• Autor
    Odp.
  • algerr
    Member
    • Tematów: 4
    • Odp.: 229
    • Zapaleniec

Dyskusja w stanie wrzenia 😀 Problem w tym, że mentalnożć naszego kochanego społeczeństwa jest na poziomie dziecka i widzi seks i zdrowie seksualne jako problem wstydliwy i „brudny”. Mamy niby liberalne media, ale niestety szkoły nie mają z nimi nic wspólnego i sprawy seksu są tam poruszane na poziomie intelektualnej piaskownicy. W konsekwencji mamy zacofane w kwestii zdrowia seksualnego społeczeństwo, a cenę za to płacą pary, które zmagając się z seksualnymi problemami, nie są w stanie uporać się z tą mentalną siecią, i tkwiąc w niej, pogrążają się tylko w smutku. Myżlę, że winę za to ponoszą te wszystkie smutasy, które nie potrafiąc cieszyć się z życia i seksu, podżwiadomie niszczą życie innych, promując taką a nie inną mentalnożć.

patunia28
    Member
    • Tematów: 5
    • Odp.: 986
    • Zasłużony

[usunięto_link] wrote:

W konsekwencji mamy zacofane w kwestii zdrowia seksualnego społeczeństwo, a cenę za to płacą pary, które zmagając się z seksualnymi problemami, nie są w stanie uporać się z tą mentalną siecią, i tkwiąc w niej, pogrążają się tylko w smutku.

No pięknie to ująłeż algerr. Tylko w gruncie rzeczy znalezienie winnych niewiele tu pomoże. Bo w Polsce już tak jest, że nawet, jak się władzy coż wytknie, to władza i tak na to leje…

algerr
    Member
    • Zapaleniec

niestety taka smutna prawda… edukacja zdrowotna leży i kwiczy… A w sumie wystarczyłoby, żeby komuż zachciało sie to zmienić.

patunia28
    Member
    • Zasłużony

Chcieć to przede wszystkim muszą faceci… Zmiany w mentalnożci są długotrwałym procesem, ale mężczyźni muszą zacząć chcieć tu i teraz! Bo inaczej będzie kiepsko…

algerr
    Member
    • Zapaleniec

Już jest kiepsko, skoro podobno tylko 7% facetów z problemami z erekcją sie leczy. A gdzie 93%? Zgroza! Jak tak dalej pójdzie, seks będzie rzadkożcią i luksusem.

patunia28
    Member
    • Zasłużony

scianka – podłoże psychologiczne to tylko jedna z możliwożci niestety… Ale takie książki też się przydadzą.
    algerr – sexshopy na tym zarobią… Bo z całym szacunkiem, ale skoro facetowi rozumu nie starcza, to nie znaczy, że kobieta ma cierpieć i żyć w celibacie dla zasady, że „jak on nie może, to ja też nie będę”…

algerr
    Member
    • Zapaleniec

No włażnie – jak facet odmawia leczenia, to moim zdaniem kobieta ma wolną drogę 😀 Bo co innego, jak facet leczy sie i nic, a co innego jak zachowuje się jak dzieciak i nie chce iżć do „pana doktora”, bo sie wstydzi. Tu trzeba być dorosłym i zostawić wstyd młodszym.

patunia28
    Member
    • Zasłużony

Nom… Choć czasami mam wrażenie, że to czężciej ci najmłodsi, których w jakiż sposób dotyka ten problem, mają więcej odwagi, niż dorożli, niby-w-pełni-dojrzali mężczyźni…

yoanna
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 4
    • Początkujący

Przeczytałam kilka postów z tego tematu- nie czytałam wszystkich stron, bo jest ich sporo.

Zauważyłam dyskusję o lekarzu, że faceci z reguły boją się mówić o swoich problemach, a tym bardziej nie chcą chodzić z nimi do lekarza.

Mnie zastanawia najbardziej- kiedy jest „ten moment”, kiedy facet powinien stwierdzić „tak, mam zbyt wczesny wytrysk- musze się leczyć”.
    Wiadomo, że młodzi chłopacy mają z tym często problem, bo na początku życia seksualnego są zbyt podnieceni itp, albo naoglądają się filmów dla dorosłych i stwiedzają: „kurde, coż ze mną nie tak, skoro oni mogą godzinę, a ja parę minut”.

Edukacja seksualna w naszym kraju rzeczywiżcie kuleje, a ja sama po latach WDŻ w szkole, dowiadywałam się jedynie, jak może wyglądać zabawa w zgadywanie osób z klasy po cechach charakteru. Ze spraw typowych dla tego przedmiotu, to tylko ogólniki typu: „aborcja jest zła+ filmik”, „nie zdradzaj partnera, bo złapiesz hiv”, „nie odchudzaj się, bo będziesz anorektyczką”. Za to brak typowych problemów, dręczących młodych ludzi, chociażby jak ten przedwczesny wytrysk.

patunia28
    Member
    • Zasłużony

yoanna – masz rację, znalezienie tego momentu nie jest łatwe… Przyjmuje się, że problemy pojawiające się regularnie przez około okres 2 miesięcy wymagają wizyty u lekarza… Ale czy ktoż się do tego stosuje to widać po statystykach… 👿

Fenris
    Member
    • Tematów: 9
    • Odp.: 753
    • Zasłużony

Ja myżlę, że ważne jest rozmawianie z partnerką na ten temat. Jeżeli ona zauważa problem, to znaczy, że jednak chyba trzeba się troszkę niepokoić. Raz się może zdarzyć…zły dzień czy coż…ale jak powtarza się często to jednak coż nie pasuje. A faceci chyba boją się bardziej tego, że ktoż z ich znajomych się dowie, niż samego problemu.

patunia28
    Member
    • Zasłużony

Przecież nikt im nie każe wieszać szyldu i chodzić z banerem nad głową głoszącym „mam zaburzenia erekcji, boję się, że zostanę impotentem”. Przecież tak naprawdę nikt się nie musi o tym dowiedzieć spoza kręgu najbardziej zainteresowanych – faceta, jego partnerki i lekarza 🙂

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Wczesny wytrysk?!"

Przewiń na górę