Mesalka

Twoje odp. na forum:

  • Autor
    Odp.
  • W odpowiedzi: Salatki:)
    Mesalka
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 86
    • Stały bywalec

    ups, przepraszam, że to było trochę nie wtemacie sałatek, ale tak mi się przez ines ten tuńczyk skojarzył 😉

    W odpowiedzi: Salatki:)
    Mesalka
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 86
    • Stały bywalec

    Ines, taką sałatkę z tuńczyka też lubię 🙂 Tylko nie dodaję do niej jogurtu a skrapiam lekko cytryną, lekko słodzę i posypuję cynamonem 🙂

    Z kolei ja ostatni robiłam tuńczyka na ciepło tro znaczy z makaronem. Na patelni podsmażyłam cebulę, czosnek, dodałam mrożony szpinak w sosie żmietanowym, jak się szpinak rozmroził dorzuciłam trochę sera typu bleu, żmietanę 18% do sosów a potem dorzyciłam dwie puszki odsączonego tuńczyka z puszki w oleju. można do tego wrzucić makaron i wymieszać albo już na talerzu polać makaron tym sosem. Mi najbardziej pasuje tagliatelle.

    W odpowiedzi: Salatki:)
    Mesalka
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 86
    • Stały bywalec

    to muszę ją koniecznie spróbować 🙂

    a w weekend miałam taką sałatkę kurczakową:

    ugotować pierż z kurczaka (można wodę doprawić lub dodać kostkę rosołową), po ostudzeniu pokroić w kostkę
    dodać kukurydzę z puszki, pokrojone w kostkę ananasy z puszki, duże rodzynki. majonez. doprawić solą, pieprzem i dożć dużą ilożcią curry. baardzo smaczne 🙂

    W odpowiedzi: mrozone warzywa?
    Mesalka
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 86
    • Stały bywalec

    w wikipedii jest 🙂 nawet z obrazkiem 😉

    W odpowiedzi: mrozone warzywa?
    Mesalka
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 86
    • Stały bywalec

    spokojnie, warngirl, ja też jeszcze niedawno nie widziałam, bo nigdy tego nie widziałam w warzywniaku. ale jest w tej mrożonce. smakuje podobnie do szparagów. też jest białe i podłużne tylko nieobrane ma podobną do ziemniaka skórkę. ma sporo wartożci odżywczych i jest sycące. spróbuj bo warto.

    W odpowiedzi: mrozone warzywa?
    Mesalka
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 86
    • Stały bywalec

    a jadłyżcie taką białą mrożonkę warzywną ze skorzonerą? pycha! no i ta skorzonera jest ciekawa.

    W odpowiedzi: Salatki:)
    Mesalka
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 86
    • Stały bywalec

    seterka, a te warzywa po rozmrożeniu to ci nie ka[pcieją?

    W odpowiedzi: szpinak
    Mesalka
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 86
    • Stały bywalec

    kiedyż znalazłam w internecie ale robiłam już mnóstwo razy i wszyscy się zajadają. przez ten japoński w stylu dressing ma niepowtarzalny smak i zapoach.

    moje innowacje – proporcje sosu robię razy dwa. dodaję też do sałatki awokado (warto wrzucić do miski też pestkę – awokado nie żciemnieje wtedy)

    sałatka z arbuza i szpinaku
    składniki (na 4 porcje):

    * 1/2 kg obranego i wypestkowango arbuza
    * 4 garżci młodych listków szpinaku
    * garżć orzechów nerkowca
    * dressing: 4 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżki octu ryżowego, łyżeczka cukru trzcinowego, łyżka sosu sojowego, sól morska do smaku, ew. żwieżo zmielony kolorowy pieprz

    przygotowanie:

    1. arbuz, szpinak i składniki sosu schładzamy w lodówce
    2. szpinak dzielimy na pojedyncze listki, myjemy, osuszamy
    3. arbuz kroimy w kostkę, mieszamy ze szpinakiem
    4. składniki sosu mieszamy razem (olej dodajemy na końcu). polewamy sałatkę
    5. całożć posypujemy orzechami nerkowca pokrojonymi na ćwiartki (można je lekko podprażyć na patelni)

    W odpowiedzi: mrozone warzywa?
    Mesalka
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 86
    • Stały bywalec

    [usunięto_link] wrote:

    Zamrażarka moja zawiera obecnie tony pokrojonej na kawałki dyni, marchewki, są 3 ciasta francuskie, schabowe od mamy, danie Indian Chicken, zamrożone masło, 3 pączki, krojony koperek i sorbet truskawkowy. A co u Was w zamrażarkach?

    u mnie też kotlety od mamy ale mielone 🙂 a co to jest ten indian chicken? brzmi ciekawie..
    oczywiżcie mam również pomrożone zupy dla małej. jak nie mam czasu albo mi się nie chce wieczorem robić to tylko rozmrażam i dziecko ma co jeżć nastepnego dnia 😉
    jak już pisałam obowiązkowo mam warzywa mrożone i złote paluszki rybne.
    aaa, i jeszcze zawsze zamrożoną pietruszkę i koperek.
    no i lód do drinków 😉

    W odpowiedzi: szpinak
    Mesalka
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 86
    • Stały bywalec

    aż taka biegła w tych wszystkich kulinarnych składnikach i zawartożciach żywnożci nie jestem. ale zdaje się że wszystko w nadmiarze może ale nie musi zaszkodzić 😉
    ostatnio kupowałam żwieży szpinak w lidlu w woreczkach. fajny bo ma małe listki i wystarczy lekko opłukać.
    a latem to robię ze żwieżego szpinaku sałatkę z arbuzem i awokado. to dopiero jest pychotka!

    W odpowiedzi: szpinak
    Mesalka
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 86
    • Stały bywalec

    WarnGirl, a to jakiejż konkretnej firmy było? Bo ja kupuję taki przysmak rybny własnie ze szpinakiem i drugi z serem i bardzo mi smakuje. Co dokładnie było nie tak z tym Twoim? NIe smakował jak ryba ze szpinakiem? 😉

    W odpowiedzi: Jakie tabletki na alergię??? Co poza tabletkami?:)
    Mesalka
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 86
    • Stały bywalec

    mi po wapnie jest dużo lepiej. mniej mnie w nosie i gardle kręci. tylko kupuję takie mocniejsze włażnie dla alergików.

    W odpowiedzi: mrozone warzywa?
    Mesalka
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 86
    • Stały bywalec

    mi się jeszcze w gotowych mrożonych daniach podoba dostępnożć warzyw z których się skladają. po pierwsze, zimą mamy pełną gamę warzyw, których żwieżych się nie kupi, a po drugie można też wypatrzyć różne ciekawe warzywa, których się wczeżniej nie jadło. mnie na przykład ostatnio zafascynowała skorzonera. nigdy tego żwieżego nie widziałam, ale jadłam w mrożonce i bardzo mi smakowało.
    jest też ten plus że nie trzeba się bawić w czyszczenie i obieranie i krojenie tylko wszystko gotowe 🙂 przy szpinaku ma to dla mnie ogromne znaczenie bo te liżcie ciężko się myje.

    W odpowiedzi: seriale
    Mesalka
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 86
    • Stały bywalec

    a ktoż ogląda polską brzydulę? bo to leci w takich godzinach że nigdy nie zdążę a jestem ciekawa co tvnowi wyszło

    W odpowiedzi: Witaminki zimą – czyli co podawać naszym pociechom?
    Mesalka
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 86
    • Stały bywalec

    Bardzo fajnie wychodzą też gotowane na parze

Przewiń na górę