-
AutorOdp.
-
29 grudnia 2014 at 16:36
Ja uwielbiam brokułową, a raczej krem z brokułów. Bardzo lubię również fasolową.
30 grudnia 2014 at 14:57Także uwielbiam zupę brokułową 🙂
5 stycznia 2015 at 13:47Tradycyjnie rosół z makaronem,akurat ta zupa najbardziej trafia w mój smak i gustu,szczególnie jeżeli mamy niedzielę czy żwięto,wtedy ma też ona swój niesamowity urok,taki typowo domowy:)
14 stycznia 2015 at 01:41[usunięto_link] wrote:
Tradycyjnie rosół z makaronem,akurat ta zupa najbardziej trafia w mój smak i gustu,szczególnie jeżeli mamy niedzielę czy żwięto,wtedy ma też ona swój niesamowity urok,taki typowo domowy:)
Marjadin_pl, koniecznie zaproż mnie na ten rosołek 😀
do tego, te rozmowy wokół tego, humor i żarty… pozdro ode mnie :ok:
14 stycznia 2015 at 07:45Zupy, to moje ulubione danie. Ogólnie uwielbiam pomidorową, cebulową, kalafiorową, rosół oczywiżcie, brokułową, z soczewicy, z dyni mniej, kapużniak, krupnik. No i chińską Pho, mniam
Włażnie jaką dziż ugotować?17 stycznia 2015 at 13:40moja ukochana jest paprykowa z serem feta, natką pietruszki i grzankami lub smażonymi kawałkami torilli <3 🙂
21 stycznia 2015 at 12:12Ja najbardziej lubię zupę pomidorową i brokułową 🙂
21 stycznia 2015 at 23:14powyższe zupki bardzo chętnie wchlipię, ale pozwólcie, że zaproponuję:
zupkę rakową, znacie? 😉 otóż:
ugotować wywar z kożci i warzyw. raki oczyżcić szczoteczką pod bieżącą wodą, wrzucić na wrzącą wodę z koprem. gotować w wysokim rondlu pod przykryciem ok. 15 min. raki odcedzić, ostudzić, wyjąć mięso z odwłoka i z kleszczy. włożyć do osobnego naczynia. zalać kilkoma łyżkami wywaru, by nie obsychały. skorupki oddzielić od wnętrznożci.
skorupki z kleszczy (łapek) i wszystkie inne czerwone (pancerze odłożyć) podsuszyć i utłuc w moździerzu lub zemleć. włożyć do stopionego masła. zalać 1/4 l wywaru. gotować tak długo dopóki na powierzchni tej masy będzie się gromadzićczerwony tłuszcz, tzw. masło rakowe, który starannie zbierać do osobnego naczynia.
ryż ugotować na sypko. wywar z kożci i mięsa przecedzić. połączyć z wywarem z tłuczonych sorupek rakowych. dodać masło rakowe. podprawić mąką rozmieszaną z 1/8 l zimnego wywaru. zagotować. osolić. wymieszać ze żmietaną (można dodać żółtka). wlać zupę do wazy.włożyć 'szyjki’ i 'łapki’ rakowe. ryż ugotowany na sypko i siekany koperek.
zupę rakową można podawać z nadziewanymi skorupkami rakowymi :-
30 stycznia 2015 at 14:53Moją ulubioną zupą jest barszcz ukrainski. Na drugim miejscu stawiam zupę pomidorową.
3 lutego 2015 at 13:29Moją ulubioną zupą jest zupa grzybowa. Bardzo ja lubię, po niej lubię barszcz biały.
3 lutego 2015 at 14:13Ja uwielbiam wszystkie zupy krem – począwszy od zupy brokułowej, przez marchewkowa i dyniową 🙂
1 marca 2015 at 04:15[usunięto_link] wrote:
Ja uwielbiam wszystkie zupy krem – począwszy od zupy brokułowej, przez marchewkowa i dyniową 🙂
Marlenka, skoro tak, to podaj, proszę, przepisy na te zupki 😉
spróbuję zrobić i jak mi się udadzą, to Cię ozłocę mą kwiecistą adoracją, Kochanie :]]już mi cieknie żlinka :-
[usunięto_link] wrote:
Moją ulubioną zupą jest zupa grzybowa. Bardzo ja lubię, po niej lubię barszcz biały.
Kuchareczko76, z jakich grzybków ją robisz? zrywasz sama, czy kupujesz na targu?
opowiedz jak ją doprawiasz. co wkładasz w nią oczywiżcie oprócz serca 😉aaa, i ten barszcz biały… podziel się jak go pitrasisz… prosi Cię uniżenie Hard 😀
z wielkim szacunem 🙄 życzę też szczężliwego życia dla Cię, miła Kuchareczko -=6 marca 2015 at 08:54Moją ulubioną zupą jest zupa ogórkowa. Na drugim miejscu jest zupa pomidorowa.
6 marca 2015 at 23:28Zupa krem z pieczonych pomidorów oraz czerwoną papryką. Ja modyfikuję dodając jeszcze marchewkę i pietruszkę, a całożć okraszam pieprzem cytrynowym.
10 marca 2015 at 21:39Pieczarkową uwielbiam. I rosołek z makaronem domowym. 🙂
-
AutorOdp.