- AutorOdp.
- 28 lipca 2010 at 21:04
Par贸wki z zio艂ami na cie偶cie francuskim
Sk艂adniki:
ciasto francuskie par贸wki ketchup 偶贸艂ty ser 偶贸艂ty ser angielski cheddar przyprawa zio艂owa mieszanka vegeta do tost贸w i zapiekanek jajko
Ciasto francuskie kroimy na prostok膮ty.
Na ka偶dym uk艂adamy plaster 偶贸艂tego sera (np. gouda) i par贸wk臋.
Nak艂adamy ketchup i obsypujemy zio艂ow膮 przypraw膮 vegeta, na koniec kruszymy ma艂y kawa艂ek aromatycznego cheddara.
Prostok膮ty sklejamy po d艂ugo偶ci i na ko艅cach. Smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem i obsypujemy mieszank膮 zio艂ow膮.
Rozgrzewamy prodi偶 (lub piekarnik) i uk艂adamy tak przygotowane zawini臋te par贸wki, 艂膮czeniem do g贸ry. Wyjmujemy jak ciasto si臋 zrumieni. Po oko艂o 20 minutach powinny by膰 gotowe.troche inaczej niz zwykle 馃槢
29 lipca 2010 at 12:07mmmy pychotka, szczeg贸lnie z tym cheddarem 馃檪
ja polecam taki przepis:
Szasz艂yki z par贸wkami:
Sk艂adniki:
* 400 g cienkich par贸wek * 50 g boczku * 250 g ma艂ych pomidor贸w * 1 grubszy kawa艂ek (100 g) sera Gouda * 2 艂y偶ki oleju * 1/8 I ketchupu z curry * 4 艂y偶ki majonezuD艂u偶sze par贸wki pokroi膰 na kawa艂ki o d艂ugo偶ci 1 cm, boczek na cienkie, a pomidory na grubsze plasterki. 呕贸艂ty ser pokroi膰 na 1 cm kwadra脗颅ciki. Pojedyncze kawa艂ki par贸wek i bo脗颅czku nadziewa膰 na przemian na szpikulec. Szasz艂yki u艂o偶y膰 obok siebie na p艂askiej brytfannie, pos脗颅marowa膰 olejem. Brytfann臋 z szasz艂ykami wstawi膰 na g贸rny poziom dobrze rozgrza脗颅nego piekarnika. Grillowa膰 w odleg艂o偶ci 10 cm od rusztu lub piec a偶 ser zmi臋knie. Mniej wi臋cej po 2 mi脗颅nutach szasz艂yki obr贸ci膰. Ketchup zmiesza膰 z majonezem, doprawi膰 odrobin膮 cebuli i poda脗颅wa膰 do szasz艂yk贸w
29 lipca 2010 at 20:13mi ostatnio sie spodobal ten przepis 馃檪
Figulenki
Sk艂adniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego,parowki Paryzanki,ketchup,,koper ,ser mozarella do posypania
Na caly plat ciasta francuskiego polewamy ketchup,posypujemy startym serem i posypujemy koperkiem.Na kraj kladziemy parowki i zwijamy ciasto tak jak rolade.Nastepnie tniemy na kawalki okolo 2 cm.,smarujemy margaryna blaszke i kladziemy figulenki.Zostawiamy na 10 minut.Pozniej smarujemy je jajkiem i wstawiamy do piekarnika.Piec 15 minut w temperaturze 200C.30 lipca 2010 at 10:15ile偶 to rzeczy mo偶na zrobi膰 z tego ciasta francuskiego i par贸wek:):) Ja za to znam przepis na par贸wki w cie偶cie ale dro偶d偶owym;)
Sk艂adniki:
Parowki 25 dag m膮ki 2 dag dro偶d偶y 艂y偶ka mleka 2 艂y偶ki kwa偶nej 偶mietany jajko 艂y偶eczka oleju 艂y偶eczka cukru s贸lDo m膮ki doda膰 dro偶d偶e rozprowadzone w letnim mleku i cukrze; 偶mietan臋; 偶贸艂tko; olej i odrobin臋 soli. Ciasto wyrobi膰 i od razu rozwa艂kowa膰 na cienki placek.Ciasto pokroic na kawalki okolo 100-120 g ciasta.Kawalki ciasta rozwalkowac i klasc na kazdy parowke.Ciasto z parowka zwinac cos na ksztalt pieroga i przecinac poprzecznie na 6 lub 8 czesci,pozostawiajac nie przeciete koncowki pieroga.Przeciety kawalek od dolu bierzemy wykrecamy raz w lewo,nastepny prawo i tak po kolei raz w lewo raz w prawo az do konca , na ksztalt szachownicy lub gasienicy.Umie偶cic bu艂ki na blaszce posmarowanej olejem, pokryc papierem do pieczenia.Pozostawic na 10-15 minut.Zmieszac jajko mlekiem i posmarowac.Polac troche ketchupem i posypac startym serem.Umie偶ci膰 w nagrzanym piekarniku do oko艂o 200C na ~ 25min. Piec z艂oty kolor.
1 sierpnia 2010 at 09:52cos na niedzielny obiad 馃檪
Grillowane par贸weczki
Sk艂adniki:
12 par贸wek 2 du偶e cebule 4 ziemniaki natka pietruszki 60 ml oliwy z oliwek S贸l i pieprz Sk艂adniki sosu: 120 gram musztardy zwyk艂ej kremowej 40 gram musztardy gruboziarnistej np. francuskiej 100 gram miodu 10 ml sosu sojowego 30 ml oliwy z oliwek 30 ml przegotowanej wody
Zaczynamy od ziemniak贸w, obieramy, kroimy w plastry grubo偶ci oko艂o 0,5cm. Nast臋pnie wrzucamy na wrz膮tek i gotujemy przez 5 minut. Niedogotowane odcedzamy i zostawiamy a偶 przestygn膮. Cebul臋 obieramy i kroimy na po艂贸wki a potem w cienkie plasterki. Nast臋pnie z艂ocimy na patelni do momentu a偶 si臋 delikatnie zarumieni na z艂oto i odstawiamy. W tym czasie podgrzewamy piekarnik lub rozpalamy grilla. Zabieramy si臋 za sos. Mieszamy razem w jednej miseczce: obie musztardy, mi贸d, sos sojowy, wod臋 i oliw臋. Dobrze mieszamy a偶 do uzyskania jednolitej barwy i konsystencji. Gotowy sos odstawiamy. Przestygni臋te ziemniaczki polewamy niewielk膮 ilo偶ci膮 oliwy posypujemy posiekan膮 pietruszk膮, doprawiamy sol膮 i pieprzem. Mieszamy aby ca艂e otoczy艂y si臋 posiekan膮 pietruszk膮 oraz przyprawami. Wstawiamy do wcze偶niej rozgrzanego piekarnika (200 stopni C) lub k艂adziemy na grilla, zostawiamy na oko艂o 15 minut, do momentu kiedy si臋 zarumieni膮 i b臋d膮 mi臋kkie w 偶rodku. Par贸wki r贸wnie偶 k艂adziemy na grilla na oko艂o 5 – 10 minut. Zalecane jest przewracanie plasterk贸w ziemniak贸w oraz par贸wek podczas pieczenia. W przypadku grilla czasy pieczenia mog膮 si臋 r贸偶ni膰 dlatego pilnujemy oraz zwracamy uwag臋 na kolor i temperatur臋. Podajemy na du偶ych talerzach zaczynaj膮c od spodu k艂adziemy plasterki ziemniak贸w, par贸wki a na g贸rze cebulk臋. Ca艂o偶膰 polewamy niewielk膮 ilo偶ci膮 sosu. Wi臋cej sosu mo偶na estetycznie rozla膰 po talerzu. Na koniec przystrajamy li偶膰mi pietruszki.2 sierpnia 2010 at 10:48A ja znalaz艂am przepis na sa艂atk臋 z par贸wkami a la gyros:
Sk艂adniki:
Paczka par贸wek, 1 papryka czerwona, 1 papryka 偶贸艂ta, 1 papryka zielona. 2 cebule, 5-6 ma艂ych korniszon贸w, kukurydza,kapusta peki艅ska, keczup, majonez, pieprz, s贸l, przyprawa do gyrosa.Par贸wki kroimy w ma艂e kawa艂eczki i zasypujemy przypraw膮 do gyrosa, zostawiamy na ok p贸艂 godziny nast臋pnie podsma偶amy na patelni i na koniec zalewamy keczupem. W tym czasie wszystkie pozosta艂e sk艂adniki drobniutko kroimy, nie mieszaj膮c ich ze sob膮. Gdy wszystko ju偶 mamy posiekane, zaczynamy nak艂ada膰 sa艂atk臋 do miski. Najpierw wsypujemy kukurydz臋, na ni膮 podsma偶one par贸wki z keczupem(najlepiej przestudzone). Nast臋pnie nasypujemy kolejne warstwy, cebul臋, na ni膮 korniszony. Posiekane og贸reczki smarujemy majonezem, na niego sypiemy papryki, zielon膮, 偶贸艂t膮, czerwon膮. Po wierzchu ponownie rozsmarowujemy majonez i ca艂o偶膰 zasypujemy kapust膮 peki艅sk膮. Na wierzchu mo偶emy zrobi膰 wzorki keczupem. Sa艂atka bardzo 艂adnie wygl膮da, jest kolorowa i smaczna.
2 sierpnia 2010 at 20:30zamieszczam przepis z makaronem w roli glownej ;D
Sk艂adniki:
Par贸wki Pary偶anki, 2 cebule, oliwa z oliwek, 3 pomidory, ser mascarpone, pieprz, s贸l, bazylia, makaron spaghetti.
Na patelnie lejemy odrobin臋 oliwy z oliwek, cebule kroimy w kostk臋 i wrzucamy na t艂uszcz, podsma偶amy, a偶 zrobi si臋 szklista. Nast臋pnie dorzucamy na patelni臋 par贸wki pokrojone w plasterki i podsma偶amy. Dodajemy pomidory obrane ze sk贸rki i pokrojone w 膰wiartki, czekamy a偶 na patelni zmi臋kn膮 i si臋 rozpuszcz膮. Do takiego sosu dodajemy powoli sera mascarpone i czekamy a偶 si臋 zagotuje. Sosem polewamy ugotowany makaron, i dodajemy listki bazylii do dekoracji i smaku.3 sierpnia 2010 at 11:54Robi艂am podobne danko, jest bardzo fajne bo spokojnie mo偶na je sobie odgrza膰 w piekarniku nast臋pnego dani. Co przy moim trybie dnia jest bardzo wa偶ne;) Polecam
2 wrze艣nia 2010 at 10:35To mo偶e mi zdradzisz jakie to s膮 par贸wki?:) Ja polecam nadziewane pomidorki par贸wkami. Podsma偶y膰 cebulk臋 z czosnkiem na oliwie do tego dodajemy dziki ry偶 p贸艂 na p贸艂 z ja偶minowym, do tego pokrojone w kostk臋 par贸wki i tymianek- takim farszem nadziewamy wydr膮偶one wcze偶niej pomidory, na wierzch k艂adziemy plasterek mozzarelli i mamy pyszne danko, polecam;)
3 wrze艣nia 2010 at 10:45To na pewno zasmakuje ci m贸j przepis 馃檪
Warto spr贸bowa膰 馃檪Przepis ma wiele zalet: prosta receptura i fakt, 偶e nie trzeba czeka膰 a偶 ciasto dro偶d偶owe wyro偶nie, gwarantuje szybkie przygotowanie potrawy. Poza jego zaletami dopatrzy艂am si臋 jednej wady: po upieczeniu par贸wki szybko znikaj膮 ze sto艂u.
PAR脫WKI W CIE艣CIE DRO呕D呕OWYM
5 par贸wek Pary偶anki
25 dag m膮ki
2 dag dro偶d偶y
艂y偶ka mleka
2 艂y偶ki kwa偶nej 偶mietany
jajko
艂y偶eczka oleju
艂y偶eczka cukru
s贸lDo m膮ki doda膰 dro偶d偶e rozprowadzone w letnim mleku i cukrze; 偶mietan臋; 偶贸艂tko; olej i odrobin臋 soli. Ciasto nale偶y oczywi偶cie wyrobi膰 i od razu rozwa艂kowa膰 na cienki placek.
Par贸wki obra膰 z foli. D艂ugie par贸wki przeci膮膰 na p贸艂.
Placek posmarowa膰 lekko spienionym bia艂kiem. pokroi膰 no偶em na paski szeroko偶ci 2 cm. Na ka偶dym p艂o偶y膰 par贸wk臋 i spiralnie owin膮膰 paskiem ciasta.
Tak przygotowane par贸wki u艂o偶y膰 do偶膰 lu偶no na blasz臋 wysmarowanej t艂uszczem, posmarowa膰 reszt膮 bia艂ka (ja polecam raczej olej, bia艂ko bardziej si臋 przypala).
Piec na z艂oty kolor.
Podawa膰 z ketchupem i sa艂at膮 lub kapust膮 peki艅sk膮 wymieszan膮 z sosem sa艂atkowym Knorra- wg mnie najlepszy to koperkowo zio艂owy. Mo偶ecie tak偶e przyrz膮dzi膰 w艂asny sos winegret.Ja ju偶 wiem co przygotuj臋 na kolacj臋, a wy?
Naprawd臋 warto spr贸bowa膰!
Smacznego.12 pa藕dziernika 2010 at 10:22Ja za czas贸w studi贸w nie mia艂em czasu na gotowanie, bo pracowa艂em i studiowa艂em na raz. Znalaz艂em dzi臋ki temu fajn膮 knajp臋 w Krakowie na rynku, „U Romana” mo偶na zje偶膰 tanio obiad, nawet chyba za 10 z艂otych. Bardzo fajne miejsce.
12 pa藕dziernika 2010 at 11:41Nie mam czasu czyta膰 wszystkich 5 stron przepis贸w, wi臋c wrzuc臋 sw贸j i z g贸ry przepraszam je偶li ju偶 by艂o.
A m贸j spos贸b na par贸wki jest prosty szybki i przyjemny 馃檪
Robimy nale偶niki normalne. Bierzemy takiego nale偶nika, smarujemy kechupem, k艂adziemy par贸wk臋 na 偶rodku i posypujemy startym serem. A potem zawijamy i jeszcze raz na patelni臋 馃檪
Polecam!
18 pa藕dziernika 2010 at 19:41Ja ostatnio obejrza艂am program na temat par贸wek i teraz ja na nie patrze to niedobrze mi sie robi.
21 pa藕dziernika 2010 at 18:36to mo偶e nie偶mia艂o si臋 wychyl臋: par贸wka usta-usta :- ?
[usuni臋to_link] wrote:
Ja ostatnio obejrza艂am program na temat par贸wek i teraz ja na nie patrze to niedobrze mi sie robi.
a jak komu偶 'sie-niedobrze-robi’, to mo偶e jakie偶 winko? 馃檮
albo przynajmniej fajny spacerek wok贸艂 fontanny w jesiennej s艂ocie :zimno:艂aa taaam… zapraszam pod kominek 馃榾
29 pa藕dziernika 2010 at 13:39a ja w og贸le nie mam talentu do tego, 偶eby gotowa膰 dlatego cz臋sto jadam „na mie偶cie” Ostatnio by艂am w Le Scandale na Placu Nowym i bardzo mnie smakowa艂y sa艂atki.
A wy je偶li mieliby偶cie jada膰 „na mie偶cie ” to, gdzie najcz臋偶ciej. - AutorOdp.