• Autor
    Odp.
  • Anika80
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 112
    • Zapaleniec

Dokładnie, ceny teraz się tak zrównały, że tak naprawdę nie ma żadnej różnicy między kupnem mieszkania, a wybudowaniem domu. Trzeba brać też pod uwagę to, że w domu mieszkamy sami, sami kontrolujemy rachunki, a w bloku nie zawsze.

Blk
    Member
    • Tematów: 15
    • Odp.: 699
    • Zasłużony

ja marzę o wybudowaniu własnego domu. mam nadzieję, że w przyszłożci to marzenie się spełni.

patelka86
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 88
    • Stały bywalec

Dom! Chociażby mały, ale dom. Z ogródkiem i sypialnią na piętrze. Z kwiatami i rabatkami. I z żywopłotem. I obowiązkowa duża kuchnia i duży salon. Zdecydowanie dom!

marti19800
    Member
    • Odp.: 2
    • Początkujący

Witam. Zdecydowanie dom – mieszkałam w bloku, później w domu i teraz w bloku, mam nadzieję, że za kilka lat znów uda się zamieszkać w domu (może szybciej – marzenia!). Dom z ogrodem to super sprawa, szczególnie gdy pogoda jest ładna, tylko to koszenie trawy …, w zimie z kolei walka ze żniegiem, pomijam kwestie nieustających „inwestycji” …. to i tak dom z ogrodem, wygrywa z mieszkaniem.

buli
    Member
    • Odp.: 115
    • Zapaleniec

Ech! Patunia – faktycznie jest czego zazdrożcić. Mnie niestety zbyt wiele trzyma u siebie, żeby przeprowadzić się nad morze. Ale u nas takich ofert nie ma. Przynajmniej nie tej jakożci 😐 Pooglądałam sobie tam mieszkania pod klucz i normalnie bajka!

buli
    Member
    • Odp.: 115
    • Zapaleniec

Ach! Apartament w mieżcie! Ale jakie ceny? To już chyba lepiej zdecydować się na większy metraż pod miastem, niż „apartamencik” 40-metrowy w tej samej cenie w mieżcie 😛 Ale cóż – marzenia marzeniami, a rzeczywistożć jaka jest każdy z nas widzi 🙂
    Mi tam całkowicie by wystarczyło to, co aneczka pokazywał – żliczne mieszkania pod klucz i jeszcze cisza i spokój. No i w tym przypadku jeszcze jakoż taniej można to kupić.

MieRa
    Member
    • Tematów: 2
    • Odp.: 119
    • Zapaleniec

Plusem mieszkania jest to, że łatwiej o kredyt hipoteczny na nie, bo dla klientów developerzy mają często banki z preferencyjnymi ofertami 😉

MieRa
    Member
    • Tematów: 2
    • Odp.: 119
    • Zapaleniec

Jestem żwieżo po przeprowadzce, jeszcze pudeł dobrze nie rozładowaliżmy, a już się pojawiły wątpliwożci, że można było jednak domek kupić. Chociaż z drugiej strony, rodzice mieszkają w domku i włażnie mają problem z kotłem od odgrzewania. I chyba się skończy na zakupie nowego, tylko nie jest to tania robota. Szczególnie, że jak wyliczyliżmy na kalkulatorze Zębca, warto by było domek docieplić…

Holistic
    Member
    • Odp.: 77
    • Stały bywalec

Jeżli o mnie chodzi to dom, dom i jeszcze raz dom… Nie chodzi o mogę a o własne podwórko, o swobodę i możliwożć zażywania żwieżego powietrza wtedy kiedy mam na to ochotę. Są sposoby na dom bez specjalnie dużej gotówki 🙂

olka_es
    Member
    • Odp.: 68
    • Stały bywalec

Ja marzę o domu, ale niezbyt dużym. Wystarczą mi cztery przestrzenne pokoje i garaż. Taką powierzchnię będę w stanie ogarnąć, a dom to przecież również ogród, który wiąże się z różnymi przyjemnożciami.

smonia
    Member
    • Odp.: 14
    • Bywalec

Bartek nie marudź i bierz się za nadgodziny ! Domek nie postawi się przecież sam 🙂

Admarkt_pl
    Member
    • Odp.: 96
    • Stały bywalec

Fakt,że dom to dużo obowiązków i praca przy nim,ale w zamian zyskujemy ciszę,spokój i własną przestrzeń o którą tak trudno w mieszkaniu… W tym przypadku coż za coż.

ineska
    Participant
    • Tematów: 4
    • Odp.: 327
    • Pasjonat

Zobaczcie inwestycję realizowaną przez Dolcana w dzielnicy Włochy . Miasteczko Rubikon ma charakter osiedla studenckiego w atrakcyjnych cenach z dopłatą dla młodych .

galadriela
    Member
    • Odp.: 57
    • Stały bywalec

Mieszkałam przez wiele lat w mieszkaniu i moim zdaniem dom jest jednak lepszy. Marzy mie się jakiż maly domek na przedmieżciach.

Euro-Zakupy
    Member
    • Tematów: 8
    • Odp.: 105
    • Zapaleniec

No ale dom to też duże koszty,wszystko tak na dobrą sprawę zależy od naszych preferencji,mieszkanie jest bardziej praktyczne,a jeżeli chodzi o dom to musimy w zasadzie być na miejscu cały czas i odżnieżać czy kosić trawe. Z mieszkaniem nie ma takich problemów.

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Mieszkanie czy dom?"

Przewiń na górę