Przepis na pyszną cykorię w szynce

Wygląda jak niewyrośnięta podłużna sałata. Chrupka, słodkawa, ale z wyraźną nutą goryczki nadającą wyrafinowania. Cykoria. Właśnie teraz czas ją zaprosić do naszych kuchni.

pyszna cykoria w szynce
Przepis na pyszną cykorię w szynce

Cykoria zaczyna się pojawiać na przełomie października i listopada, a będziemy mogli sięgać po nią aż do kwietnia. Chcąc wybrać najlepsze okazy, starajmy się znajdywać te najmniejsze i możliwie najbledsze. Warzywo jest specjalnie tak uprawiane, żeby nie miało żadnego kontaktu ze słońcem, właśnie by liście pozostały jak najbledsze. Te zielone będą przejrzałe i mogą nas rozczarować gorzkim smakiem.

Czy warto?

Cykoria jest najlepszym dowodem na to, że można połączyć przyjemne z pożytecznym. Umożliwia przygotowanie wielu pysznych potraw, ale jednocześnie sama jest niskokaloryczna. W 100 g warzywa znajdować się będzie zaledwie 21 kcal. Na dodatek cykoria dostarcza wiele cennych składników dla naszego organizmu. „Pomaga w procesie trawienia dzięki zawartości inuliny, czyli błonnika rozpuszczalnego uznawanego za naturalny prebiotyk stymulujący wzrost pożytecznych bakterii w naszych jelitach. Dostarcza też składników mineralnych, takich jak potas i magnez, oraz witamin, zwłaszcza B1 i C oraz beta karotenu i prowitaminy A. Ze względu na niskokaloryczność polecana jest osobom dbającym o linię”, chwali pozytywne właściwości warzywa żywieniowiec marki Knorr, Iwonna Niegowska.

Uniwersalność z nutą goryczki

Co niezwykle istotne, cykoria daje szerokie pole do kulinarnych popisów, potrafiąc urozmaicić z pozoru tak proste danie jak sałatka. Cykoria jest wdzięcznym produktem w kuchni. Znakomicie sprawdzi się na surowo, jako dodatek do sałatek lub surówek, ale także po obróbce termicznej. Po takim zabiegu zmniejszaniu ulegają jej naturalne skłonności do goryczki. Sięgajmy po cykorię zwłaszcza w okresie chłodów, kiedy dostępność świeżych warzyw jest o wiele bardziej ograniczona”, mówi szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.

Cykoria szczególnie cenna będzie w sałatkach. Dodana do kompozycji składającej się głównie z warzyw dostarczy goryczki lekko przełamującej monotonię. Cykoria świetnie dogada się również z wieloma owocami. Nić porozumienia między tymi składnikami stworzy na przykład kompozycja soku z cytryny i miodu.

Cykoria ma również zalety… dekoratorskie! Dzięki swojej naturalnej budowie może nam posłużyć jako łódeczki, w których umieszczony będzie wymyślny farsz lub porcja sałatki. Tak zaserwowane, nawet najprostsze danie, będzie z pewnością lepiej smakować.

Kulinarne eksperymenty bez „cykora”

Doskonałym sposobem na pyszne danie z cykorią jest zapieczenie jej otulonej wędliną. Idealna do tego będzie aromatyczna i wyrazista szynka parmeńska. Warzywa idealnie będą się komponować z sosem serowym przygotowanym na bazie Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr:

Cykoria w szynce

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 2

Składniki:

  • plastry szynki (najlepiej parmeńskiej) – 8 plastrów
  • główki cykorii – 3 sztuki
  • Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr – 1 opakowanie
  • sok z 1/2 cytryny – 1 sztuka
  • starty żółty ser – 4 łyżki
  • woda – 2 litry

Sposób przygotowania:

  1. Główkę cykorii przekrój, wytnij twardy środek, a pozostałą część obgotuj przez około cztery minuty w dwóch litrach wody z dodatkiem soku wyciśniętego z połówki cytryny.
  2. Przygotuj Fix Knorr zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
  3. Obgotowaną cykorię osusz papierowym ręcznikiem, następnie zawiń ją w plastry szynki, a następnie ułóż w naczyniu przystosowanym do zapiekania.
  4. Wstaw do nagrzanego do 200°Celsjusza piekarnika na 10 minut. Po upływie tego czasu wyjmij danie, zalej gotowym sosem, posyp startym żółtym serem i zapiecz jeszcze przez kilka minut, by się przyrumieniło.

Oryginalnym pomysłem będzie zupa na bazie cykorii. Podsmażona cebulka zyska nieco słodyczy, więc szybko stworzy z cykorią dobrze dobraną parę. Delikatny słony akcent osiągniemy dzięki dodatkowi kilku łyżek startego parmezanu: