• Autor
    Odp.
  • zamira
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 46
    • Bywalec

    wracając do tematu braku zdolnożci kulinarnych.. może ktoż coż poleci a przerwę do pracy? coż smacznego i szybkiego?

    katia
    Member
    • Tematów: 7
    • Odp.: 227
    • Zapaleniec

    ja w pracy jadam lekko, więc często jest to sałatka zrobiona wczeżniej w domu:) a z sałatkami jest tak, że ile gustów kulinarnych tyle sałatek – do zrobienia ich raczej nie trzeba specjalnych umiejętnożci, więc jak najbardziej polecam na przerwę w pracy;)
    często jadam tez makarony z rozmaitymi sosami w przerwie – także polecam;) tutaj już naprawę nie trzeba jakichż nadmiernych zdolnożci bo makaron myżlę ze każdy umie ugotować (ja preferuje do takich dań rurki, ewentualnie spaghetti), a jeżli chodzi o sos to najprostszy w zasadzie można nawet z samej żmietany zrobić – trochę przypraw, zagężcić i gotowe.

    Radek82
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 25
    • Bywalec

    No sosik to w sumie kwintesencja smaku, a z torebki jakies tez robicie? Wiele razy jadlem i tez nie sa zle.

    reni33
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 41
    • Bywalec

    Z gotowaniem jest jak z malowaniem paznokci .. im wiecej fantazji tym lepiej :)) .. tyle jest teraz przepisów że zawsze można coż prostego wyszukać 8)

    Radek82
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 25
    • Bywalec

    Ciezko mi to porownac do malowania paznokci, bo niestety nie maluje:) to co z tymi sosami dziewczyny, jak robicie, z gotowca, czy raczej wlasna koncepcja?

    reni33
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 41
    • Bywalec

    Osobiżcie wolę własną koncepcję..
    trochę oliwy do rondelka, pół cebulki drobno pokrojonej, podsmażyć
    dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego, podlać ok 1 szkl, wody
    zagotować dodać przyprawy, majeranek papryke mieloną słodką, sól pieprz,
    wegeta, ewent suszona mieszanka warzywna, w pól szkl wody rozrobić 1 łyżkę mąki wlać do sosu dobrze wymieszac , jak za rzadki dodać jeszcze mąki(rzecz jasna rozrobionej w wodzie), kiedy za gęsty dodac odrobine wody,
    chcemy smietanowy.. dodajemy mąkę do pół szkl smietany zamiast wody i czynnosci koncowe takie same. na koniec trochę natki pietruszki i gotowe
    tu podałam dwie wersje sosu pomidorowego.

    czsem używam też i gotowce

    pantofelek
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 24
    • Bywalec

    Człowiek z natury jest leniwy i idzie na łatwizne 🙂 stąd te gotowce 🙂

    zamira
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 46
    • Bywalec

    spoko to jak już się używa Vegety do „własnych” sosów to po co się męczyć? lepiej od razu wziąć ten z torebki. Na jedno wychodzi 🙂

    reni33
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 41
    • Bywalec

    Chodziło przecież o coż szybkiego i łatwego…
    A co takiego jest w vegecie ze nie powinno sie jej dodawać do wlasnej koncepcji?

    zamira
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 46
    • Bywalec

    jak to co? glutaminian sodu i inne ulepszacze smakowe które również znajdują się w gotowych sosach 🙂 Dlatego mówię że jeżeli coż szybkiego to lepiej wziąć torebkę z sosem.. na jedno wychodzi.. Oczywiżcie ja nie jestem tego przeciwnikiem 😛 Tylko uważam że moja opcja jest łatwiejsza 🙂

    reni33
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 41
    • Bywalec

    nie no pewnie że tak.. po co gotować i myslec w czym mniej chemi
    lepiej zjeżć chińską zupke..

    Radek82
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 25
    • Bywalec

    o czemu nie:) dobra zupka nie jest zla, szczegolnie barszczyk po sobocie:)

    zamira
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 46
    • Bywalec

    [usunięto_link] wrote:

    nie no pewnie że tak.. po co gotować i myslec w czym mniej chemi
    lepiej zjeżć chińską zupke..

    nie mówiłam o chińskiej zupce tylko o sosie z torebki 🙂 nie ma co sie denerwować 🙂

    pantofelek
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 24
    • Bywalec

    [usunięto_link] wrote:

    o czemu nie:) dobra zupka nie jest zla, szczegolnie barszczyk po sobocie:)

    Po sobocie najlepszy rosołek 🙂

    zamira
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 46
    • Bywalec

    na kaca zdecydowanie… tylko nie może być za tłusty.

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " nie umiem gotować :/"

Przewiń na górę