nie do tego co powinny. „zjebka” za glany, nie taki makija偶 czy naszywk臋 na plecaku dosta艂a mi si臋 nie raz. na szcz臋偶cie tematu mundurk贸w nie by艂o. a teraz? na szcz臋偶cie nie mam dzieci, 偶ebym si臋 teraz tym musia艂a martwi膰. jak dla mnie s膮 one niepotrzebne.
a co do dyscypliny… szko艂a jak i rodzice powinni uczy膰 tak偶e tolerancji, szacunku i 偶wiadomo偶ci. a przesta膰, 偶e tak powiem „upupia膰”. stare, ale prawdziwe…
6 lutego 2008 o 13:11 #37061Mundurki troch臋 przesada, ale jak nie pomaga艂y pro偶by, 偶eby przesta艂y si臋 dziewczyny w gimnazjum tak prowokuj膮co ubiera膰, nie by艂o innego wyj偶cia.
Braciszek nie narzeka ma 15 lat i nosi bez 偶adnego ale. Tylko jeden du偶y problem! W tym wieku m艂odzie偶 ro偶nie i to szybko. Kogo sta膰 na nowy, wi臋kszy mundurek jak dop艂aty s膮 tylko raz.
2 kwietnia 2008 o 14:34 #37062Szko艂a to szkola a nie pokaz mody, wiec jestem ZA mundurkami.
Chodzilam przez osiem lat do szko艂y prywatnej- mundurowej i uwazam, ze bylo to swietne rozwiazanie. Wtedy narzekalam, ale teraz wiem, ze warto by艂o.
Nie ocenialo sie ludzi po ubiorze, nie bylo dresow, metali itd, w 偶wietle prawa wszyscy s膮 rowni- w swietle szkoly tez powinno tak by膰. - AutorWpisy
- Musisz si臋 zalogowa膰 by odpowiedzie膰 w tym temacie.