• Autor
    Odp.
  • Bratek_gagatek
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 22
    • Bywalec

    Ogórkową, grochową, fasolową, żurek, barszcz czerwony, pomidorową, szczawiową krupnik kapużniak i dużo innych…poza rybną!!!!

    Eclipsa
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 25
    • Bywalec

    Uwielbiam ogórkową, pomidorową, cebulową z grzankami, barszcz czerwony z uszkami, żurek z jajkiem i białą kiełbaską… Fasolową, grochówkę…
    Nie cierpię za to zupy rybnej i krupniku. Nie przepadam za zwykłą taką jarzynową.

    violcia83
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 9
    • Początkujący

    Ja też uwielbiam żurek i jeszcze krupnik

    Pindol
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 63
    • Stały bywalec

    Ja chyba wszystkie wielbię 😉 Ale w rankingu wygrywa barszczyk, warzywna, żurek, pomidorowa z ryżem :mrgreen:

    Hard
    Member
    • Tematów: 140
    • Odp.: 1426
    • Maniak

    [usunięto_link] wrote:

    Ja chyba wszystkie wielbię 😉 Ale w rankingu wygrywa barszczyk, warzywna, żurek, pomidorowa z ryżem :mrgreen:

    Pindolku, chyba jednak umówię się z Tobą :-

    Pindol
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 63
    • Stały bywalec

    Hmmm podzielasz mój gust ?;))
    I co ma znaczyć „chyba” ?? hehe zarcik :*
    A lubisz chłodniki ? np hiszpański ?;>

    Hard
    Member
    • Tematów: 140
    • Odp.: 1426
    • Maniak

    [usunięto_link] wrote:

    Hmmm podzielasz mój gust ?;))

    jak mógłbym inaczej, Pi 😉

    [usunięto_link] wrote:

    I co ma znaczyć „chyba” ?? hehe zarcik :*

    znaczy: „na pewno” 😆 jasne, że żarcik ,ale Ciebie traktuję powaga 🙄

    [usunięto_link] wrote:

    A lubisz chłodniki ? np hiszpański ?;>

    wiesz, że naprawdę lubię!? powaga! hej! nie żmiej się 😛 troszkę tylko zmyliłaż mnie tym…
    hiszpańskim 😉

    ps. to co, domówimy jakiż alkoholek do tego? Pin? taki mały? 🙂

    polin
    Member
    • Tematów: 12
    • Odp.: 415
    • Pasjonat

    krem z groszku z mozzarella i grzankami.

    Pindol
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 63
    • Stały bywalec

    [usunięto_link] wrote:

    [usunięto_link] wrote:

    Hmmm podzielasz mój gust ?;))

    jak mógłbym inaczej, Pi 😉

    [usunięto_link] wrote:

    I co ma znaczyć „chyba” ?? hehe zarcik :*

    znaczy: „na pewno” 😆 jasne, że żarcik ,ale Ciebie traktuję powaga 🙄

    [usunięto_link] wrote:

    A lubisz chłodniki ? np hiszpański ?;>

    wiesz, że naprawdę lubię!? powaga! hej! nie żmiej się 😛 troszkę tylko zmyliłaż mnie tym…
    hiszpańskim 😉

    ps. to co, domówimy jakiż alkoholek do tego? Pin? taki mały? 🙂

    Haaard!!! To była podpucha 🙁 Nienawidzę chłodników ! onas
    heheh ale to nic < głaszcze> dalej Cie lubie i może przekonam się do słynnego gaspacho 😛
    Jak Ty lubisz to i ja polubię ;* hehe :mrgreen:

    Soł.. jaki alkohol preferujesz? :>

    halszka
    Member
    • Tematów: 2
    • Odp.: 7
    • Początkujący

    A moj ulubiona zupa to fasolowa..

    Składniki:

    – 250 g suchej białej fasoli lub puszka fasoli, gotowej do użycia (dla tych co pragną zrobić wszystko „szybciej”)

    – 3 marchewki

    – pietruszka

    – 4-5 dużych ziemniaków

    – 2 kostki bulionu warzywnego

    – 15 dag wędzonego boczku

    – 2 cebule

    – masło do smażenia

    – majeranek, sól, pieprz (ewentualnie czosnek)

    Wykonanie:

    Sposób wykonania zależy do tego z jaką fasolą mamy do czynienia. Jeżli użyjemy gotowej fasoli z puszki, wystarczy dodać ją po prostu na 10 minut przed końcem gotowania. Jeżli używamy fasoli suchej, całożć przedstawia się następująco. Fasolę należy przepłukać, zalać zimną wodą i moczyć w niej przez noc. Następnie odcedzić, zalać żwieżą wodą, dorzucić kostki rosołowe i gotować do miękkożci (najczężciej trwa to dożć długo niestety). Marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki, ziemniaki w kostkę. Warzywa dodać do fasoli, gdy będzie już prawie miękka. Na mażle podsmażyć posiekaną cebulę, dodać pokrojony w kostkę boczek, wytopić. Cebulę z boczkiem dodać do gotującej się zupy. Kiedy warzywa z fasolą będę już miękkie, doprawić zupę dożć obficie majerankiem oraz solą i pieprzem do smaku. Dodatkowo można dodać też przecisnięty ząbek czosnku. Smacznego 🙂

    Karola12
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 9
    • Początkujący

    Ostatnio jadłam dobrą zupę z cebuli i zupę rybną

    Hard
    Member
    • Tematów: 140
    • Odp.: 1426
    • Maniak

    [usunięto_link] wrote:

    Haaard!!! To była podpucha 🙁 Nienawidzę chłodników !

    Pinolku, cieszę się, że mnie tu ktoż w ogóle podpuszcza 😉
    jak chcesz – to też dla Ciebie znienawidze chłodnik 😀

    [usunięto_link] wrote:

    heheh ale to nic < głaszcze> dalej Cie lubie

    jestes cudowna kobieta i nawet, jak sie ze mną nie zgadzasz, to czuję z Tobą więź 😆

    [usunięto_link] wrote:

    i może przekonam się do słynnego gaspacho 😛

    brzmi jak 'gestapo’ 👿 – ale spróbujmy 🙂

    [usunięto_link] wrote:

    Jak Ty lubisz to i ja polubię ;* hehe :mrgreen:

    no dobra, co nam w końcu szkodzi 😉

    [usunięto_link] wrote:

    Soł.. jaki alkohol preferujesz? :>

    wiesz, tak uroczyżcie, to jakież dobre wino, koniecznie stare 😯
    ale może być piwo bez konserwantów i oczywiżcie wódeczka – zawsze pozostawiam to…
    kobiecie 😛 wiesz, wolę, żeby nam było miło 😆 proszę odpowiedz ❗

    ps. no i… pozolisz, że sobie razem potńczymy? jupi

    Desirebutik_pl
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 42
    • Bywalec

    [usunięto_link] wrote:

    Wpisujcie ulubione zupy ! Lubię bardzo je gotować ale czasami kończy mi się repertuar 😛

    Podaję moją ulubioną: ogórkowa
    🙂

    Klasyczna pomidorowa, ogórkowa oraz kalafiorowa ze żmietaną. Zupy są idealne w każdej porze roku, latem jako lekkie danie obiadowe a zimą rozgrzewające i wartożciowe pierwsze danie.

    tabletka
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 211
    • Zapaleniec

    Słuchajcie polecam zupkę – krem z selera. Pyszna i łatwa z grzaneczkami.

    Pindol
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 63
    • Stały bywalec

    Dzięki za ideę, już mi się pomysły kończą 😛

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Ulubione zupy :)"

Przewiń na górę