- AutorOdp.
- 18 kwietnia 2009 at 15:00
tak samo nerwy i stres w przypadku stosunku przerywanego (fatalna nazwa jakas) nie wystepuja u kazdego mezczyzny. jak juz ktos wczesniej pisal to nie takie wielkie halo wyciagnac go i w raczce albo gdzie indziej konczyc. nie kazda laska lykajaca piguly dostanie zawal i nie kazdy gosc konczacy na zewnatrz zostanie impotentem. oczywiste dosc
18 kwietnia 2009 at 15:06[usunięto_link] wrote:
tak samo nerwy i stres w przypadku stosunku przerywanego (fatalna nazwa jakas) nie wystepuja u kazdego mezczyzny. jak juz ktos wczesniej pisal to nie takie wielkie halo wyciagnac go i w raczce albo gdzie indziej konczyc. nie kazda laska lykajaca piguly dostanie zawal i nie kazdy gosc konczacy na zewnatrz zostanie impotentem. oczywiste dosc
sluchaj…ten post swiadczy o tym, ze najzwyczajniej w swiecie nie masz pojecia o fizjologii ludzkiego ciala.
gdybys miala…nie pisalabys o „wielkim halo”.
kazdy ma wybor: jedni stosuja antykoncepcje, inni jej nie stosuja. jednak nie rozumiem, dlaczego ci, ktorzy nie stosuja posuwaja sie do takich praktyk jak stosunek przerywany. albo jestes gotowa na dziecko albo nie. nie mozna byc „w polowie gotowym”.
18 kwietnia 2009 at 15:08Pigułka antykoncepcyjna i zakrzepica
Zakrzepica polega na powstawaniu skrzepliny krwi, która może zamykać naczynie krwionożne.
Zakrzepica występuje czasem w głębokich żyłach kończyn dolnych (zakrzepica żył kończyn dolnych). W przypadku oderwania się fragmentu zakrzepu z miejsca, w którym powstaje, może dojżć do zablokowania tętnic w płucach i tzw. zatorowożci płucnej. Zakrzepica żył głębokich występuje rzadko; dochodzi do niej nawet wówczas, gdy nie stosuje się preparatu, np. w czasie ciąży. Ryzyko zakrzepicy jest większe u kobiet stosujących preparaty hormonalne niż u pozostałych, ale nie tak duże jak w okresie ciąży.
Zakrzepy mogą również, choć bardzo rzadko, wystąpić w naczyniach krwionożnych serca (powodując zawał serca) lub mózgu (powodując udar). Wyjątkowo rzadko występują w wątrobie, jelicie, nerce lub oku.
Sporadycznie, zakrzepica może spowodować inwalidztwo lub zgon.
Ryzyko wystąpienia zawału serca lub udaru zwiększa się z wiekiem oraz jeżeli pali Pani papierosy. W czasie stosowania pigułki antykoncepcyjnej nie powinna Pani palić, szczególnie jeżli ma Pani powyżej 35 lat.
Jeżli w czasie przyjmowania pigułki antykoncepcyjnej zwiększy się u Pani ciżnienie tętnicze krwi, lekarz może zalecić odstawienie leku.
Ryzyko wystąpienia zakrzepicy żył głębokich zwiększa się w czasie zabiegu chirurgicznego lub w przypadku długotrwałego unieruchomienia (np. jeżeli Pani noga jest w gipsie lub na szynie). U kobiet stosujących tabletki hormonalne ryzyko to może być większe. W przypadku planowanego leczenia szpitalnego lub operacji powinna Pani poinformować lekarza o przyjmowaniu pigułki antykoncepcyjnej. Lekarz może zalecić odstawienie tabletek na kilka tygodni przed zabiegiem lub w okresie unieruchomienia i decyduje również o tym, kiedy może Pani ponownie rozpocząć przyjmowanie pigułki antykoncepcyjnej po powrocie do zdrowia.
Jeżli zauważy Pani objawy sugerujące zakrzepicę, należy przerwać przyjmowanie tabletek i skonsultować się natychmiast z lekarzem (patrz również „Kiedy powinna Pani skontaktować się ze swoim lekarzem”).Pigułka antykoncepcyjna i nowotwór
U kobiet, które przyjmują żrodki hormonalne występowanie raka piersi jest nieco częstsze, niż u kobiet w tym samym wieku, które ich nie stosują. Nie wiadomo czy ta różnica jest spowodowana wyłącznie stosowaniem doustnych hormonalnych żrodków antykoncepcyjnych. Przyczyną może być również to, że kobiety stosujące antykoncepcję hormonalną są czężciej badane i rak piersi jest u nich wczeżniej wykrywany.
Opisana różnica w częstożci występowania raka piersi zmniejsza się stopniowo i zanika w ciągu 10 lat po zaprzestaniu przyjmowania żrodków hormonalnych.
Rzadko w przypadku łagodnych lub, jeszcze rzadziej, w przypadku złożliwych guzów wątroby obserwowano, po stosowaniu żrodków hormonalnych, zagrażające życiu krwawienia do jamy brzusznej. Powinna Pani jak najszybciej poinformować lekarza o wystąpieniu nietypowych dolegliwożci w nadbrzuszu, które nie ustępują samoistnie.
Istnieją doniesienia o częstszym występowaniu raka szyjki macicy u kobiet, które stosują żrodki hormonalne przez długi czas. Zależnożć ta może jednak nie mieć związku z przyjmowaniem tabletek lecz z zachowaniem seksualnym lub innymi czynnikamiTroche chyba rozrabiają w organizmach kobiet te pigułki. I aż takie super bezpieczne nie są. Nie mówie, że dla każdego są fatalne i w każdym organizmie robią rewolucję. Ale jednak warto się troche zastanowić. Ja się zastanowiłam. Sporo palę i mam za gęstą krew tak, że bez brania tabletek lekarz zalecił mi raz w tygodniu wapno na rozrzedzenie. wiec sie za nie nie biore. ale nie psiocze tez na dziewczyny ktore biora. wolny wybor kazdej z nas
18 kwietnia 2009 at 15:31[usunięto_link] wrote:
Nie wiadomo czy ta różnica jest spowodowana wyłącznie stosowaniem doustnych hormonalnych żrodków antykoncepcyjnych. Przyczyną może być również to, że kobiety stosujące antykoncepcję hormonalną są czężciej badane i rak piersi jest u nich wczeżniej wykrywany.
Istnieją doniesienia o częstszym występowaniu raka szyjki macicy u kobiet, które stosują żrodki hormonalne przez długi czas. Zależnożć ta może jednak nie mieć związku z przyjmowaniem tabletek lecz z zachowaniem seksualnym lub innymi czynnikami
chyba jednak te źródła nie do końca udowadniają „rozrabialnożć” pigułek w naszych organizmach. jak widzisz często wystypują w tym tekżcie sformuowania typu „nie wiadomo”, „może” itp.[/b]
18 kwietnia 2009 at 15:33ja o zupie, ty o d****.
ile razy w roku robisz kompletne badania?
ja juz napisalam: dwa razy do roku.
co za tym idzie: ani rak ani zakrzepica mi nie zaszkodza.
nie musisz uzywac funkcji „kopiuj, wklej”, zeby mnie uraczyc tym, co jest w kazdej ulotce.
😆 😆po prostu: kiedy zechce miec dziecko, bede miala. bez ryzyka, ze mojemu mezczyznie przestanie juz wtedy stawac.
stosunek przerywany jest nienaturalny oraz szkodliwy. przynosi szkody nieodwracalne, przed ktorymi nie mozna sie zabezpieczyc.
ps. a juz to, ze osoba palaca wyskakuje mi tu z rakiem, jest co najmniej debilne. widzisz? nie bierzesz pigul i masz za gesta krew. ja je biore i nie mam zadnych problemow. coz za paradoks.
18 kwietnia 2009 at 16:27Jakże niepoważna i zarozumiała musi być osoba, która pisze, że ani rak ani zakrzepica jej nie zaszkodzą. Trzeba było poszukać innych słów, bo to co napisałaż brzmi fatalnie…
18 kwietnia 2009 at 16:32[usunięto_link] wrote:
Jakże niepoważna i zarozumiała musi być osoba, która pisze, że ani rak ani zakrzepica jej nie zaszkodzą. Trzeba było poszukać innych słów, bo to co napisałaż brzmi fatalnie…
nie groza mi, gdyz wczesnie wykryte sa w 100% wyleczalne.
zarozumiala? nie. w przeciwienstwie do ciebie: SWIADOMA.
18 kwietnia 2009 at 18:21„podziwiam” postawe i zarozumiale podejscie do tak powaznych rzeczy. jak mozna myslec: mnie to nie spotka, dla mnie rak nie jest straszny, na raka umieraja inni, ja jestem bezpieczna.
18 kwietnia 2009 at 18:35[usunięto_link] wrote:
„podziwiam” postawe i zarozumiale podejscie do tak powaznych rzeczy. jak mozna myslec: mnie to nie spotka, dla mnie rak nie jest straszny, na raka umieraja inni, ja jestem bezpieczna.
nie napisalam, ze tak mysle.
napisalam tylko, ze rak wczesnie wykryty jest w 100% wyleczalny.
18 kwietnia 2009 at 18:44spoko. tyle sie w zyciu nauczylam, ze POKORA to dosc wazne slowo. polecam, a teraz juz pokoj z toba siostro, ja ide konczyc placka dla mojego lof, maluje pazurki i zmykam na randke. i przekaze mu ze od dzis koniec z fikolkami bo nie chce zeby byl impotentem i mial nerwice, a ja nie chce dostac zawalu, a fajek dla niego nie rzuce. tak wiec od dzis zero seksu, 😉
jak bedziesz chciala parvati to na zgode dam ci przepis na moj placek, szybciutko sie robi:P
18 kwietnia 2009 at 19:05przepisu na placek nie potrzebuje, bo do czerwca nie mam piekarnika.
jesli zas chodzi o rzucenie palenia, to najlepiej zrobic to dla siebie. bo…to jest wlasnie brak pokory jesli chodzi o wlasne zdrowie. nie regularne badania.
19 kwietnia 2009 at 22:34teoretycznie wiem, ze by sie przydalo rzucic. ale z nalogami jest dosc ciezko sobie poradzic mimo wszystko
20 kwietnia 2009 at 06:31[usunięto_link] wrote:
teoretycznie wiem, ze by sie przydalo rzucic. ale z nalogami jest dosc ciezko sobie poradzic mimo wszystko
mnie nie interesuje, czy jarasz czy nie…ale…to, ze osoba podajaca sie rakowi na tacy zarzuca mi brak pokory wzgledem wlasnego zdrowia jest daleko posunieta glupota.[/img]
20 kwietnia 2009 at 19:19brak pokory wobec zycia. no bo tylko ty moglas napisac takie zdanie, ze rak ci nie zaszkodzi czy juz nie pamietam jak to ujelas.
ja wiem ze palenie jest zle, szkodliwe, ze moge zachorowac od tego na raka. ale przyznaje tez, ze jest to nalog z ktorego ciezko jest zrezygnowac
ja ci przepis na placka oferowalam a ty dalej szukasz niepotrzebnych spiec
19 września 2009 at 22:32A tak wracając do tematu głównego…
Swiadoma antykoncepcja – przemyżlana i obgadana z partnerem, to super sprawa. My długo sie zastanawialismy i probowaliżmy róznych sposobów zanim wybraliżmy odpowiednią forme antykoncepcji, ale teraz jest idealnie:)
Byly gumki, tabsy, plastry, przerywany – wiem, głupota, no i wreszcie krążki NR i czuję się z nimi bardzo dobrze. A moj facet też sobie chwali:) - AutorOdp.