Babka ziemniaczana z podlaskiej krainy

Świąteczny stół obfituje w niezwykłe przysmaki. Ich wygląd i charakter zmienia się w zależności od regionu, jednak wielu z nas kojarzy Wielkanoc z babką.

Podlaska babka ziemniaczana

Klasycznie pojawia się ona w wersji słodkiej – z lukrem, cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Czas jednak na babkową rewolucję! Na święta podaj babkę… ziemniaczaną!Babka ziemniaczana, choć być może nie każdy jej spróbował, to znane i tradycyjne danie.
Największą popularnością cieszy się na Podlasiu, gdzie doczekała się nawet swojego święta!
Ta prosta i niezwykle pyszna potrawa zachwyci każdego łasucha.  – Babka ziemniaczana to
prawdziwy, podlaski rarytas.

Składniki:

  •  400 g sera Gouda MSM Mońki
  •  1,5 kg ziemniaków
  •  150 g boczku wędzonego parzonego
  •  150 g kiełbasy wędzonej
  •  3 jajka
  •  3 ząbki czosnku
  •  3 łyżki mąki ziemniaczanej
  •  1 łyżeczka kurkumy
  •  sól, pieprz, majeranek do smaku

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na drobnym oczku. Odsączyć z nadmiaru wody.
  2. Boczek pokroić w paseczki, kiełbasę w kostkę i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Połączyć z ziemniakami, dodać jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, mąkę i kurkumę.
  3. Wszystko dokładnie wymieszać.
    Blaszki „keksówki” wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Układać warstwami, na przemian masę ziemniaczaną i plastry sera. Wierzch babki udekorować paseczkami sera. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 60 minut.