• Autor
    Odp.
  • parvati
    Member
    • Tematów: 41
    • Odp.: 4056
    • Guru

[usunięto_link] wrote:

@Józia wrote:

DZIENNE. Tylko i WYŁĄCZNIE. Nie lubie „wyższych szkół żciemniania”

Co ma oznaczać ten cytat? Twierdzisz, że zaoczne studia to tylko pic na wode? Na jakiej podstawie tak możesz twierdzić… Bo ja wiem zupełnie inne rzeczy na ten temat.
    nauki, co wiąże się z większym dożwiadczeniem i dojrzałożcią..

Wiem od ojca, ktory uczy na dziennych i na zaocznych. jest ogromna roznica w poziomie jednych i drugich, nawet jesli chodzi o kluture osobista. Moj tata jest swietnym wykładowcom, ale na studiach dziennych. Na zaocznych profesorwie stawiaja oceny na „odwal sie”, a ludzie uczacy sie zdają na „odwal sie” i kolko sie zamyka.

takze twoje zrodla Joziu, chyba nie sa do konca sprawdzone.

jesli twoj ojciec stawia oceny „na odwal” to jest do prawdy swietnym wykladowca.

katia
    Member
    • Tematów: 7
    • Odp.: 227
    • Zapaleniec

[usunięto_link] wrote:

nie obraz sie ale maturzysci to szczyle ktorym tylko wydaje sie ze sa super dorosli a cale ich zycie zalezy od tego jak napisza mature ;p
    ja to nadal uwazam sie za dosc „dziecinnego” mimo ze od matury nabralem wiecej doswiadczenia zyciowego niz przez caly okres nauki w szkole ;p
    to ze ktos napisal slabo mature nie oznacza ze nie moze nadrobic zaleglosci
    to ze ktos napisal super mature nie znaczy ze bedzie zgarnial zaraz kokosy
    ludzie moga sie bardzo zmienic wkraczajac w „dorosle” zycie 😉

nie uważam żebym była dorosła i mimo tego że matura to pikuż w porównaniu z dalszymi egzaminami, to jest ona ważna, bo decyduje o tym czy przez następne lata będziemy mogli uczyć sie tego co chcemy za free, czy wylądujemy na jakimż innym kierunku, lub będziemy płacić za studia.
    poza tym moim zdaniem bardziej 'dorosłą’ decyzją jest dążyć do tego aby się dostać na studia własnymi siłami, poprzez kolejne próby i wysiłki niż w 'dziecinny’ sposób iżć na łatwizne i wyciągnąć z portfela rodzicow kase na studia.

i naprawde mam gdzież, co ktoż inny robi z kasą. tylko ze ja kończąc liceum uważam że zaczyna sie okres w którym młody człowiek powinien wkraczac w dorosłożć… i powinien powoli stawać się niezależny równiez finansowo. a decyzja o studiach dziennych prywatnych napewno nie prowadzi do tej niezależnożci, tym bardziej że każdy ma mozliwożć studiowania za free.

Jozia
    Member
    • Tematów: 16
    • Odp.: 987
    • Maniak

Niestety smutna prawda Katio jest taka, ze jak masz kase to mozesz prawie wszystko tzn pójżć na dobre studia, a potem dostac dobra pracę. To jest niesprawiedliwe, ale takie życie, ze czesto mądre osoby po dobrych studiach nie mogą dostać roboty, albo dostają byle jaką BO BRAK IM KASY I .WTYKóW

katia
    Member
    • Zapaleniec

sukces mozna też osiągnac bez kasiastych rodziców.

no ale wiadomo… niektórzy idą na łatwizne.

Jozia
    Member
    • Maniak

[usunięto_link] wrote:

Można, ale często bywa inaczej. Szczerze ci powiem, ze jeżli ktoż ma wtyki, to czemu ma z tego nie korzystać? Chyba tego oczekujemy od życia, żeby jak najłatwiej udało nam się dochodzić do wyznaczonych celów. Po co sobie coż utrudniać, jeżli można cos miec z łatwożcią?!

b_sylwik
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 177
    • Zapaleniec

a stypendia? przecież samemu nie pracując nawet można opłacić sobie studia i wcale nie bedzie to kasa rodziców! mozna nie pracować a jednak nie brać kasy od rodziców włąsnie dzięki stypendiom. dajmy na to że ktoż dobrze sobie radzi z nauka do tego wcale mu sie w domu nie przlewa i przy odrobinie pracy i 5 a w indeksie spokojnie przynajmniej u mnie na uczelni 1000 zł miesiecznie się dostaje co starcza nie tylko na stupendium ale i na własne wydatki zostaje jakież 700-600 złotych w zależnożci od wysokożci czesnego. jest mase rodzajów stypenium socjalne, naukowe, na wyżywienie, mieszkaniowe itp. tylko składać wniosek i brać kase jak dają 🙂

parvati
    Member
    • Guru

@Józia wrote:

[usunięto_link] wrote:

Można, ale często bywa inaczej. Szczerze ci powiem, ze jeżli ktoż ma wtyki, to czemu ma z tego nie korzystać? Chyba tego oczekujemy od życia, żeby jak najłatwiej udało nam się dochodzić do wyznaczonych celów. Po co sobie coż utrudniać, jeżli można cos miec z łatwożcią?!

„wtyki”?

joziu mieszkasz chyba w bardzo malej miejscowosci, jesli w cos takiego wierzysz.

daj spokoj…nie masz pojecia o doroslosci, studiowaniu, szukaniu roboty…wiec sobie daruj, bo naprawde jestes smieszna.

Assha
    Member
    • Tematów: 25
    • Odp.: 1318
    • Maniak

Józi chyba słowo „wtyki” pomyliło się z „możliwożci”

bo nie wierze, że można żwiadomie aż taką bzdurę napisać..

katia
    Member
    • Zapaleniec

@Józia wrote:

[usunięto_link] wrote:

wole liczyć na siebie niż na wtyki.

a prawda jest taka ze kiedyż, w jakiejż sytuacji nie bedziesz mogła liczyć na wtyki i wtedy odrazu polegniesz… bo nie bedziesz umiala radzić sobie sama.

Jozia
    Member
    • Maniak

dup d*** d***, akuart w przypadku studiów nie poległam. wtyki, mozliwożci (jeden ch..) nie były mi potrzebne.
    AMG Gdańsk wita!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

A co do wypowiedzi parvati. Żyjesz w zbyt poukładanym żwiecie złudzeń.
    To że można załatwić pracę, wiedziałam, szkołe też wiedziałam, ale nie wierzyłam, ze można np w tych czasach zalatwić prawko! Ostatnio przekonałam się, ze można. (Nie jedźcie po mnie, swoje zdałam sama 😉

parvati
    Member
    • Guru

mi nikt niczego nigdy nie zalatwial.

Olgus
    Member
    • Tematów: 18
    • Odp.: 1073
    • Maniak

Józiu, wiedzieć, że można mieć coż załatwione, a skorzystać z tego to dwie różne sprawy. Sądzę, że jest trochę więcej ludzi, którzy nie zdecydowaliby się na to, żeby otrzymać coż jedynie dlatego, że mają znajomożci albo kasę i mogą dać w łapę.

Jozia
    Member
    • Maniak

Racja. Tylko denerwuje mnie to życie z głową w chmurach i wiara, ze nie ma czegoż takiego jak wtyki (A jak jest to tlyko w malych miastach – g. prawda).

Ja nie staram się za wszelką cenę korzystać z tego, bo tak jak napisała chyba katia, to w końcu można się aż tak przyzwyczaić, że później nie mozna sobie poradzic samemu.
    Co do prawka. Za pierwszym razem nie zdałam, ale mimo, że się załamałam, mimo ze był to dla mnie ogrmony stres, to chciałam zdać o własnych siłach. Potem się juz udało.

parvati
    Member
    • Guru

joziu…jestem doroslym, niezaleznym finansowo czlowiekiem…uwierz, ze wiem wiecej o zyciu niz ty.

Jozia
    Member
    • Maniak

😆 😆 😆 😆
    Tylko ty znasz życie z innej perspektywy niż ja.
    Dla ciebie jest wszystko czarno-białe. Żyj sobie w takim żwiecie jeżli ci wygodnie, ale nie wygaduj bzdur.
    A tak w ogóle to ja też jestem niezależna finansowo, ale nie przeczę, że nie jest to moja zasługą.

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Dzienne czy zaoczne?"

Przewiń na górę