• Autor
    Odp.
  • pannaswieczka
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 482
    • Pasjonat

Myslisz, ze sa osoby pozbawione swojego charakteru?

benoi
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 161
    • Zapaleniec

pannaswieczka – nikt tak nie napisał.
    Nie wiem ile we mnie odziedziczonych cech, a ile własnego charakteru 🙂 Ale nie narzekam 😉

pannaswieczka
    Member
    • Pasjonat

Moim zdaniem wiele osob tlumaczy swoje zachowanie genami, niewlasciwym wychowaniem- wciaz szukajac kogos winnego sytuacji. A przeciez maja wlasny charakter, wole…

poduszyciel
    Member
    • Tematów: 27
    • Odp.: 423
    • Pasjonat

Ale mamy też pewne predyspozycje i skłonnożci. Wrodzone.

pannaswieczka
    Member
    • Pasjonat

Tak- lecz zauwaz- niewiele osob chwali sie np. ze talent odziedziczylo po kims. Natomiast zle rzeczy sa natychmiast usprawiedliwiane zlymi genami. Czy sie myle?

isztar
    Member
    • Odp.: 491
    • Zasłużony

tak jest, zawsze ludzie starają się usprawiedliwiać jak zrobią coż złego – zawsze znajdzie się dobra wymówka…a przecież mają 'wolną wolę’ wiedzą co robią i że coż jest złe!

pannaswieczka
    Member
    • Pasjonat

No coz, niestety, nawet sie czasem sama na tym przylapuje… 😳

benoi
    Member
    • Zapaleniec

pannaswieczka, ale odwrotnie tez tak czasem bywa. Ja sama często mówię, że jakąż tam dobrą cechę mam po którymż z rodziców. 🙂

poduszyciel
    Member
    • Odp.: 423
    • Pasjonat

[usunięto_link] wrote:

Tak- lecz zauwaz- niewiele osob chwali sie np. ze talent odziedziczylo po kims. Natomiast zle rzeczy sa natychmiast usprawiedliwiane zlymi genami. Czy sie myle?

Ja tam zawsze słyszę jak pytają kogoż z wielkim talentem: po kim masz talent? I człowiek odpowiada po mamie tacie albo babci.

pannaswieczka
    Member
    • Pasjonat

Hmmmm, ja niestety czesciej slysze usprawiedliwienia swoich wad wadami przodkow 🙁

isztar
    Member
    • Zasłużony

bo porównuje się osobę z rodzicami, itd.

mnie np. mówią że jestem uparta jak mój Ojciec i to prawda… 🙂

Ale jak człowiek zrobi coż złego, np. zabije inną osobę to jak może mówić że to geny?

pannaswieczka
    Member
    • Pasjonat

Wyobraz sobie, ze wtedy najczesciej sie sprawe zwala na geny :/

benoi
    Member
    • Zapaleniec

[usunięto_link] wrote:

Hmmmm, ja niestety czesciej slysze usprawiedliwienia swoich wad wadami przodkow 🙁

Bo może masz po prostu kontakt z takimi ludźmi?:)
    Naprawdę ludzie często mówią o tym, jak wiele zawdzięczają swoim rodzicom. To wszystko zależy od człowieka, od jego charakteru.

isztar
    Member
    • Zasłużony

włażnie, wszystko zależy od człowieka – ja tam wiem że wyniosłam z domu wszystko co dobre, a znajomi nigdy nie mówią że mają złe geny i dlatego robią coż tak a nie inaczej…

Arkadia
    Member
    • Tematów: 2
    • Odp.: 30
    • Bywalec

Coż takiego może istnieć. Nie wierzyłabym w to, ale biorąc pod uwagę historię z moją przyjaciółką opisaną w tym dziale… Serio niektórzy ludzie mogą być okreżlania jako „wcielenie zła”. To coż innego niż to ze ktoż mnie nie lubi czy ja kogoż nie lubię. Pierwszy raz w życiu spotkałam osobę która czerpię jakąż chorą satysfakcję z niszczenia życia innym. Nie wiem tylko czy to piętno, ale pierwszy raz się z czymż takim spotkłam.

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Piętno Karamazowa."

Przewiń na górę