- AutorOdp.
- 19 maja 2010 at 21:27
ja uważam ze powinno sie zmienić, taka tradycja jest przecież.
16 czerwca 2010 at 19:17Absolutnie nie zmieniać!!!! Ilożć urzędów i miejsc, w których trzeba zmienić nazwisko jest koszmarnie duża. Oczywiżcie nigdy nie pamiętamy o wszystkich miejscach, w których powinnyżmy uaktualnić dane. Prędzej czy później okazuje się że sprawy zaczynają się komplikować. Ja miałam tak z dokumentami dotyczącymi zakupu mieszkania:((
25 czerwca 2010 at 12:38Ja zastanawiam się nad dwuczłonowym, bo moje bardzo mi się podoba 🙂 zresztą mam już już tak długo. A wydaje mi się że nie mogłabym się do nowego przyzwyczaić 🙂
8 lipca 2010 at 11:54Jeżeli nazwisko męża byłoby wyjątkowo dziwne, pewnie zostawię swoje;)
13 lipca 2010 at 19:14[usunięto_link] wrote:
ja uważam ze powinno sie zmienić, taka tradycja jest przecież.
Dokładnie 🙂
10 sierpnia 2010 at 19:09Kiedyż było dla mnie oczywiste, że przyjmuje się nazwisko męża. później miałam etap, że może zostawić dwuczłonowe.. ale obserwuję wiele kobiet, które mają np. swoje i męża nazwisko (akurat mam pracę gdzie to się ujawnia zawsze:)) i wiecie co? i tak używają jednego nazwiska, zazwyczaj męża:) Więc doszłam po latach do wniosku, że z praktycznego punktu widzenia lepiej jest mieć jedno nazwisko. Ja myżlę, że przejmę .
10 września 2010 at 08:13ja chcę mieć podwójne, moje jest krótkie
11 września 2010 at 20:55Ja mam zamiar zmienić, jestem raczej tradycjonalistką. Poza tym to chyba mniej zamieszania. Lepiej brzmi:Państwo Kowalscy niż Pan Kowalski i Pani Nowak- Kowalska.
21 września 2010 at 14:26Ja zmieniłam na nazwisko męża. Ale teraz ciut żałuję że nie zostawiłam dwóch…
21 września 2010 at 17:35Ja zmienię nazwisko, bo połączone głupio brzmi, a też jestem po czężci tradycjonalistką ;).
Moja koleżanka z kolei uważa, że gdy zmieni nazwisko, to będzie zupełnie inną osobą…dlatego też zostanie przy swoim :P.1 października 2010 at 16:34Dla mnie nazwiska dwuczłonowe to wielki problem (podpisujesz sie 5 minut..blee) i dziwaczne takie…Ja przyjelam nazwisko męża i nie wybrazam sobie zebym zostala przy swoim a on przy swoim…
19 października 2010 at 18:10Ja przyjęłam nazwisko męża, a kiedy się rozwodziliżmy, zostałam przy nim. Noszę je od kilku lat i nie wyobrażam sobie wracania teraz do panieńskiego nazwiska, przecież to… jest moje.
5 listopada 2010 at 20:31ja nie chce zmieniać swojego nazwiska, niestety mojemu narzeczonemu bardzo zależy na tym żebym nosiłam jego nazwisko….podwojne nazwisko nie schodzi w gre.
9 grudnia 2010 at 20:07Ja też zmieniłam nazwisko na nazwisko męża w końcu już jesteżmy rodziną. Moim zdaniem rodzina powinna mieć jedno nazwisko.
10 grudnia 2010 at 09:18Ja też jestem tradycjonalistką pod tym względem. Jak planowałam żlub, to chciałam zmienić nazwisko i mimo iż w najbliższym czasie już żlubu nie planuję, to jak już do niego dojdzie, to nazwisko zmienić będę chciała 😀
- AutorOdp.