
W Hiszpanii krewetki podawane są często w formie tapas, a więc szybkiej przekąski. Nic dziwnego – ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil. Nie wymaga też wielu dodatków – wystarczy, że będziemy mieć pod ręką papryczkę chili, czosnek i natkę pietruszki. Ze względu na swój łagodny smak, krewetki znakomicie komponują się z ostrzejszymi dodatkami.
Ważne, by przed przygotowaniem krewetki były oczyszczone z niejadalnych części – pancerzyków i ogonków, a gdy sięgamy po krewetki mrożone – by były one wolno rozmrażane. Pamiętajmy, by nie piec czy też nie smażyć ich zbyt długo, gdyż mogą stać się twarde i gumowate, a przez to mniej smaczne. Tak przygotowane krewetki serwować możemy w towarzystwie grzanek, a także jako dodatek do sałatek czy makaron
Składniki:
- papryki pepperoni czerwone – 2 sztuki
- Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr – 1 sztuka
- papryka pepperoni zielona – 1 sztuka
- krewetki – 750 g
- ząbek czosnku – 5 sztuk
- pęczek natki pietruszki – 1 sztuka
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Pepperoni oczyść, usuń nasiona i drobno pokrój. Posiekaj czosnek.
2. 100 ml oliwy dobrze wymieszaj z jedną łyżką soku z cytryny.
3. Dodaj Sos sałatkowy koperkowo – ziołowy Knorr, który idealnie komponować się będzie z przygotowywanymi krewetkami, i dokładnie wymieszaj.
4. Dodaj krewetki i pozostałe składniki, wymieszaj i piecz wszystko w temperaturze 175°C przez 10 minut. Udekoruj pietruszką i podawaj na gorąco, na przykład z grzankami