Potas – dlaczego jest taki ważny dla naszego organizmu?

Banany, orzechy, różne rodzaje mięsa i ryb, ziemniaki, pomidory... - to wszystko źródła potasu, czyli jednego z najcenniejszych pierwiastków dla zdrowia człowieka.

Potas
Potas – dlaczego jest taki ważny dla naszego organizmu?

Jeśli chodzi o minerały, bez których nie może obejść się nasz organizm, najczęściej wymienia się wapń, żelazo i magnez. Z całą pewnością pierwiastki te są niezbędne, abyśmy mogli cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem, jednak nie stanowią jedynych, których ludzkie ciało potrzebuje. Szarą eminencją wśród składników niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka jest potas.

Niezastąpiony elektrolit

Potas rozpuszcza się w płynach ustrojowych, a biorąc od uwagę fakt, że nasze ciało składa się w dużej mierze z wody, można powiedzieć, że wspomniany pierwiastek znajduje się w praktycznie każdej części naszego organizmu. Dzięki łatwości w przenikaniu błon komórkowych, odgrywa kluczową rolę w gospodarce wodnej organizmu. Zdolności infiltracyjne pomagają mu strzec prawidłowej dystrybucji składników odżywczych do każdej komórki ludzkiego ciała. Dzieje się tak, ponieważ potas jest elektrolitem, czyli dodatnim jonem soli.
Natura elektrolityczna potasu odpowiada również za właściwe napięcie na błonach komórkowych oraz przekazywanie impulsów nerwowych, w wyniku czego wpływa na prawidłową pracę mózgu. Kolejną jego ważną funkcją jest utrzymywanie równowagi kwasowo-zasadowej w naszym ciele. W związku z tym odpowiednia podaż tego makroelementu zapobiega tak częstemu w ostatnich czasach zakwaszeniu organizmu.
Nie należy zapominać o wpływie potasu na produkcję insuliny, co jest niesłychanie ważne dla osób cierpiących na cukrzycę.

Potas prosto w serce

Jedną z najważniejszych funkcji tego cennego pierwiastka jest dbanie o prawidłowe skurcze mięśni, włączając w to mięsień sercowy. Potas reguluje pracę serca i zwiększa jego wydajność podczas wysiłku fizycznego. Jego rola w dużej mierze zależy od ilości sodu w naszym ciele.

– Sód i potas są ze sobą ściśle powiązane, jako że pierwszy pierwiastek jest antagonistą drugiego, co znaczy, że wykazuje działanie przeciwstawne. Równowaga między tymi dwoma elektrolitami jest niezbędna, aby utrzymać homeostazę całego organizmu. Kiedy poziom potasu jest uregulowany, ewentualny nadmiar sodu jest usuwany z organizmu wraz z moczem. Jednak kiedy poziom potasu jest niski, ciało broni się przed jego dodatkową utratą i wstrzymuje jego wydalanie. Problem w tym, że jednocześnie zatrzymaniu ulega sód, którego poziom wzrasta, a wraz z nim ilość wody w organizmie. Zmagazynowana woda podnosi ciśnienie krwi, które przekracza bezpieczną wartość 120/80, doprowadzając do hipertensji – wyjaśnia Katarzyna Barwińska, ekspert firmy Rabenhorst – znanego producenta naturalnych soków ekologicznych, wyciskanych prosto z warzyw i owoców. 

Nadciśnienie tętnicze jest jedną z przyczyn chorób serca, zawałów i udarów, dlatego właśnie suplementacja potasu jest tak ważna dla zdrowej pracy naszego najważniejszego mięśnia.

Kiedy potasu jest za dużo lub za mało…

Należy pamiętać, iż każdy składnik diety powinien być dawkowany w odpowiednich ilościach. Kiedy tak się nie dzieje, zaczynają się kłopoty ze zdrowiem.
Nadmiar potasu w organizmie nazywa się hiperkalemią i zdarza się stosunkowo rzadko. Może być wywołany przedawkowaniem leków na nadciśnienie lub stanowić efekt niektórych chorób nerek. Objawami hiperkalemii jest drętwienie rąk i spowolnienie akcji serca.
Niedobór potasu, czyli hipokalemia, jest dużo bardziej niebezpieczny dla zdrowia, a w niektórych przypadkach może nawet zagrażać życiu. Przyczyny tego stanu bywają różne: od biegunki powodującej wypłukanie elektrolitów z organizmu, przez leki diuretyczne i środki przeczyszczające, po niektóre choroby tarczycy. Najbardziej charakterystycznymi objawami niedoboru potasu są: puchnięcie kończyn, osłabienie lub skurcze mięśni, wzmożone pragnienie i wielomocz, a także nieregularna praca serca prowadząca w skrajnych przypadkach do migotania komór.

Źródła potasu

Co należy jeść, aby zapewnić sobie odpowiednią ilość tego cennego pierwiastka?
Produkty bogate w potas to m.in.:

  • mięsa;
  • ryby;
  • warzywa strączkowe (groch, fasola);
  • inne warzywa: brokuły, dynia, pomidory;
  • suszone owoce (morele, figi);
  • banany, cytrusy;
  • orzechy.

Jednak czy spożywanie tych produktów wystarczy?

– Dobrze zbilansowana dieta jest podstawą zdrowia i dobrego samopoczucia. Jednak kiedy pojawiają się skurcze, odczuwamy stres, wypijamy duże ilości kawy, suplementacja potasu może okazać się koniecznaWarto sięgać po naturalne suplementy w formie ekologicznych soków owocowo-warzywnych bogatych w potas. Można także samemu przygotować pyszne koktajle owocowe np. z bananów i winogron z dodatkiem w postaci buraczków, które także mają właściwości regulujące ciśnienie krwi – radzi ekspertka.

Zaprzyjaźnić się z potasem

Potas to jeden z najważniejszych minerałów, o którego stabilny poziom powinni dbać wszyscy, niezależnie od wieku i profesji. Aktywni sportowcy, którzy wraz z potem pozbywają się wielu cennych składników mineralnych, muszą pamiętać o jego suplementacji, gdyż elektrolit ten pozwala na regenerację mięśni po wzmożonym wysiłku fizycznym. Kobiety karmiące, które wraz z mlekiem tracą wiele ważnych minerałów, powinny regularnie wykonywać jonogram (badanie krwi wykrywające elektrolity), aby nie dopuścić do hipokalemii. Dzieci, by móc szybciej zapamiętywać nowe informacje i efektywnie przyswajać wiedzę, również muszą mieć stabilny i unormowany poziom potasu. Utrzymywanie jego prawidłowego poziomu jest szczególnie ważne także dla osób w podeszłym wieku, gdyż zapobiega nadmiernemu wydalaniu wapnia z moczem, co przekłada się na skuteczniejszą walkę z osteoporozą.