- AutorOdp.
- 1 grudnia 2011 at 15:16
Ja uwielbiam zupę z pora albo cebulową 🙂
Sekretem jest wczeżniejsze podsmażenie pora/cebuli na oleju rzepakowym żeby zupa była bardziej aromatyczna 🙂16 grudnia 2011 at 09:51Cebulowa to genialna zupa jesienna. Podobnie jak dyniowa.
16 grudnia 2011 at 14:08Z pora, z duuużą ilożcią sera topionego.
I pieczarkowa, ale musi być dużo pieczarek i ziemniaków, nie uznaję zup z ryżem albo makaronem (czyli rosół i pomidorowa odpadają)21 grudnia 2011 at 15:55A ja z kolei uwielbiam żurek… Tak wiem – dziwna jestem. I rosół, ale nie gotowany na kurczaku tylko na kaczce 😉
25 grudnia 2011 at 21:59Nie dziwna bo ja też kocham domowy żurek. Rósół jednak lepszy z wołowiną, z kaczki dziwnie dla mnie pachnie.
30 grudnia 2011 at 12:22Czemu dziwna? Dobrze przygotowany żurek jest bardzo smaczny 🙂 Może niezbyt zdrowy, ale smaczny 😉
9 stycznia 2012 at 12:23Mi zasmakowała ostatnio zupa serowa z pieczarkami i pulpecikami, której przepis znalazłam w internecie. Polecam bo jest pyszna. Przesyłam przepis może któraż z Was się skusi.
Składniki:
¢ mięso mielone mieszane 1/2 kg
¢ kostka rosołowa wołowa 1 sztuka
¢ kostka rosołowa drobiowa 1 sztuka
¢ por – białe czężci 2 sztuki
¢ marchewka 2 sztuki
¢ pieczarki 1/2 kg
¢ serki topione tzw. kiełbaski 4 sztuki
¢ koperek żwieży 3 łyżki
¢ woda 2,5 litra
Kostki rozpuszczamy w wodzie, dodajemy obrane i pokrojone warzywa. Gotujemy do miękkożci. Ugotowane warzywa wyjmujemy, miksujemy i dodajemy do wywaru. Pieczarki kroimy i wrzucamy do zupy. Z mięsa robimy małe kuleczki i dodajemy do zupy. Gotujemy około 10 minut. Serki wyciskamy do zupy, dodajemy koper i mieszamy całożć. Doprawiamy solą i pieprzem.10 stycznia 2012 at 14:34Pomidorówka!
10 stycznia 2012 at 14:46Ulubiona? Pomidorowa z ryżem! I w ogóle zupy mojej mamy 😉
12 stycznia 2012 at 00:07Selerowa zupa z serkiem pleżniowym
Przepyszna i bardzo prosta w przygotowaniu! Ja uwielbiam takie eksperymenty kulinarne i czasami naprawdę z resztek w lodówce można zrobić super smaczne i oryginalne danie <3
13 stycznia 2012 at 21:51[usunięto_link] wrote:
A ja z kolei uwielbiam żurek… Tak wiem – dziwna jestem. I rosół, ale nie gotowany na kurczaku tylko na kaczce 😉
szamanka, już Cię lubię 😉 zaproż mnie na ten lancz 😀
13 stycznia 2012 at 22:17Żurek jest mistrzostwem żwiata! Wiadomo! Ale szczególny sentyment mam do niego w żwięta Wielkanocne!
22 stycznia 2012 at 23:31[usunięto_link] wrote:
Żurek jest mistrzostwem żwiata! Wiadomo! Ale szczególny sentyment mam do niego w żwięta Wielkanocne!
oczywiżcie! 😀
a umiesz upichcić zupę chrzanową? :-
1 lutego 2012 at 11:47Chętnie także zjadam ogórkową 😀
6 lutego 2012 at 08:35Zapraszam na mojego bloga tam znajdziesz fajny przepis na [usunięto_link]🙂
- AutorOdp.