Wegetariańska zupa kukurydziana
Składniki:4 kolby kukurydzy
1 czerwona papryka
1 duży pomidor
2 średniej wielkości ziemniaki
1 mała cebula
4 ząbki czosnku
1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
1/2 litra wody Mama i ja
1/3 łyżeczki...
Zapiekane kanapeczki z rukolą, gruszką i serem halloumi
Zapiekane kanapeczki są błyskawiczne w przygotowaniu, a do tego pyszne - połączenie gruszki, sera halloumi oraz świeżej rukoli to strzał w dziesiątkę!
Składniki:bagietka
kilka łyżek oliwy
100 g Rukoli marki Eisberg
2 średnie gruszki
...
Placuszki z kuskusu z burakiem i kwaśną śmietaną
Nie traktujemy już kaszy jako obowiązkowego posiłku, na myśl, o którym buzia wykrzywia się w grymas niezadowolenia. Pomysłowość kucharzy pozwala stworzyć prawdziwe przysmaki, które każdy chętnie zobaczy na swoim talerzu. Dania z kaszy kuszą bogactwem aromatów,...
Aromatyczne flaczki
Aromatyczne flaczki to wyjątkowe danie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale również intensywnym aromatem. To tradycyjna potrawa kuchni polskiej, ciesząca się popularnością ze względu na swoją wyrazistą i pełną charakteru naturę.Flaki, jako składnik kulinarny,...
Zupa krem z ciecierzycy
Ta z ciecierzycy nie tylko na długo zaspokoi głód, ale również dostarczy naszemu organizmowi białka, wapnia, żelaza a także witaminy C.
Składniki: 2 puszki ciecierzycy marki Sandra
Ziemniak
Cebula
3 marchewki
Masło klarowane...
Kaszanka z warzywami na patelni
W końcu nic tak nie poprawia humoru jak spędzenie czasu na świeżym powietrzu w towarzystwie najbliższych osób i pysznego jedzenia. Podczas tego typu spotkań warto jednak zadbać nie tylko o odpowiedni klimat, ale również...
Kopytka jaglane – proste i smaczne
Składniki:400 g ugotowanej kaszy jaglanej
100 g mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki kurkumy
sólSposób przygotowania:Ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną zmiel w maszynce do mięsa.
Dodaj masło, mąkę, kurkumę i sól.
Zagnieć ręką do...
Gołąbki z serem wędzonym i kaszą jaglaną
Gołąbki z serem wędzonym i kaszą jaglaną
Z czym kojarzą się nam gołąbki? Przede wszystkim z mięsem mielonym, zazwyczaj wieprzowym, i ryżem. Ta potrawa ma jednak więcej niż jedną odsłonę! Wariacje na temat gołąbków są...
Przepis na risotto z dynią
Przedstawiamy przepis na pyszne risotto z dynią!
Składniki na jedną porcję:Dynia 200 g
Szalotka 50 g
Ryż arborrio 100 g
Tymianek
Wino białe 50 ml
Odrobina oliwy
Masło około 10 g
Grana padano 60...
Gęś nadziewana kasztanami
Najbardziej rozsławione są oczywiście owoce pieczone w piekarniku bądź na grillu. Jedyne, o czym należy pamiętać, to by przed włożeniem na ogień naciąć głęboko wypukłe miejsce i ułożyć z niewielką ilością wody. Upieczone kasztany...
Pomidory faszerowane serem feta i szpinakiem
Niejeden dorosły pamięta z dzieciństwa brejowaty i mdły szpinak, rozgotowaną brukselkę i mało apetycznie pachnący kalafior. Sekret dobrego smaku tkwi w umiejętnie wykorzystanych przyprawach, które pomogą podkreślić i urozmaicić warzywne smaki, ale bez ich...
Pikantne udka z gulaszem z soczewicy
Szykując obiad, bardzo dużą wagę przywiązujemy do składników, które mają zapewnić nam niezrównane doznania smakowe. Odpowiednio skomponowane przyprawy grubo mielone będą w stanie sprawić, że na talerzach wyląduje naprawdę efektowny i smakowity kąsek. Kombinacji...
Zapiekanka estońska z kaszą jęczmienną
W jesienne dni często mamy ochotę na treściwe, pożywne dania, które nie wymagają zbyt wielu przygotowań. Do takich posiłków należą między innymi zapiekanki, które podstawą są kasze lub makarony. Zapiekanka estońska to wyjątkowe danie...
Halloweenowe muffinki serowe w kształcie ośmiorniczek
Halloweenowe muffinki serowe w kształcie ośmiorniczek
Czy ośmiornice potrafią być straszne? Jak najbardziej! Chociaż większość z nas boi się raczej innych ośmionogów (tak, tak, mówimy tu o pająkach), to te mięczaki również mają w sobie...
Krwawa zupka z pajęczyną
Nie chcesz spędzić całego wieczoru w kuchni, ale chcesz zaskoczyć gości, prawda? Jeżeli opatrzyły Ci się już halloweenowe standardy, takie jak „paluchy wiedźmy” czy dyniowe muffinki przystrojone pająkami, mamy coś specjalnie dla Ciebie! Krwawa...