PRZEPISY

Czy sięgamy po przepisy z internetu, czy zaglądamy do książek kucharskich i notatników naszych babć? Dział przepisy łączy oba te źródła. Chcesz wprowadzić do Twojego jadłospisu zupełnie nową potrawę? Szukasz kuchennych inspiracji? Tutaj znajdziesz przepisy proste i szybkie, a także te bardziej wymagające i czasochłonne. Propozycje dań zgodnych z aktualną porą roku, ale także tych na specjalne okazje. Posiłki na każdą porę dnia. Pomysły na śniadanie, obiad, deser i kolacje. Dział Przepisy to także propozycje autorskich dań szefów kuchni z całego kraju.

Orientalna zupa z kalafiorem

Zupa to świetna propozycja obiadu w letnie dni. Zainspiruj się smakami orientu i wypróbuj oryginalny sposób na sycący i pożywny krem z kalafiorem.

Zupa po seczuańsku

Jesień to najlepszy czas na potrawy z wyrazistymi przyprawami, takimi jak zupa po seczuańsku. Dawka ostrej hiszpańskiej papryki nikomu nie zaszkodzi!

Orientalne przekąski z tahiną idealne na karnawał

Tahina to pasta z nasion sezamu, którą znajdziemy w wielu przepisach kuchni Bliskiego Wschodu. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem, po dodaniu jedynie odrobiny miodu, ale wykorzystywana jest znacznie szerzej, między innymi do przygotowywania sosów, dipów czy orientalnych zup.

Karnawałowe przekąski z owocami w wersji fit: Owocowe sushi

Wraz z początkiem nowego roku rozpoczyna się karnawał, czyli czas, w którym chętnie organizujemy domowe przyjęcia. Dobre menu to podstawa udanej imprezy. Na jakie dania powinniśmy postawić?

Kuchnia zero waste, czyli jak gotować, żeby nie marnować jedzenia i pieniędzy

Jak sprytnie wykorzystywać wszelkie resztki, by tchnąć w nie nowe, kulinarne życie i odkrywać nieznane horyzonty smaku?

Żurawinowy tort na powitanie Nowego Roku

Smakowity, słodki tort jest nieodłącznym elementem świętowania wyjątkowych okazji. Nowy Rok to idealny moment na jego przygotowanie.

Wystrzałowe menu na Sylwestra!

Przed nami najgorętsza impreza w sezonie – już za kilka godzin pożegnamy 2019 rok i z nową energią przywitamy rok 2020.

Smakowe roladki twarogowe

Delikatny twaróg wiejski to znany i lubiany dodatek, szczególnie do kanapek, ale nie tylko! Twarogowa rolada z dodatkiem szczypiorku, prażonej cebulki lub świeżych ziół będzie świetną przystawką czy dodatkiem do śniadania.

Przekąski na spotkanie ze znajomymi – 5 przepisów!

Spotkania ze znajomymi są okazją nie tylko do spędzenia wolnego czasu, ale również wspólnego posiłku.

Tarta bezglutenowa z owocami leśnymi

Szybkie i pyszne ciasto bezglutenowe, które rozpieszcza zmysły.

Zielone uszka – przepis inny niż wszystkie

Świąteczne uszka to swoisty klasyk na wigilijnym stole. Jeśli jednak macie ochotę na ciekawą odmianę, spróbujcie nietypowych, bo zielonych uszek.

Wigilijna ryba z warzywami

Polska kuchnia nie słynie z dietetycznych i lekkich dań. Co w momencie, kiedy do stołu wigilijnego zasiadają z nami najmłodsi? W trosce o ich delikatne brzuszki możemy zmodyfikować nieco dania i przygotować świąteczne potrawy w wersji light z dużą porcją warzyw.

Prawdziwie polski rosół

Rosół jest potrawą, bez której trudno wyobrazić sobie polską kuchnię. To klasyk polecany na przeziębienie i na inne bolączki, pierwszy posiłek na uroczystościach rodzinnych oraz wyjątkowa zupa, za którą przepadają osoby dorosłe, jak i dzieci. Jak ugotować tradycyjny polski rosół?

Pęczakowa kutia wigilijna

Wywodząca się zza wschodniej granicy i polskiej kuchni kresowej kutia to obowiązkowy element wigilijnej wieczerzy. Choć słodka i sycąca jest potrawą pełną wartościowych składników – zbóż, bakalii, miodu. Szybciej przygotujemy ją wybierając w miejsce pszenicy kaszę jęczmienną pęczak.

Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem

Wigilijny barszcz z uszkami  to wyjątkowe świąteczne danie. Przygotowany z buraków z postnymi uszkami, jest tradycyjną polską zupą podawaną w czasie Bożego Narodzenia.

Ceikawe tematy

Uroda

Przepisy

Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Tradycyjna polska potrawa? Pierwsza myśl to pewnie pierogi. Ruskie, z mięsem albo serem? Nuda!

Dom