• Autor
    Odp.
  • Alkje
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 46
    • Bywalec

moniska0106
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 13
    • Bywalec

;;;

iga
    Member
    • Tematów: 19
    • Odp.: 835
    • Zasłużony

moje wrażenie jest takie: wyrwał na necie nastoletnia naiwną dziewuche, która w życiu nic jeszcze nie osiągnęła, której nic w kraju nie trzyma; teraz wystarczy ja zbałamucić opowiastkami o wielkiej miłożci i o tym jaki to on jest idealny – bo przecież RZEKOMO wcale nie zamierza Cie przymuszać do p****żcia na jego wiarę, ale dobrze by było gdybyż nosiła hidzab, no i w ogóle ubierała się wg jego widzimisię.. , nażwietlić cudowna przyszłożć u jego boku w dalekim, pięknym kraju (bo przecież egzotyczny mąż, mieszkanie w jego kraju – ależ koleżankom będzie żal tyłki żciskał, że tak Ci się w życiu powiodło..), itd…
    .. a później, gdy podniesie na Ciebie rękę, będzie tłumaczył, ze to dlatego bo cie kocha..
    ehh..

a to wszystko po CAŁYCH 3 m-cach virtualnej znajomożci – Wow!

ale Cię koleż omamil..

facet lat 25 po 3m-cach virtualnej znajomożci oznajmia dziewczynie, że ją kocha i chce się żenić. można by to zrzucić na karb jego infantylnożci ale on jest przecież dorosłym facetem. mi to się po prostu w głowie nie mieżci. jak można być taką naiwną kobietą?

moniska0106
    Member
    • Bywalec

Choko_Jazz
    Member
    • Odp.: 88
    • Stały bywalec

Witam

Moniska, jestem zona Araba. I jestem szczesliwa jak nigdy. Przeszlam rowniez na islam, nie dla niego , tylko dla siebie. Nie byla to pochopna decyzja, ale bardzo przemyslany krok, i nikt mnuie nigdy do niczego nie zmuszal. Czytajac Twoja wypowiedz doskonale rozumiem tego czlowieka, i doskonale rozumiem Ciebie, Twoja bezradnosc.

Przedewszystkim, podejdz do tego z rozsadkiem. Poznaliscie sie na necie. On powoli przedstawia Ci swoja religie, zaznajamia Cie z nia. Ciebie przeraza jego podejrzliwosc i to ze chce zawsze wiedziec gdzie jestes i z kim. Mowi Ci ze chcialby Cie zobaczyc w hijabie, zebys poczytala Koran.
    Ty jestes pelna obaw bo stapasz po cienkim lodzie, boisz sie tego czego nie znasz.
    Wiem jak sie czujesz.
    I powiem Ci jedno, z mojego doswiadczenia, twoj Ahmed nie ma zlych zamiarow. To co robi, to co mowi, wynika z troski o Ciebie.
    Od Ciebie teraz zalezy czy tego chcesz czy nie. Pamietaj ze jesli zdecydujesz sie (po dalszym spotkaniu jesli do niego dojdzie) na zwiazek z nim, zawsze tak bedzie. Oni tacy sa, ich kobieta musi byc bezpieczna, a on musi zawsze wiedziec gdzie i z kim jest,w co jest ubrana itp. Pomysl czemu on Ci to wszystko mowi, b mysli powaznie o Tobie.
    Gdyby chcial sie tylko z Toba przespac, nie byloby mowy o religi i wszystkich tych rzeczach.

Uwierz mi ze to dobrze ze Ci to wszystko wyjasnia, to dla Ciebie czas na zaznajomienie sie z tym, i przemyslenie. Pamietaj ze nikt nie moze Cie do niczego zmusic, a Ty decydujac sie na bycie z obcokrajowcem musisz byc w 100% pewna ze rozumiem ich kulture i religie.

Wybacz, ale smieszy mnie: „le… myżlę że być żoną araba to nie to samo co być żoną polaka – i pytanie co jest gorsze ?? „
    Zeby sobie odp na to pytanie, zastanow sie jak zyja niektore Polki, jaka jest nasza narodowosc, poznaj Ahmedsa i jego religie.
    Wtedy zrozumiesz roznice. Tak samo moze trafic na wspanialego polaka jak i na najgorszego araba, oraz odwrotnie.

Ja staram sie pomoc Tobie chociaz troche. Mysl glowa, a nie sercem. Oni maja w sonie to cos, to fakt. Ale w Twoim przypadku stawiaj na rozsadek.
    Nie mieszaj sie przypadkiem w zadna pomoc z wiza, jesli chce sie z Toba spotkac, ok, niech sobie pozalatwia co trzeba, i spotkajcie sie w Polsce. Nie badz sama.

Daj mu odczuc ze jestescie z 2 roznych swiatow, i nie moze od Ciebie wymagac tak wiele nie bedac z Toba.
    Pokaz ze masz wlasne zdanie, nie boj sie powiedziec „nie”.

Jesli interesuje Cie islam, rozmawiaj z nim o tym.
    Pamietaj ze musisz zachowac dystans, bo dopoki go nie spotkasz, nie wiesz kto to.
    Mam nadzieje ze bedziesz ostrozna, i wszystko sie uloazy.
    Do osob ktore nie maja pojecia o arabach i islamie, prosze wstrzymajcie sie od zlosliwych komentarzy.

Czekam z niecierpliwoscia na Twoja odpowiedz

🙂

dzanna
    Member
    • Odp.: 34
    • Bywalec

do poprzedniczki:

Twoja wypowiedź jest bardzo zrównoważona i spokojna… możliwe, że masz rację co do Ahmeda i jego zamiarów.
    ja nie twierdzę, że chce „porwać moniske, wywiezc do kuwejtu i zamknac w domowym wiezieniu”. wcale nie musi tak być.
    ale dziwię się, że nie zapala się jej tzw. „czerwone żwiatełko”, gdy poznany w necie facet (nieważne czy Arab, Polak, Włoch czy kto tem jeszcze) nie znając jej na żywo mówi, że ją kocha i chce się z nią ożenić…
    chyba nie uznasz tego za normalne 😕

Alkje
    Member
    • Bywalec

Choko_Jazz
    Member
    • Stały bywalec

Dziewczyny, Dzanna, Alkje-zgadzam sie z wami w 100%. Dla nas , ludzi z europy nie jest to normalne, dla nich tak, poniewaz tak jak napisalyscie Ci ludzie maja inna mentalnosc. Dlatego wlasnie mieszane zwiazki sa trudne, co nie znaczy ze musza byc zle.
    Mysle ze nie powinnysmy narazie tak daleko wybiegac w przyszlosc, Alkje – napisalas ze balabys sie mieszkac w Kuwejcie. Ja wlasnie wrocilam z Syri, spedzilam tam tydzien-co prawda nie wiele ale za to ile zobaczylam!, wiele rzeczy mnie zdziwilo, wiele mi sie bardzo spodobalo. Wszystko zalezy od tego co czlowiekowi odpowiada, i na co sie decyduje. Ja osobiscie wole zyc w Syri niz Polsce, mieszkam w Grecji i tez tu wiele widzialam, wiec kochana sadze ze nie ma co patrzec na historie roznych ludzi z roznych kultur mieszkajacych w obcych krajach. Wszedzie sa dobrzy i zli ludzie.
    Moze to za szybko dla Moniski myslec az taaaak daleko. Mam nadzieje ze sie spotka z Ahmedem, i wtedy obraz tego „zwiazku” bedzie dla nich obu jasniejszy. Widze ze czuje sie zagubiona, niektore odp na jej post byly negatywne. Chce Moniska, abys patrzyla na to cale halo trzezwo.
    Wtedy napewno zdecydujesz sie na to co najlepsze.

moniska0106
    Member
    • Bywalec

iga
    Member
    • Tematów: 19
    • Odp.: 835
    • Zasłużony

moniska0106 nie obruszaj sie tak..
    przeczytałam co napisałaż, skonfrontowałam z dożwiadczeniem bliskiej osoby i przedstawiłam swoje odczucia. proste 😉

piszesz na publicznym forum i oczekujesz wyłącznie głaskania po głowie?

pamiętaj po prostu o „czerwonym żwiatełku”. tyle..

życzę Ci wiele dobrego 😉

eot

moniska0106
    Member
    • Bywalec

Choko_Jazz
    Member
    • Stały bywalec

Witam 🙂

Opowiadalam wczoraj mojemu mezowi o Twojej histori, zdziwil sie ze facet z Kuwejtu chce Ci przedstawic swoich rodzicow. Wyjasnil mi ze mieszkancy Kuwejtu bardzo rzadko spotykaja sie/zawieraja zwiazek z obcokrajowcami, wlasnie ze wzgledu na rodzine ktora rzadko kiedy akceptuje kogokolwiek z innego kraju.
    Nie mowie Ci tego po to zeby Ci namieszac w glowie, tylko po to abys byla swiadoma. Moj maz powiedzial rowniez, ze Ahmed jest albo zwyklym oszustem, albo naprawde bardzo powaznie o Tobie mysli (zycze aby bylo to drugie 8) ) poniewaz zaznajomienie rodzicow z Toba to naprawde wysoki szczebel.

Tak czy inaczej uwazaj na siebie, i mysl zanim podejmiesz decyzje.
    Ostroznosci nigdy za wiele!
    Jestemy tu przeciez po to zebys sobie pomagac, wiec bierz pod uwage te negatywne jak i pozytywne uwagi.

Czekam na Twoja relacje… 8)

Alkje
    Member
    • Bywalec

moniska0106
    Member
    • Bywalec

Alkje