• Autor
    Odp.
  • Magdalenka123
    Member
    • Tematów: 5
    • Odp.: 21
    • Bywalec

tez nie moge schudnac :C mam 173 i waze 58 a chcialabym chociaz 53 ….

Jovita
    Member
    • Tematów: 2
    • Odp.: 316
    • Pasjonat

tluszcz nie tuczy??? bardziej niz weglowodany????

tluszcz ma wiecej kalorii niz wegle , ale oczywiscie zdrowe tluszcze typu omega3badz 6 nie tucza wrecz przeciwnie obnizaja nasz zly cholesterol i podwyzszaja dobry a wiec jesli ktos sie oodchudza warto go stosowac wraz z oliwa z oliwek bo pomoze nam schudnac. A co do weglowodanow to nalezy jesc tylko te dobre czyli owoce , warzywa i produkty pszenne , reszta to zle wegle.

a wiec nalezy unikac: zlych wegli : czyli wszytko poza warzywami , owocami i produktami pszennymi, oraz unikac zlych tluszczy:tluszczy zwierzecych!!!

ale nalezy jesc bialko , zdrowe wegle i zdrowe tluszcze bo bez nich bedziemy chudnac ale tylko z wody organizmu!

zuza_130
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 218
    • Zapaleniec

Jovita, ja chylę czoła przed Tobą. Skąd Ty tyle wiesz??

Jovita
    Member
    • Pasjonat

dzieki ale jeszcze malo wiem natomiast inetresuje sie odzywianiem juz ho ho nawet sama artykuly pisze 😉

basia23
    Member
    • Tematów: 4
    • Odp.: 132
    • Zapaleniec

Takie rady dał mi kiedyż lekarz:

1. Dbaj o różnorodnożć spożywanych produktów.

2. Wybieraj produkty jak najmniej przetworzone.

3. Produkty zbożowe powinny być głównym źródłem kalorii.

4. Spożywaj codziennie co najmniej dwie duże szklanki mleka.

5. Dostarczaj organizmowi odpowiednią ilożć błonnika (chleb razowy, płatki zbożowe, warzywa).

6. Spożywaj codziennie dużo warzyw i owoców.

7. Ograniczaj jedzenie, w szczególnożci produktów zwierzęcych, a także zawierających cholesterol.

8. Unikaj węglowodanów prostych (cukry i słodycze).

9. Ograniczaj spożycie soli.

10. Zastępuj tłuszcze zwierzęce (tłuste sery, masło, mięso) tłuszczami rożlinnymi (margaryna, oliwa).

Może to coż pomoże…

Jovita
    Member
    • Pasjonat

to bardzo madrze ujete , ale dodalabym tylko:

jedz bialko.

macek10
    Member
    • Odp.: 244
    • Zapaleniec

nie no białka lepiej nie jedz moze ewentualnie produkty bialkowe: produkty mleczne, mieso, straczkowe ale tez niezbyt duzo tak zeby bylo bialka 1g/kg naleznej masy ciala

Jovita
    Member
    • Pasjonat

macek – przeciez bialko wlasnie zawarte jest w produktach bialkowych ekhm cos tu ci sie zle skojarzylo.

bialko pomaga schudnac – o tym juz piasalam baardzo czesto.

macek10
    Member
    • Zapaleniec

jestem zwolennikiem pisania jasno i zrozumiale, nie chcemy zeby ktos zaczal jesc mleko w proszku łyzkami bo tam jest duzo bialka. 😉

Jovita
    Member
    • Pasjonat

no racja ktos rzeczywiscie moze zle zrozumiec jesli nie wie o co chodzi 😉

zuza_130
    Member
    • Zapaleniec

[usunięto_link] wrote:

Takie rady dał mi kiedyż lekarz:

1. Dbaj o różnorodnożć spożywanych produktów.

2. Wybieraj produkty jak najmniej przetworzone.

3. Produkty zbożowe powinny być głównym źródłem kalorii.

4. Spożywaj codziennie co najmniej dwie duże szklanki mleka.

5. Dostarczaj organizmowi odpowiednią ilożć błonnika (chleb razowy, płatki zbożowe, warzywa).

6. Spożywaj codziennie dużo warzyw i owoców.

7. Ograniczaj jedzenie, w szczególnożci produktów zwierzęcych, a także zawierających cholesterol.

8. Unikaj węglowodanów prostych (cukry i słodycze).

9. Ograniczaj spożycie soli.

10. Zastępuj tłuszcze zwierzęce (tłuste sery, masło, mięso) tłuszczami rożlinnymi (margaryna, oliwa).

Może to coż pomoże…

mam takei pytanie a propos sera. ile i jaki ser mozna jesc, by chudnac? ja uwielbiam przetwory mleczne i rezygnacja z serow wydaje mi sie czyms niedopuszczlanym…

macek10
    Member
    • Zapaleniec

zalezy jakie sery lubisz i o ktorych mowa czy o zoltych czy twarogowych. twarogowe wybieraj chude im mniej tłuszczu tym mniej kalorii oczywiscie nie zalecam jakichkkolwiek produktow mlecznych z serii 0% tluszczu takie cos nie powinno sie pojawic w diecie tluszcz wprowadza do organizmu witaminy A D E K i musi byc w diecie tyle ze w odpowiednich ilosciach. Sery zolte jesli bardzo lubisz mozesz od czasu do czasu zjesc ale na pewno musiz je ograniczyc kanapke z cienkim plasterkiem sera zoltego mozesz zjesc ze 2 – 3 razy w tygodniu z duza iloscia warzyw i pieczywem pelnoziarnistym to troche ograniczy wchlanianie zemulgowanych tłuszczy.

zuza_130
    Member
    • Zapaleniec

[usunięto_link] wrote:

zalezy jakie sery lubisz i o ktorych mowa czy o zoltych czy twarogowych. twarogowe wybieraj chude im mniej tłuszczu tym mniej kalorii oczywiscie nie zalecam jakichkkolwiek produktow mlecznych z serii 0% tluszczu takie cos nie powinno sie pojawic w diecie tluszcz wprowadza do organizmu witaminy A D E K i musi byc w diecie tyle ze w odpowiednich ilosciach. Sery zolte jesli bardzo lubisz mozesz od czasu do czasu zjesc ale na pewno musiz je ograniczyc kanapke z cienkim plasterkiem sera zoltego mozesz zjesc ze 2 – 3 razy w tygodniu z duza iloscia warzyw i pieczywem pelnoziarnistym to troche ograniczy wchlanianie zemulgowanych tłuszczy.

ale ja uwielbiam sery zolte, a juz najbardziej przekasic sobie tak przed snem ze 2 czy 3 plasterki… tzn. ze powinnam w ogole to porzucic:(

macek10
    Member
    • Zapaleniec

ale ja uwielbiam sery zolte, a juz najbardziej przekasic sobie tak przed snem ze 2 czy 3 plasterki… tzn. ze powinnam w ogole to porzucic:(

nie musisz porzucac ale ograniczyc stosowanie tak jak napisalem ze 3 razy w tygodniu moze 4 jak bardzo lubisz ale sery sa bardzo kaloryczne wiec trzeba je ograniczyc bo inaczej nie schudniesz.

kimmuriel
    Member
    • Tematów: 7
    • Odp.: 150
    • Zapaleniec

Ja niemalże z nich zrezygnowałem. Sam uwielbiam żółte sery, no ale cóż. 😕 Czego się nie robi dla zdrowia, siebie i kobiety.

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Dlaczego NIE MOGĘ SCHUDNĄĆ??? :("

Przewiń na górę