Wyświetlanie 15 wpisów - od 106 do 120 (z 160 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    kotEczek
    Członek
    • Tematów: 3
    • Odp.: 96
    • Stały bywalec

Dzieczyny jakby nie patrzeć słowo luksus na samym pocztąku kojarzy się z czymż co chciałybyżmy mieć, z drogimi rzeczami, wygodami. Jeżli którąż z nas ktoż zaczepiłby na ulicy i poprocił o szybką definicję słowa luksus – to chyba każdemu pierwszą myżlą jaka przyszłaby do głowy byłyby sprawy związane z pieniążkami. Dopiero poźniej jakbyżmy zaczęły się zastanawiać doszłybyżmy do innych myżli.

manola
    Członek
    • Odp.: 123
    • Zapaleniec

@kotEczek wrote:

Dzieczyny jakby nie patrzeć słowo luksus na samym pocztąku kojarzy się z czymż co chciałybyżmy mieć, z drogimi rzeczami, wygodami. Jeżli którąż z nas ktoż zaczepiłby na ulicy i poprocił o szybką definicję słowa luksus – to chyba każdemu pierwszą myżlą jaka przyszłaby do głowy byłyby sprawy związane z pieniążkami. Dopiero poźniej jakbyżmy zaczęły się zastanawiać doszłybyżmy do innych myżli.

Dla mnie, przy moim trybie pracy etc, ktokolwiek i w jakiejkolwiek sytuacji by mnie nie zapytał – odpowiedziałabym tak, jak odpowiedziałam wyżej – spokój, odpoczynek i czas dla bliskich 🙂

kotEczek
    Członek
    • Stały bywalec

Masz rację, nie mogę powiedzieć, że wszyscy powiedzieliby tak. Ja dopiero gdy to przemyżlałam odpowiedziałabym inaczej czyli, że dom, rodzina, znajomi, przyjaciele,dobra książka czy film. A pytana na zasadzie szybkie pytani, szybka odpowiedz myżlałam o rzeczach materialnych.

manola
    Członek
    • Zapaleniec

W pewnym sensie narzuca się to skojarzenie: luksus-dobra materialne i sytuacja, kiedy możesz sobie pozwolić na wszystko, na co masz ochotę – to racja.
    Ale jak już stwierdziłyżmy – kasa to nie wszystko 😉

kotEczek
    Członek
    • Stały bywalec

Jak najbardziej zgadzam się z wami, że pieniądze to nie wszystko!!!!

korolova
    Członek
    • Tematów: 1
    • Odp.: 188
    • Zapaleniec

A dla mnie luksus, to Lexus RX 330 🙂
    Cudne autko..

czarownica
    Członek
    • Tematów: 0
    • Odp.: 23
    • Bywalec

Dla mnie luksus to niezależnożc materialno-bytowa,to pełen portfel gotowy pójżc ze mną na zakupy 😆

sija
    Członek
    • Odp.: 38
    • Bywalec

ostatnio luksusem jest dla mnie wolny czas :d

manola
    Członek
    • Zapaleniec

Od jakiegoż czasu luksus kojarzy mi się ze spaniem trwającym dłużej niż 5h 😕

Naomi
    Członek
    • Odp.: 149
    • Zapaleniec

„Luksus “ ogólna definicja obejmująca obiekty materialne, usługi, artykuły spożywcze etc. dostępne dla wąskich grup społecznych, o przychodzie wyższym niż ogół społeczeństwa.

Mianem luksusu można okreżlić choćby kolację w drogiej restauracji ze znakomitym widokiem, przy dobrym winie, będącą niekoniecznie niezbędną do przeżycia, lecz wprowadzającą do egzystencji ogólne zadowolenie z możliwożci podniesienia jej jakożci przez wprowadzenie doń swoistej elegancji.”

w polsce „luksus” kojarzy sie ludziom przede wszystkim z:

-markowymi ciuszkami
    – dobrym samochodem
    -wielkim domem
    -posiadaniem drogiej buzuterii
    -posiadaniem dobrej pracy,
    …itd.itp.

kiedys uslyszalam od kogos ,ze LUKSUS XXI w. to.. MILOSC 8) 😛 😀

mrowka
    Członek
    • Tematów: 49
    • Odp.: 736
    • Zasłużony

dla mnie luksusem jest domek jednorodzinny, zawsze marzyłam i marze nadal o takim malutkim przytulnym ładnie urządzonym, gdzies poza miastem gdzie cisza i spokój o tak to jest to:)

lasiczka
    Członek
    • Odp.: 129
    • Zapaleniec

@sija* wrote:

ostatnio luksusem jest dla mnie wolny czas :d

ooooooooj tak, wolny czas, to dobro luksowe, a wolny czas tylko i wylacznie dla siebie, to szczyt luksusu 😛

Naomi
    Członek
    • Odp.: 149
    • Zapaleniec

sorry…powielilam posta…! 😆

monika22
    Członek
    • Tematów: 15
    • Odp.: 315
    • Pasjonat

Dla mnie luksus to długa kapiel w wannie z dużą ilożcia piany po ciężkim dniu w pracy:)

SkanMAKI
    Członek
    • Tematów: 2
    • Odp.: 14
    • Bywalec

Zawsze mi się wydawało że pewną formą luksusu jest wyjazd na wakacje w piękne miejsce i nie samemu samochodem, ale samolotem, z biura gdzie wszystko jest zorganizowane 🙂 Chyba spełnię to marzenie, ale zaczynam uważać to za coż „normalnego” a nie ekstra luksusowego 🙂

Wyświetlanie 15 wpisów - od 106 do 120 (z 160 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
Przewiń na górę