Sałatka jarzynowa A’la domowa
Jeśli mamy w planach zorganizowanie imprezy, której założeniem jest czyste szaleństwo z chwilą odpoczynku, wówczas swój bufet warto wyposażyć głównie w przekąski typu finger food, czyli przysmaki na jeden kęs. Przyjęcie karnawałowe to doskonała okazja, aby zaprezentować...
Przepis na pyszne róże karnawałowe
Jak karnawał, to karnawał! A w związku z tym trzeba trochę poszaleć. Czy urządzamy huczną (ale bezpieczną!) imprezę, małą posiadówkę, czy kameralny rodzinny wieczór, na tę specjalną okazję trzeba przymusowo przygotować wyjątkowe przekąski. A...
Ślimaczki z ciasta francuskiego
Ser żółty najczęściej króluje na kanapkach, jednak w czasie karnawału warto wykorzystać ten ukochany przez wielu produkt do przygotowania pysznych przekąsek.
Składniki:
200 g szynki parzonej
200 g świeżych pieczarek
2 łyżki oleju
200 g...
Rolada szpinakowa z warzywami
Rolada szpinakowa z warzywami to wyjątkowo smaczny przysmak, który dodatkowo jest dobry dla naszego zdrowia. Wykorzystanie warzyw w kuchni wcale nie musi być nudne.
Składniki:
opakowanie 450 g Szpinaku siekanego w kulkach Bonduelle
1 puszka...
Kaczka w pomidorach na specjalne okazje
Upieczoną kaczkę pokroić i dodać łyżkę oliwy z oliwek. Podawać z kluseczkami i sosem z warzyw.
Składniki na 4 osoby:
1 kaczka (ok. 2 kg)
50 ml oleju
2 puszki pomidorów bez skórki Podravka
200...
Karnawałowa sałatka taco w miseczce z tortilli
Świetnie sprawdzi się tu sałatka taco w miseczce z tortilli! Jest nie tylko lekka i zdrowa, ale też bardzo efektownie się prezentuje.
Składniki:
1 główka sałaty lodowej
3 średnie pomidory
1 średnia czerwona cebula
2...
Kieszonki ze szpinakiem
Parówki kojarzą nam się najczęściej podgrzewaniem w wodzie, lub mikrofali. Nie są to jednak jedyne pomysły na wykorzystanie ich. Można przyrządzić je w formie przystawki np. na przyjęciu. Parówki dobrze smakują w towarzystwie chociażby...
Zupa – krem z soczewicy
Zupa - krem z soczewicy to doskonałą propozycja na zimowy obiad. Rozgrzewa, syci i jest smaczna.
Składniki:
20 dag czerwonej soczewicy
2 pomidory
2 bulionetki wołowe Knorr
500 ml wody
1 łyżka cukru
2 łyżki...
Pulpeciki z soczewicy w sosie curry
Czas przygotowania: 50 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki przyprawy curry
150 g soczewicy czerwonej
50 g płatków owsianych
1 puszka gęstego napoju kokosowego
200...
Gulasz rybny z dorsza
Teraz także my - Polacy coraz częściej sięgamy po łatwo już dziś dostępne owoce morza. Krewetki, ostrygi, małże, kalmary, homary czy kraby – wśród mnogości gatunków każdy znajdzie coś dla siebie i bez problemu...
Sylwestrowe sałatki makaronowe z granatem i kozim serem
Przygotowanie na przykład małych sałatek będzie świetnym rozwiązaniem zarówno na mniejsze, jak i większe przyjęcia. Piotr Ceranowicz poleca na tę okazję przepis z wykorzystaniem makaronu, słodkich ziemniaczków, kurczaka a także pleśniowego sera. Dzięki temu...
Krewetki z pietruszką
W Hiszpanii krewetki podawane są często w formie tapas, a więc szybkiej przekąski. Nic dziwnego - ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil. Nie wymaga też wielu dodatków – wystarczy, że będziemy mieć pod ręką...
Wyjątkowa przystawka – jajka zapiekane z łososiem i warzywnym Ragout
Rybę, wcześniej nasmarowaną oliwą i sokiem z cytryny, oraz warzywa pokrój w kostkę. Możemy wykorzystać paprykę czerwoną, zieloną lub żółta – według uznania. W zależności także od preferencji, użyj ewentualnie także kalafiora albo brokułów....
Śledzie w sosie śmietanowo – koperkowym
Przepis poleca Robert Muzyczka Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
Składniki:
Śmietana 18% „Piątnica” 200g
filety śledziowe, 6szt.
majonez, 1 łyżka
pęczek świeżego koperku
cukier, 1 płaska łyżeczka
sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Filety śledziowe wymoczyć...
Sałatka z kiełbasą i karmelizowanymi orzechami
Sylwester lada moment a Wy nie skomponowaliście jeszcze pełnego menu dla gości? Mamy dla Was kolejną pozycję, która zachwyci każdego!
Składniki:
150 g kiełbasy Kruchej Kmicica firmy Gzella
60 g orzechów włoskich
2 garście młodego...