• Autor
    Odp.
  • Zielonooka
    Member
    • Tematów: 30
    • Odp.: 3140
    • Guru

Napisałam wyżej w jaki sposób zarabiam. To, że nie wydaje na siebie zawrotnych sum to jedno, w sumie zależy od pieniędzy jakie aktualnie posiadam. Nie dorabiam do kieszonkowych, bo ich nie dostaje. A poza tym to chyba mój wybór gdzie zarabiam uczciwie pieniądze?A kto mówi, że ja czegoż od kogoż oczekuję? Sama zarabiam na swoje zachcianki i wg mnie to jest w porządku. Musisz nauczyć się czytać ze zrozumieniem, bo napisałam, że zarabiam na swoje potrzeby w firmie ojca, więc: a. nie czekam na urodziny i żwięta b. nikt za mnie tego nie robi(tj zarabiania).

Manora
    Member
    • Tematów: 20
    • Odp.: 1253
    • Maniak

A ja mam małe potrzeby, nie kupuję sobie zbyt często ubrań, bo wolę sobie książkę kupić za to. Zarabiam małe kwoty, więc starcza na jakież wyjżcia 4 razy w tygodniu do kina, na kawę, na jakież piwko. Nie ciągnę od rodziców, bo i tak mieszkam z nimi i mam co jeżć, a niczego więcej nie oczekuję. 😉

Zielonooka
    Member
    • Tematów: 30
    • Odp.: 3140
    • Guru

[usunięto_link] wrote:

A ja mam małe potrzeby, nie kupuję sobie zbyt często ubrań, bo wolę sobie książkę kupić za to. Zarabiam małe kwoty, więc starcza na jakież wyjżcia 4 razy w tygodniu do kina, na kawę, na jakież piwko. Nie ciągnę od rodziców, bo i tak mieszkam z nimi i mam co jeżć, a niczego więcej nie oczekuję. 😉

Słusznie, ja też nie zarabiam dużo, ale zawsze coż.

parvati
    Member
    • Tematów: 41
    • Odp.: 4056
    • Guru

[usunięto_link] wrote:

a mnie stac na ksiazki, ciuchy, kosmetyki, wyjscia…z niczego nie musze rezygnowac, wiec nie rezygnuje. potrzeby to jedno. zachcianki…to drugie.

Manora
    Member
    • Maniak

Ok, Parvati, jednak Ty jesteż mimo wszystko starsza, masz już jakiż papier(skończyłaż o ile mi wiadomo jedne studia). Ja też za 3, 4 lata wyprowadzę się (jak dobrze pójdzie to zamieszkam z chłopakiem) i będę mogła utrzymywać się samodzielnie.
    A co do potrzeb, to jestem daleka od wydawania kasy na siebie. Moim zdaniem , to kwestia charakteru. Ja wolę kupić coż tańszego i mieć satysfakcję, że taką rzecz znalazłam, niż np. spódnicę za 150 zł.

parvati
    Member
    • Guru

skonczylam? obronilam licencjat. ale nie poprzestalam na licencjacie. studiuje aktualnie dwa kierunki. na trzecim robie roznice programowe. i pracuje.

moja siostra jest mlodsza od ciebie. pracuje od pierwszego roku studiow…

to niezalezy od tych kilku lat roznicy. zalezy po prostu od checi. i pracowitosci. oraz od tego ile, kto ma dumy…niektorym po dwudziestce glupio jest liczyc na kieszonkowe.

a co do tej spodnicy za 150…widzisz…jak mi sie taka spodoba, to ja sobie kupuje i mam ladna spodnice. nie musze lazic, wzdychac, zeby i tak w koncu kupic tanszy odpowiednik.

Manora
    Member
    • Maniak

Spoko, ale zauważ, że są różne studia. Akurat te kierunki, które ja studiuję są trudne do pogodzenia z pracą. Jednak mimo wszystko pracuję, nie zgarniam kokosów, ale mam satysfakcję z tego co robię.
    A co do tej spódnicy, to musiałabym zarabiać przynajmniej 4 tysiące miesięcznie, by sobie taką kupić. To nic, że jest ładna i mi się podoba, nie wydałabym tyle, bo wolałabym np. gdzież wyjechać. Elegancja nie jest zawsze równoznaczna z drożyzną. 🙂

parvati
    Member
    • Guru

co studiujesz?

poza tym…ciagle piszesz, ze „wolalabys kupic ksiazke”, „wolalabys gdzies wyjechac”…

ja nie musze wybierac i zastanawiac sie, co bym wolala.

Kwiat we wlosach
    Member
    • Tematów: 42
    • Odp.: 514
    • Zasłużony

pervati ok spoko Ciebie stać to niech Cię sta na to wszytsko ale zrozum że nie wszytskich stac niektórzy nie zarabiaja kaokosów tak jak Ty i wola sobi ekupic tansze rzeczy niz spodnice za 150 zł ja osioobiscie tez bym w zyciu nie wydała tyle na spodnice, wole kupic dwie rezczy a tansze:)a Ty jak możesz to kupuj nawet za 400 jak Ci sie podoba 😛 mnie to nie obchodzi:P

Manora
    Member
    • Maniak

Studiuję prawo i germanistykę na państwowych, więc jest trudno. A praca- to najwyżej w weekendy stanie na promocjach, a na co dzień udzielanie korków… A Ty?

parvati
    Member
    • Guru

marta…ja wiem, ze piszesz bez znakow interpunkcyjnych, ze masz spore problemy z ortografia i wreszcie…masz problem z tym, ze mama zna cene twoich stringow…ale na boga…wysil mozg.

ta spodnica za 150 zlotych (lub trzy pary stringow, kazda para po 50 zlotych) to raczej kwestia symbolu.

parvati
    Member
    • Guru

[usunięto_link] wrote:

Studiuję prawo i germanistykę na państwowych, więc jest trudno. A praca- to najwyżej w weekendy stanie na promocjach, a na co dzień udzielanie korków… A Ty?

biologia, biotechnologia i rowniez filologia obca (swoja droga…dla mnie bulka z maslem. studia banalne). wszystko dziennie, wszystko panstwowo.

z samych korkow trzepie niezla forse. plus nor4malna praca, stypendium naukowe.

mozna?
    jak sie chce to jak najbardziej.
    gorzej jak sie robi z siebie nie wiadomo kogo. jaaa…dwa kierunki. jak dla mnie to normalna rzecz.

Manora
    Member
    • Maniak

Oczywiżcie, że można, tylko trzeba mieć chęci, samozaparcie i motywację. Jakaż grypa mnie chyba dopada, miło się gawędzi, ale czas zabrać się za naukę- 2 koła w tym tygodniu. 😆
    Pozdrawiam!:)

Kwiat we wlosach
    Member
    • Zasłużony

ok jezeli popełniłam jakis bląd to przepraszam ale na boga nie dociekaj mi tak ok? ale mnie to nparawde nie obchodzi z ail eTy kupujesz spodnice ja wiem to to tylko taki przykład i ogolnikowo ale ja mowie na serio ze mozesz sobie j akupic nawet za 600 zł jezeli chcesz:P nic mi do tego i mnie to nie obchodzi na boga dziewczyno:P

Kwiat we wlosach
    Member
    • Zasłużony

a po drugie nie przyczepoiaj die mojej rodziny nic Ci do tego

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " LANS"

Przewiń na górę