• Autor
    Odp.
  • isztar
    Member
    • Temat贸w: 27
    • Odp.: 491
    • Zas艂u偶ony

r贸wnie偶 jestem przeciwko mundurkom, zgadzam si臋 z przedm贸wczyni膮, ale te偶 na przyk艂adzie w艂asnego brata wiem, i偶 mundurki/kamizelki s膮 tak wymagane jak wcale.
    Generalnie ka偶dy pownien je nosi膰, ale kto to sprawdza? Nikt.

Nawet na w艂asnym przyk艂adzie mog臋 powiedzie膰, 偶e no niby u mnie w szkole kilka lat temu mundurk贸w nie by艂o, ale za to obowi膮zkowe by艂y r贸偶owe smycze z identyfikatorami. Tylko dwie nauczycielki wymaga艂y ich noszenia. Reszcie nie przeszkadza艂 brak r贸偶u na naszych szyjach.

Wi臋c po co marnowa膰 kase na mundurki (szczeg贸lnie m贸wie tu o osobach kt贸re mog艂yby przeznaczy膰 te pieni膮dze na inny cel – np. na nowe spodnie dla c贸rki/syna).

patrycja22
    Member
    • Temat贸w: 0
    • Odp.: 23
    • Bywalec

Teoretycznie mundurki wyr贸wnuj膮 to, jak wida膰 r贸偶nice materialne pomi臋dzy uczniami, ale je偶li kto偶 bardzo nie chce nosi膰 mundurka, to tak膮 osob臋 ci臋偶ko zmusi膰…

blekitna
    Member
    • Temat贸w: 0
    • Odp.: 37
    • Bywalec

Niestety nale偶臋 do tej cz臋偶ci spo艂ecze艅stwa, kt贸re w szkole podstawowej by艂y zmuszane do noszenia „fartuszk贸w”. Fartuszek szyty z ohydnego materia艂u, z ohydnym bia艂ym przypinanym ko艂nierzykiem by艂 powodem,przez kt贸ry nie znosi艂am szko艂y.Na dodatek ka偶da klasa mia艂a swoj膮 nazw臋(malinki,poziomki czy jag贸dki) i mia艂a przypisany w zwi膮zku z tym kolor(malinki=czerwony,jag贸dki=fioletowy).Ka偶da uczennica by艂a zmuszana do przyczepiania kokardki w odpowiednim kolorze do ble fartuszka lub jako frotka do w艂os贸w. W 4 klasie pozwolono zamieni膰 fartuszek na ciemne spodnie i ciemne bluzki czy koszulki. Dzie艅 w kt贸rym przesz艂am pr贸g szko艂y bez fartuszka by艂 najszcz臋偶liwszym dniem w szkole.
    Wspominam o tym, poniewa偶 mundurki w gimnazjum moich si贸str to podobne ohydztwo. Kamizelka zbudowana na wz贸r wora, z taniego materia艂u kt贸ry po 4 miesi膮cach ci膮g艂ego prania przypomina艂 s****臋. Nie wiem czy by艂 to zamierzony cel czy krawcowa by艂a do kitu ale mundurek zupe艂nie zakrywa biust,talie i biodra na wz贸r kartona. Tak wiec mundurkom m贸wimy NIE.

tigerka
    Member
    • Temat贸w: 77
    • Odp.: 2132
    • Ekspert

[usuni臋to_link] wrote:

Moim zdaniem to dobre rozwi膮zanie. Przynajmniej przestaniemy widywa膰 uczennice kt贸re wygladaja jak dz…

Dokladnie podpisuje sie pod ta wypowiedzia! 馃槈 Mundurki gora! 馃槢 Zreszta w mojej uczelnii na dziennych , rowneiz obowiazuje mundurek (wedle Pana rektora ) , no i dobrze mi z tym.:) Wszyscy jednakowo,elegancko wygladaja,zakaz jest nawet wejscia w jeansach co tez mi sie podoba bo nie ma np kolesi w porach szerokich jakby nasrali w nie typu elo elo jol mada facker gangsta hehe 馃槈 Pozatym doroslym ludziom nie wyapda sie juz ubwierac jak dziecko 馃槈 Niech zyje elegancja !!!! :)) 馃槢

kasiak33
    Member
    • Temat贸w: 1
    • Odp.: 15
    • Bywalec

Mundurki rzadza i koniec 馃榾

parvati
    Member
    • Temat贸w: 41
    • Odp.: 4056
    • Guru

[usuni臋to_link] wrote:

[usuni臋to_link] wrote:

Moim zdaniem to dobre rozwi膮zanie. Przynajmniej przestaniemy widywa膰 uczennice kt贸re wygladaja jak dz…

Dokladnie podpisuje sie pod ta wypowiedzia! 馃槈 Mundurki gora! 馃槢 Zreszta w mojej uczelnii na dziennych , rowneiz obowiazuje mundurek (wedle Pana rektora ) , no i dobrze mi z tym.:) Wszyscy jednakowo,elegancko wygladaja,zakaz jest nawet wejscia w jeansach co tez mi sie podoba bo nie ma np kolesi w porach szerokich jakby nasrali w nie typu elo elo jol mada facker gangsta hehe 馃槈 Pozatym doroslym ludziom nie wyapda sie juz ubwierac jak dziecko 馃槈 Niech zyje elegancja !!!! :)) 馃槢

taaa…swietny pomysl, do prawdy.

tigerka
    Member
    • Temat贸w: 77
    • Odp.: 2132
    • Ekspert

A coz to parvati znowu cos nie pasuje,ze cytuje ? 馃槇 jeeeeej 馃槢

Czersi
    Member
    • Temat贸w: 12
    • Odp.: 622
    • Zas艂u偶ony

M贸j m艂odszy brat chodzi do podstaw贸wki i ma mundurek-okropny,ciemno granatowy w贸r z najni偶szej jako偶ci materia艂u(a tani nie by艂).Nie wiem jak si臋 prezentuj膮 inne mundurki,ale ten jest straszny.Ja sama osobi偶cie nie mog艂abym w czym偶 takim chodzi膰,zreszt膮 ja lubi臋 si臋 fajnie ubiera膰,ciekawie,a nie chodzi膰 ci膮gle w tym samym.

A i jeszcze co do tego,偶e jak dzieciaki b臋d膮 nosi膰 mundurki to nie b臋dzie podzia艂u na biedniejszych i bogatszych.Taa.Wystarczy,偶e ten bogatszy za艂o偶y buty nike czy adidas z najnowszej kolekcji za pare st贸w,z kieszeni wyci膮gnie jakiego偶 tam iphona czy przyjdzie do szko艂y z swoim laptopem itd.

dziewucha
    Member
    • Temat贸w: 6
    • Odp.: 181
    • Zapaleniec

ja nie lubi臋 mundurk贸w, s膮 uszyte najta艅szym kosztem czyli z jakiej偶 sztucznej marnej materii,
    m贸j syn mia艂 w tamtym roku mundurek i wcale nie by艂am zachwycona, poci艂 si臋 w nim okropnie, w tym roku znie偶li na szcz臋偶cie ten obowi膮zek, tylko zaostrzyli wymogi je偶li chodzi o wygl膮d, chodzi g艂贸wnie o to 偶eby nie nosi艂y dzieci krzykliwych kolor贸w, du偶ej ilo偶ci bi偶uterii, kolorowych w艂os贸w i go艂ych brzuch贸w, po prostu dzieci maj膮 by膰 ubrane schludnie.

Musisz si臋 zalogowa膰 by napisa膰 odp. w temacie: " Mundurki – a co wy o tym sdzicie ???"

Przewi艅 na g贸r臋