• Autor
    Odp.
  • benoi
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 161
    • Zapaleniec

Uważasz, że człowiek rodzi się jako czysta niezapisana kartka? I że, jakby to powiedzieć „pakiet” genów który dostałas od rodziców nie ma znaczenia na to kim jesteż?

hard-man
    Member
    • Tematów: 58
    • Odp.: 2184
    • Ekspert

[usunięto_link] wrote:

Uważasz, że człowiek rodzi się jako czysta niezapisana kartka? I że, jakby to powiedzieć „pakiet” genów który dostałas od rodziców nie ma znaczenia na to kim jesteż?

myżlę, Benoi, że ma! tyle że możemy się uniezależnić – od wpływów, chodzi zwłaszcza o zgubne… stać się wolnym, uzyskać oryginalnożć 😉

tylko oczywiżcie to nie dla hedonistów idących najłatwiejszą drogą – raczej wymaga samozaparcia, wysiłku, a często pokonania strefy bóluuuu 😯

mimo wszystko warto – się odbić od przeciętnożciii 😀

poduszyciel
    Member
    • Tematów: 27
    • Odp.: 423
    • Pasjonat

Da się całkiem uwolnić od genów?

benoi
    Member
    • Zapaleniec

Niby w jaki sposób?

poduszyciel
    Member
    • Pasjonat

To ja się pytam. Bo wychodzę z założenia że nie da się. Zawsze prędzej czy później dochodzą do głosu.

pannaswieczka
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 482
    • Pasjonat

Nie chodzi o to, by sie wyzbyc tozsamosci, genow, lecz o to, by zycie szlo w dobrym kierunku. A to sztuka, jak napisal hard-man 😉

benoi
    Member
    • Zapaleniec

A jeżli geny nie pozwalają na to, żeby życie szło tak zupełnie w dobrym kierunku?

pannaswieczka
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 482
    • Pasjonat

To nie geny nie pozwalaja, by zycie szlo w niewlasciwym kierunku, tylko czlowiecze wybory. Niestety. Choc latwiej byloby miec na co zwalic 😉

Nadia00
    Member
    • Tematów: 4
    • Odp.: 28
    • Bywalec

geny maja znaczenie, widac jacy jestesmy podobni do poprzednich pokolen z zachowania, troszke to jest kwestia wychowania ale geny maja znaczenie

poduszyciel
    Member
    • Pasjonat

Widzę że ilu ludzi tyle opinii. 🙂 I chyba nie dojdziemy do jednej prawdy co?:)

miszczu
    Member
    • Tematów: 49
    • Odp.: 1579
    • Maniak

geny maja znaczenie bardzo duze (wiem na wlasnym przykladzie ;p wykapany tatus, mimo ze od wielu lat nie mam z nim kontaktu ;p) ale kazdy czlowiek posiada wlasna wolna wole
    geny to latwe usprawiedliwienie

co do samego czynienia zla badz tez, umiejetnosci zabicia kogos
    duzo zalezy od tzw. jaj, czy czlowiek w sytuacji zagrozenia np. bylby w stanie pozbawic kogos innego zycia, mysle ze nie kazdy
    ale uwazam ze KAZDY intensywnie juz upodlony czlowiek jest w stanie zrobic absolutnie wszystko, sa takie rzeczy na swiecie ktore KAZDEMU popieprzylyby we lbie

tucci
    Member
    • Tematów: 2
    • Odp.: 300
    • Pasjonat

miszczu, a nie jest tak, że jakbyż chciał, to odciął byż się od tego „tatusiowego podobieństwa”?

miszczu
    Member
    • Tematów: 49
    • Odp.: 1579
    • Maniak

pewnie tak, po czesci sie odcinam bo nie jestem taka m**** :D:D

ale charakter mam jaki mam i nie bede udawal ze mam inny bo tylko by mnie to meczylo, zero przyjemnosci z zycia, udawanie kogos kim sie nie jest

benoi
    Member
    • Zapaleniec

Czyli w jakimż stopniu można się odciąć od genów, a raczej o tego co nam z genami zostało przekazane. Wiadomo, nie od wszystkiego, bo nawet jakby się chciało od wszystkiego, to nie sądzę, że zakończyło by się to sukcesem.

poduszyciel
    Member
    • Pasjonat

Tylko pytanie – ile masz swojego charakteru a ile predyspozycji przekazanych przez rodziców 🙂

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Piętno Karamazowa."

Przewiń na górę