...

PRZEPISY

Czy sięgamy po przepisy z internetu, czy zaglądamy do książek kucharskich i notatników naszych babć? Dział przepisy łączy oba te źródła. Chcesz wprowadzić do Twojego jadłospisu zupełnie nową potrawę? Szukasz kuchennych inspiracji? Tutaj znajdziesz przepisy proste i szybkie, a także te bardziej wymagające i czasochłonne. Propozycje dań zgodnych z aktualną porą roku, ale także tych na specjalne okazje. Posiłki na każdą porę dnia. Pomysły na śniadanie, obiad, deser i kolacje. Dział Przepisy to także propozycje autorskich dań szefów kuchni z całego kraju.

Sałatka jarzynowa A’la domowa

0
Jeśli mamy w planach zorganizowanie imprezy, której założeniem jest czyste szaleństwo z chwilą odpoczynku, wówczas swój bufet warto wyposażyć głównie w przekąski typu finger food, czyli przysmaki na jeden kęs. Przyjęcie karnawałowe to doskonała okazja, aby zaprezentować...

Przepis na pyszne róże karnawałowe

0
Jak karnawał, to karnawał! A w związku z tym trzeba trochę poszaleć. Czy urządzamy huczną (ale bezpieczną!) imprezę, małą posiadówkę, czy kameralny rodzinny wieczór, na tę specjalną okazję trzeba przymusowo przygotować wyjątkowe przekąski. A...

Ślimaczki z ciasta francuskiego

0
Ser żółty najczęściej króluje na kanapkach, jednak w czasie karnawału warto wykorzystać ten ukochany przez wielu produkt do przygotowania pysznych przekąsek. Składniki: 200 g szynki parzonej 200 g świeżych pieczarek 2 łyżki oleju 200 g...

Rolada szpinakowa z warzywami

0
Rolada szpinakowa z warzywami to wyjątkowo smaczny przysmak, który dodatkowo jest dobry dla naszego zdrowia. Wykorzystanie warzyw w kuchni wcale nie musi być nudne. Składniki: opakowanie 450 g Szpinaku siekanego w kulkach Bonduelle 1 puszka...

Kaczka w pomidorach na specjalne okazje

0
Upieczoną kaczkę pokroić i dodać łyżkę oliwy z oliwek. Podawać z kluseczkami i sosem z warzyw. Składniki na 4 osoby: 1 kaczka (ok. 2 kg) 50 ml oleju 2 puszki pomidorów bez skórki Podravka 200...

Karnawałowa sałatka taco w miseczce z tortilli

1
Świetnie sprawdzi się tu sałatka taco w miseczce z tortilli! Jest nie tylko lekka i zdrowa, ale też bardzo efektownie się prezentuje. Składniki: 1 główka sałaty lodowej 3 średnie pomidory 1 średnia czerwona cebula 2...

Kieszonki ze szpinakiem

0
Parówki kojarzą nam się najczęściej podgrzewaniem w wodzie, lub mikrofali. Nie są to jednak jedyne pomysły na wykorzystanie ich. Można przyrządzić je w formie przystawki np. na przyjęciu. Parówki dobrze smakują w towarzystwie chociażby...

Zupa – krem z soczewicy

0
Zupa - krem z soczewicy to doskonałą propozycja na zimowy obiad. Rozgrzewa, syci i jest smaczna. Składniki: 20 dag czerwonej soczewicy 2 pomidory 2 bulionetki wołowe Knorr 500 ml wody 1 łyżka cukru 2 łyżki...

Pulpeciki z soczewicy w sosie curry

0
Czas przygotowania: 50 minut Liczba porcji: 4 Składniki: 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki przyprawy curry 150 g soczewicy czerwonej 50 g płatków owsianych 1 puszka gęstego napoju kokosowego 200...

Gulasz rybny z dorsza

0
Teraz także my - Polacy coraz częściej sięgamy po łatwo już dziś dostępne owoce morza. Krewetki, ostrygi, małże, kalmary, homary czy kraby – wśród mnogości gatunków każdy znajdzie coś dla siebie i bez problemu...

Sylwestrowe sałatki makaronowe z granatem i kozim serem

0
Przygotowanie na przykład małych sałatek będzie świetnym rozwiązaniem zarówno na mniejsze, jak i większe przyjęcia. Piotr Ceranowicz poleca na tę okazję przepis z wykorzystaniem makaronu, słodkich ziemniaczków, kurczaka a także pleśniowego sera. Dzięki temu...

Krewetki z pietruszką

0
W Hiszpanii krewetki podawane są często w formie tapas, a więc szybkiej przekąski. Nic dziwnego - ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil. Nie wymaga też wielu dodatków – wystarczy, że będziemy mieć pod ręką...

Wyjątkowa przystawka – jajka zapiekane z łososiem i warzywnym Ragout

0
Rybę, wcześniej nasmarowaną oliwą i sokiem z cytryny, oraz warzywa pokrój w kostkę. Możemy wykorzystać paprykę czerwoną, zieloną lub żółta – według uznania. W zależności także od preferencji, użyj ewentualnie także kalafiora albo brokułów....

Śledzie w sosie śmietanowo – koperkowym

0
Przepis poleca Robert Muzyczka Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy. Składniki: Śmietana 18% „Piątnica” 200g filety śledziowe, 6szt. majonez, 1 łyżka pęczek świeżego koperku cukier,  1 płaska łyżeczka sól, pieprz do smaku Sposób wykonania: Filety śledziowe wymoczyć...

Sałatka z kiełbasą i karmelizowanymi orzechami

0
Sylwester lada moment a Wy nie skomponowaliście jeszcze pełnego menu dla gości? Mamy dla Was kolejną pozycję, która zachwyci każdego! Składniki: 150 g kiełbasy Kruchej Kmicica firmy Gzella 60 g orzechów włoskich 2 garście młodego...

Ciekawe tematy

Uroda

kosmetyki pielęgnacyjne

Jak stosować kosmetyki pielęgnacyjne, by nie zrobić sobie krzywdy?

0
Zdrowo wyglądające, lśniące, dobrze ścięte i trwale uczesane włosy pragnie mieć nie tylko każda kobieta, ale również dbający o siebie mężczyzna. Włosy i fryzura...