Mesalka
Twoje odp. na forum:
- AutorOdp.
- 19 grudnia 2008 at 10:42 W odpowiedzi: Salatki:)
ups, przepraszam, że to było trochę nie wtemacie sałatek, ale tak mi się przez ines ten tuńczyk skojarzył 😉
19 grudnia 2008 at 10:41 W odpowiedzi: Salatki:)Ines, taką sałatkę z tuńczyka też lubię 🙂 Tylko nie dodaję do niej jogurtu a skrapiam lekko cytryną, lekko słodzę i posypuję cynamonem 🙂
Z kolei ja ostatni robiłam tuńczyka na ciepło tro znaczy z makaronem. Na patelni podsmażyłam cebulę, czosnek, dodałam mrożony szpinak w sosie żmietanowym, jak się szpinak rozmroził dorzuciłam trochę sera typu bleu, żmietanę 18% do sosów a potem dorzyciłam dwie puszki odsączonego tuńczyka z puszki w oleju. można do tego wrzucić makaron i wymieszać albo już na talerzu polać makaron tym sosem. Mi najbardziej pasuje tagliatelle.
16 grudnia 2008 at 12:05 W odpowiedzi: Salatki:)to muszę ją koniecznie spróbować 🙂
a w weekend miałam taką sałatkę kurczakową:
ugotować pierż z kurczaka (można wodę doprawić lub dodać kostkę rosołową), po ostudzeniu pokroić w kostkę
dodać kukurydzę z puszki, pokrojone w kostkę ananasy z puszki, duże rodzynki. majonez. doprawić solą, pieprzem i dożć dużą ilożcią curry. baardzo smaczne 🙂9 grudnia 2008 at 21:11 W odpowiedzi: mrozone warzywa?w wikipedii jest 🙂 nawet z obrazkiem 😉
6 grudnia 2008 at 23:06 W odpowiedzi: mrozone warzywa?spokojnie, warngirl, ja też jeszcze niedawno nie widziałam, bo nigdy tego nie widziałam w warzywniaku. ale jest w tej mrożonce. smakuje podobnie do szparagów. też jest białe i podłużne tylko nieobrane ma podobną do ziemniaka skórkę. ma sporo wartożci odżywczych i jest sycące. spróbuj bo warto.
6 grudnia 2008 at 20:55 W odpowiedzi: mrozone warzywa?a jadłyżcie taką białą mrożonkę warzywną ze skorzonerą? pycha! no i ta skorzonera jest ciekawa.
27 listopada 2008 at 16:28 W odpowiedzi: Salatki:)seterka, a te warzywa po rozmrożeniu to ci nie ka[pcieją?
26 listopada 2008 at 13:54 W odpowiedzi: szpinakkiedyż znalazłam w internecie ale robiłam już mnóstwo razy i wszyscy się zajadają. przez ten japoński w stylu dressing ma niepowtarzalny smak i zapoach.
moje innowacje – proporcje sosu robię razy dwa. dodaję też do sałatki awokado (warto wrzucić do miski też pestkę – awokado nie żciemnieje wtedy)
sałatka z arbuza i szpinaku
składniki (na 4 porcje):* 1/2 kg obranego i wypestkowango arbuza
* 4 garżci młodych listków szpinaku
* garżć orzechów nerkowca
* dressing: 4 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżki octu ryżowego, łyżeczka cukru trzcinowego, łyżka sosu sojowego, sól morska do smaku, ew. żwieżo zmielony kolorowy pieprzprzygotowanie:
1. arbuz, szpinak i składniki sosu schładzamy w lodówce
2. szpinak dzielimy na pojedyncze listki, myjemy, osuszamy
3. arbuz kroimy w kostkę, mieszamy ze szpinakiem
4. składniki sosu mieszamy razem (olej dodajemy na końcu). polewamy sałatkę
5. całożć posypujemy orzechami nerkowca pokrojonymi na ćwiartki (można je lekko podprażyć na patelni)26 listopada 2008 at 10:17 W odpowiedzi: mrozone warzywa?[usunięto_link] wrote:
Zamrażarka moja zawiera obecnie tony pokrojonej na kawałki dyni, marchewki, są 3 ciasta francuskie, schabowe od mamy, danie Indian Chicken, zamrożone masło, 3 pączki, krojony koperek i sorbet truskawkowy. A co u Was w zamrażarkach?
u mnie też kotlety od mamy ale mielone 🙂 a co to jest ten indian chicken? brzmi ciekawie..
oczywiżcie mam również pomrożone zupy dla małej. jak nie mam czasu albo mi się nie chce wieczorem robić to tylko rozmrażam i dziecko ma co jeżć nastepnego dnia 😉
jak już pisałam obowiązkowo mam warzywa mrożone i złote paluszki rybne.
aaa, i jeszcze zawsze zamrożoną pietruszkę i koperek.
no i lód do drinków 😉26 listopada 2008 at 10:14 W odpowiedzi: szpinakaż taka biegła w tych wszystkich kulinarnych składnikach i zawartożciach żywnożci nie jestem. ale zdaje się że wszystko w nadmiarze może ale nie musi zaszkodzić 😉
ostatnio kupowałam żwieży szpinak w lidlu w woreczkach. fajny bo ma małe listki i wystarczy lekko opłukać.
a latem to robię ze żwieżego szpinaku sałatkę z arbuzem i awokado. to dopiero jest pychotka!23 listopada 2008 at 13:34 W odpowiedzi: szpinakWarnGirl, a to jakiejż konkretnej firmy było? Bo ja kupuję taki przysmak rybny własnie ze szpinakiem i drugi z serem i bardzo mi smakuje. Co dokładnie było nie tak z tym Twoim? NIe smakował jak ryba ze szpinakiem? 😉
15 listopada 2008 at 22:14 W odpowiedzi: Jakie tabletki na alergię??? Co poza tabletkami?:)mi po wapnie jest dużo lepiej. mniej mnie w nosie i gardle kręci. tylko kupuję takie mocniejsze włażnie dla alergików.
12 listopada 2008 at 21:01 W odpowiedzi: mrozone warzywa?mi się jeszcze w gotowych mrożonych daniach podoba dostępnożć warzyw z których się skladają. po pierwsze, zimą mamy pełną gamę warzyw, których żwieżych się nie kupi, a po drugie można też wypatrzyć różne ciekawe warzywa, których się wczeżniej nie jadło. mnie na przykład ostatnio zafascynowała skorzonera. nigdy tego żwieżego nie widziałam, ale jadłam w mrożonce i bardzo mi smakowało.
jest też ten plus że nie trzeba się bawić w czyszczenie i obieranie i krojenie tylko wszystko gotowe 🙂 przy szpinaku ma to dla mnie ogromne znaczenie bo te liżcie ciężko się myje.4 listopada 2008 at 08:44 W odpowiedzi: serialea ktoż ogląda polską brzydulę? bo to leci w takich godzinach że nigdy nie zdążę a jestem ciekawa co tvnowi wyszło
4 listopada 2008 at 08:22 W odpowiedzi: Witaminki zimą – czyli co podawać naszym pociechom?Bardzo fajnie wychodzą też gotowane na parze
- AutorOdp.