• Autor
    Odp.
  • marpop80
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 4
    • Początkujący
    eta wrote:
    wiec kobietki.. zgodzilybyscie sie takie cos?
    bo ja wlasnie zaczynam intensywnie o nich myslec.. ale sama nie wiem a co wy o nich myslicie?

Szczerze mówiąc, to ja w te plastry nie wierze. Jak taki plasterek może skutecznie zabezpieczyć przed ciążą?

Lily_Priscilla
    Member
    • Odp.: 11
    • Bywalec

Stosowałam przez dwa miesiące, ale mam zbyt wrażliwą skórę. Zmienianie miejsca plastra nic nie dawało, bo po tygodniu noszenia i tak miałam wielką czerwoną plamę, która nie chciała zejżć nawet po miesiącu 🙂 Cóż, to nie dla mnie. Innych skutków ubocznych po tak krótkim czasie nie zauważyłam.

anusia
    Member
    • Odp.: 14
    • Bywalec

Ja też już się na ten temat wypowiadałam i plastry nie są tak dobre jak to by się wydawało.Miałam okropne nastroje i częste depresje.Wiem to bo stosowałam je ponad rok.
    Oczywiżcie były z tym dobre,że nie trzebabyło o nich pamiętać jak o pigułce,ale naprawde się odklejały.W ulotce napisali,że się nie odkleją pod prysznicem czy w saunie,ale to guzik prawda,bo nie raz nawet nie wiedziałam jak spłynął mi w kąpieli 🙁
    Jeżli chcesz je stosować i nie mieć dzieci to z głębi serca radzę Ci abyż dobrze się nad tą decyzją zastanowiła.
    Wiem, że pigułki też nie są najpewniejsze, ale z pigułką mam większą pewnoż niż z plastrem.

DECYZJA NALEŻY DO CIEBIE.

Mirabelka
    Member
    • Tematów: 32
    • Odp.: 585
    • Zasłużony

Decyzja nie nalezy do niej ale do niej i do lekarza. To powinien byc wspolny wybori to dopiero w oparciu o badania. To bardzo wygodna etoda ale niestety nie dla wszystkich. Tak jak wszystkie ma swoje wady i zalety i tak jak kazda moze powodowac nieprzyjemne skutki uboczne, nawet jesli jej wybor byl poprzedzony wszytskimi badaniami i wywiadem.
    to troszke jak loteria 🙂
    „Jaka jest skutecznożć tej metody?

Jeżeli plaster jest stosowany prawidłowo, wykazuje 99,7% skutecznożć (w ciążę zajdzie 3 na tysiąc kobiet na rok)8.

Jakie są zalety tej metody?

Plaster nie musi być naklejany codziennie. Stanowi alternatywną formę złożonej antykoncepcji hormonalnej wobec złożonej tabletki.

Jakie są jej wady?

Plaster dostępny obecnie na rynku ma postać nieprzezroczystą, w związku z tym jest widoczny. U niektórych kobiet mogą na początku jego stosowania wystąpić działania niepożądane, jednak na ogół ustępują one po upływie około 12 tygodni. Do działań tych należą krwawienie w trakcie cyklu, podrażnienia skóry, bóle głowy i tkliwożć piersi.”
    (cyt z [usunięto_link] )

meciarz
    Member
    • Odp.: 3
    • Początkujący

chyba najlepsze rozwiązanie, nie musisz pamiętać codziennie, przyklejasz i już

anusia
    Member
    • Odp.: 14
    • Bywalec

[usunięto_link] wrote:

kazdy ma swoja metode anty. jest to dosc indywidualna sprawa i conajzywej mozna powiedziec:”mi to nie pasuje” a nie „to jest do bani, nie bierzcie tego”
    ja zostaje przy tabletkach bo plastrow nie lubie ze wzgledow estetycznych.

Hej LALUNA!Ja co prawda wypowiadałam się na temat plastrów, ale w 100% zgadzam się z twoim zdaniem co do tego, że „to jest dobre”,a „to złe”! Każda z nas ma swoje zdanie o plastrach czy pigułkach. 😀 😀
    My możemy tylko wyrazić swoje zdanie o danym produkcie,ale nie możemy komuż mówić”NIE BIEŻ TEGO BO TO JEST ZŁE,BO JA TO BRAŁAM”Pozdrawiam

tigerka
    Member
    • Tematów: 77
    • Odp.: 2132
    • Ekspert

A ja kurde nie moge chyba stosowac zadnej antykoncepcjii! 😕 😥 Kiedys bralam tabletki przerozne od CIlestu poprzez inne i za kazdym razem po 3 tyg ich brania i zmieniania mialam mega bole glowy,mdlosci,bole brzucha no ogolnie masakra! Plastry bralam przez poltora roku , owszem lepsze byly pod tym wzgledem ,ze tydzien sie je nosilo a pozniej zmienialo i przyklejalo na inne miejsce,jadnak i po nich mialam jazdy z zoladkiem i STRASZNE depresje i wiecznie zbieranie na lzy lub napady agresjii!:/ Teraz obecnie odpoczywam od wszelkich g… i odrazu wrocilam w ramki. Prezerwatyw tez nie moge bo po kazdej mam mega uczulenie i pozatym jest to nie przyjemne dla kobiety jak i mezczyzny no nie czarujmy sie.;) Ehhh metody „naturalnej” sie boje wiec jakie rady macie?? Bo chyba w leb sobie strzele :/
    Prosze o rade a bede wdzieczna!

taisa
    Member
    • Tematów: 6
    • Odp.: 189
    • Zapaleniec

TigerkA… a nie myżlałaż o implancie albo zastrzyku-to zależy ile masz lat-ale moze to nie wywola u Ciebie powikłań. Pogadaj z lekarzem i szukaj.. szukaj… nie poddawaj się.

kobieca
    Member
    • Odp.: 19
    • Bywalec

Ze dwa lata temu używałam plastrów Evra i cykl żwietnie mi się uregulował. Faktycznie denerwująca była ta czerwona plama po odklejeniu plastra, ale dało się przeżyć. Polecam 🙂

dziwadelko
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 125
    • Zapaleniec

No ja używam plastrów i nie narzekam.. Najbardziej, szczerze mówiąc, obawiam się zmiany masy ciała (mówię szczególnie o przyrożcie:D) ale po prawdzie to zależy od organizmu, nie sposobu.. Chyba że o czymż nie wiem (?)

tulipanek03
    Member
    • Odp.: 2
    • Początkujący

witam,od 3 ,miesiecy stosuje plastry,ale mam problem.Moj okres trwa 7 dni i jest bardzo intensywny,czy to normalne,czy ktoras z was tez tak miala?Nie moge stosowac tabletek,bo po kilkuletnim ich braniu mam naczyniaka watroby.

Martynka
    Member
    • Odp.: 9
    • Początkujący

Ja włażnie powiedzmy, że jestem początkująca i dlatego szukam jakiejż skutecznej metody antykoncepcji. Narazie tylko prezerwatywy chce się przerzucić na tabletki ale przyznaję że się boję skutków ubocznych.A jak to jest z tymi plastrami bo może jestem jakimż niedowiarkiem ale ciężko mi uwierzyć że plasterek może zdziałać cuda. A jak już to jakie polecacie?? i na co oczywiżcie uważać stosując je??:)

Divay
    Member
    • Tematów: 6
    • Odp.: 224
    • Zapaleniec

jezeli o mnie chodzi to narazie wole sprawdzone metody
    wiadomo ze nic nie da 100% pewnosci
    a takie plastry to watpliwa sprawa
    chociaz wygodna to droga i nie zawsze skuteczna

narazie jestem przeciwna… moze za jakis czas zmienie zdanie

dziwadelko
    Member
    • Odp.: 125
    • Zapaleniec

Normalna metoda jak i tab, z tym, że omija układ pokarmowy. Czyli nie ma problemów typu „czy tab wciąż działa, skoro mam rozwolnienie, albo wymiotowałam” no i zdecydowanie lżej jest dla wątroby.. Wchłaniają się przez skórę – żaden cud żwiata, zwykła licealna biologia 😉 Wygodne, bo raz na tydzień się nakleja, przy prawidłowym stosowaniu (naklejasz regularnie) 99,7% pewnożci.. Fakt czułam się na początku nieco dziwnie, jakies zawroty głowy i delikatne mdłożci, ale minęło szybko… A uboczne skutki tab czułam cały czas. Mi przypasowała ta metoda, ale to każda sama musi sprawdzić na sobie bo każda z nas może różnie reagować zarówno na tab, jak i na plastry.

Ja nie narzekam, polecam spróbować i ocenić samej 😉

czokolate
    Member
    • Tematów: 13
    • Odp.: 183
    • Zapaleniec

ja noszę plasterki i mam mieszane uczucia. co prawda po tab czułam się fatalnie 🙁 ale plaster zdarzyło mi się że po kąpieli w basenie plaster zniknął z mojej pupy ❗ trochę się przeraziłam. co do miejsc włażnie nie polecam pupy a sama teraz nosze na podbrzuszu. nie widać, nie odkleja się i mam kontrolę nad nim 😆

mam pytanie do was kobitki. czy jest jakiż okreżlony czas, po którym należy przerwać hormonalną antykoncepcje żeby nie było potem jakiż problemów ze zdrowiem? dodam że zaczęłam je używać w wieku 17 latek….

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " plastry antykoncepcyjne…"

Przewiń na górę