DIETA

W medycynie i kuchni słowo dieta określa sposób odżywiania się człowieka, uwzględniający dobór ilościowy i jakościowy produktów spożywczych i sposób ich przyrządzania. W czasach całego mnóstwa tak zwanego "jedzenia śmieciowego" diety odgrywają coraz większą rolę. Zwiększa się nasza świadomość i nie chcemy jeść byle czego. Odpowiedni dobór składników, umiejętne łączenie produktów, racjonalne, zdrowe odżywianie - to jest teraz w modzie.

Dieta długowieczności – jaki jest jej sekret?

Dieta długowieczności to potwierdzony naukowo sposób na zdrowe i długie życie. Jakich zasad trzymać się, aby pozostać wiecznie młodym? W swojej książce na to pytanie odpowiada Valter Longo.

Dlaczego rano nie jesteśmy głodni?

Od czego zależy, że niektórzy budzą się rano z wilczym apetytem a inni nie są w stanie nic przełknąć oprócz mocnej kawy? Przyczyn braku porannego apetytu może być wiele.

Czym karmić w upały małego niejadka?

Upały i temperatura powyżej 30 stopni nie sprzyjają apetytowi, zwłaszcza u dzieci. Jak w letnie dni komponować dietę malucha tak, by mimo mniejszych porcji, nie była ona mniej wartościowa?

Co jeść na dobry sen: produkty bogate w melatoninę

Melatonina to naturalny suplement poprawiający jakość snu. A zdrowy sen jest podstawą dobrego samopoczucia. Oto 7 produktów, które zawierają melatoninę i pomagają zasnąć.

Mleko – co o nim wiemy?

Mleko znamy od wieków, jest podstawowym produktem w diecie wielu Polaków. Można powiedzieć, że to napój do zadań specjalnych.

Zdrowe jedzenie podczas upałów – co jeść?

Nasz apetyt w upalne dni maleje i kiedy jest ciepło na dworze niewiele osób ma jeszcze dodatkowo ochotę na ciepłe potrawy.

Na tym zaoszczędzisz, wybierając dietę pudełkową

Nikt nie lubi przepłacać i marnować czasu, który w dzisiejszych czasach jest cenniejszą wartością niż pieniądz.

Wspólne posiłki na 6-tkę. Jak do tego dojść?

Śniadanie w biegu lub jego brak, w międzyczasie przekąski przed komputerem i obfita kolacja wieczorem przed telewizorem…

Picie wody w trakcie diety – dlaczego warto o nim pamiętać?

Nawodnienie organizmu niesie za sobą wiele korzyści dla organizmu. Wśród nich jest m.in. wspomaganie odchudzania.

Dieta startowa – jedz według swojego zegara biologicznego

Organizm każdego z nas posiada tzw. zegar biologiczny definiujący cykl dobowy organów, w tym narządów układu pokarmowego. Odżywianie w zgodzie z rytmem biologicznym może przynieść zaskakujące rezultaty!

Jak znaleźć dla siebie idealny catering dietetyczny?

Ile razy w ciągu dnia pamiętasz, że zbilansowany posiłek i starannie pielęgnowane, poprawne nawyki żywieniowe są filarem Twojego zdrowia?

Dieta w chorobie hashimoto – co wybierać?

Hashimoto to choroba która dotyka ludzi na coraz większą skalę. Jak odżywiać się prawidłowo i w urozmaicony sposób, pomimo schorzenia?

4 tygodnie do lata – zadbaj o zdrowie i szczupłą sylwetkę

Lato zbliża się wielkimi krokami. Dietetyk podpowiada jakie produkty wybierać o tej porze roku, by jednocześnie gubić kilogramy i cieszyć się dobrym samopoczuciem.

Fit catering – rozwiązanie na problemy z odchudzaniem

Są osoby, które stosują najróżniejsze diety, a wciąż nie mogą uzyskać pożądanego efektu. Wynika to z wielu czynników, których większość z nich nie jest świadoma.

Zmieniajmy życie małymi krokami

Co nam może poprawić humor, sprawić, że odzyskamy energię do działania? Na to pytanie właściwie codziennie poszukujemy odpowiedzi, chętnie korzystając z porad tych, którzy znaleźli już swoje sposoby na zdrowe i szczęśliwe życie.

Ceikawe tematy

Uroda

Decydując się na zabieg medycyny estetycznej pamiętaj o ryzyku!

W czasach kultu idealnego wyglądu, piękna i młodości coraz więcej osób korzysta z usług z zakresu medycyny estetycznej. Warto jednak pamiętać o tym, że jeżeli nie istnieje medyczne wskazanie do przeprowadzenia zabiegu, w razie popełnienia błędu lub wystąpienia rozstroju zdrowia u pacjenta ewentualne odszkodowanie nie zostanie pokryte z OC lekarza.

Przepisy

Sałatka z kurkami z grillowanym oscypkiem i żurawiną

Na naszym grillu nie powinno oczywiście zabraknąć reprezentanta Polski, a więc pysznego i pachnącego – oscypka. Produkuje się go na bazie mleka owczego, z niewielkim dodatkiem mleka krowiego. Dzięki swojej twardej konsystencji sprawdzi się on doskonale w połączeniu np. z żurawiną albo grillowanymi warzywami.

Dom