DIETA

W medycynie i kuchni słowo dieta określa sposób odżywiania się człowieka, uwzględniający dobór ilościowy i jakościowy produktów spożywczych i sposób ich przyrządzania. W czasach całego mnóstwa tak zwanego "jedzenia śmieciowego" diety odgrywają coraz większą rolę. Zwiększa się nasza świadomość i nie chcemy jeść byle czego. Odpowiedni dobór składników, umiejętne łączenie produktów, racjonalne, zdrowe odżywianie - to jest teraz w modzie.

Cenne właściwości prozdrowotnej papryczki chili

Chili to ogólna nazwa, jaką określa się papryki o bardzo ostrym smaku. Na ich temat przez lata pojawiło się mnóstwo mitów.

Co wolno a czego nie wolno jeść kobietom w ciąży? Obalamy mity!

Zakaz picia kawy, jedzenia słodyczy i przekąsek, konieczność rezygnacji z diety wegetariańskiej oraz „jedzenia za dwoje” to tylko niektóre z popularnych mitów na temat diety w ciąży. Czego faktycznie unikać, a co należy spożywać w czasie tego szczególnego okresu?

Jesienią lubimy jeść więcej – jak jeść by nie marznąć, ale i nie przytyć?

Jesienią nasz organizm zaczyna się przestawiać z trybu „jest ciepło i dobrze” w tryb „musimy jakoś przetrwać tę zimę”. Z każdym dniem jest chłodniej, mamy też coraz mniej słońca, które jest źródłem niezbędnej witaminy D.

Jak dobrze odżywiać się jesienią i zimą?

Gdy temperatura spada i zmniejsza się ilość dni słonecznych, nasz nastrój ulega pogorszeniu, a my częściej sięgamy po przekąski pomiędzy posiłkami. W dodatku mamy trudniejszy dostęp do świeżych warzyw i owoców i mniej się ruszamy.

4 nasiona, które należy wprowadzić do diety

Mała, niepozorna garść nasion kryje w sobie moc składników mineralnych oraz witamin. Poza wartościami odżywczymi, niewątpliwą zaletą tych „maleństw” jest fakt, że można je z łatwością włączyć do codziennej diety. Oto cztery nasiona, które warto chrupać na co dzień.

3 pyszne soki z sokownika domowej roboty!

Jesteście miłośnikami domowej roboty soków? Jak się okazuje, do ich przyrządzania wykorzystywać można nie tylko sokowirówkę.

Dieta kontra smog! Co należy spożywać te dni?

Oddychanie zanieczyszczonym powietrzem może prowadzić do wielu chorób, m.in. astmy i alergii. Jak temu zapobiec?

Co jeść, aby być w formie cały rok?

W okresie jesienno-zimowym, kiedy na zewnątrz panuje niska temperatura, a dni stają się coraz krótsze często odczuwamy spadek nastroju i brakuje nam energii.

O czym warto wiedzieć zanim przejdziesz na dietę?

Zamiast szukać kolejnych powodów i wymówek, przez które wciąż nie jesteśmy zadowoleni ze swojego wyglądu, poznajmy najpopularniejsze przyczyny nieskutecznego odchudzania i pozbądźmy się zbędnych kilogramów raz na zawsze.

7 sposobów, aby nie przytyć jesienią

Gdy nadchodzi jesień, nasz organizm powoli przestawia się na tryb „trzeba przetrwać tę zimę”. Jak uniknąć nadprogramowych kilogramów i zachować dobrą formę aż do wiosny?

5 faktów na temat pizzy, o których nie miałeś pojęcia

Pizza jest bez wątpienia jedną z najbardziej popularnych potraw na świecie. Zjeść ją można niemalże w każdym kraju.

Dieta Daniela – ekstremalna forma odchudzania?

Niejedna z nas zapewne przechodziła już wiele rożnych diet. Ile z nich kończyło się sukcesem, a ile porażką i efektem jojo? A może warto wypróbować holistyczną kurację dietetyczną, w której centrum nie znajduje się tylko ciało - co powiecie na post Daniela?

Dieta w chorobie hashimoto – co wybierać?

Hashimoto to choroba która dotyka ludzi na coraz większą skalę. Jak odżywiać się prawidłowo i w urozmaicony sposób, pomimo schorzenia?

Na czym polega jedzenie sezonowe?

Jedzenie zgodne z kalendarzem sezonowym jest dobre nie tylko dla naszego zdrowia, ale i portfela. Jakie są zalety sezonowego odżywiania i jak się do niego przygotować?

Kieszonkowy rozmiar przekąski buduje kulturę pożywnego podjadania

Przekąska, do tej pory kojarzona z żywieniowymi grzeszkami, zaczyna odgrywać zupełnie nową rolę w codziennych zwyczajach konsumenckich.

Ceikawe tematy

Uroda

Stylizacja brwi – jak zacząć?

Patrząc na zdjęcia z lat 90. wyraźnie widzimy jak bardzo zmieniły się trendy w malowaniu brwi. Mocno wyskubane włoski to już przeszłość, dziś stawiamy na naturalność.

Przepisy

Makaron ze szparagami i drobiem

Makaron to jeden z tych składników, który niemal zawsze mamy w naszej kuchni. Przyrządzenie z niego prostego dania to nie problem. Dlatego idealnie nadaje się na szybki obiad po uciążliwym dniu w pracy.

Dom